Δείτε τα 10 κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας του ιωδίου

Τι ακριβώς είναι η ανεπάρκεια του ιωδίου και τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας; Παρακάτω θα δείτε δέκα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε έλλειψη ιωδίου, αλλά και τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας.

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο ζωτικής σημασίας για τη ζωή επειδή είναι ένα βασικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών. Αν τα επίπεδα ιωδίου είναι ανεπαρκή, ο θυρεοειδής δεν μπορεί να παράγει αρκετές από τις ορμόνες Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη), που μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μείωση των μεταβολικών διεργασιών του σώματος.

Δειτε ακομα Ελλειψη βιταμίνης D: Το μεσογειακό παράδοξο με τον ήλιο, που αφορά και την Ελλάδα
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, όπως η παχυσαρκία, η στειρότητα, ο πόνος στις αρθρώσεις και οι καρδιακές παθήσεις. Το σώμα δεν μπορεί φυσικά να παράγει ιώδιο. Αντ ‘αυτού, πρέπει να λαμβάνεται από εξωτερικές πηγές όπως τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα. Από τοτέ που μπήκε στο τραπέζι μας το ιωδιουχο αλάτι, οι ανεπάρκειες του ιωδίου έχουν μειωθεί αισθητα παγκοσμίως, αλλά το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν το χρησιμοποιεί  .

Οι γεωγραφικές τοποθεσίες, οι ασθένειες και το φύλο είναι μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση ιωδίου.

 

Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία. Η έλλειψη ιωδίου αποσταθεροποιεί φυσιολογικές χημικές, ορμονικές και ενζυμικές διεργασίες στο σώμα. Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια ιωδίου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Τα κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας ιωδίου είναι τα εξής:

Δειτε ακομα Tα 10 σημάδια έλλειψης της Βιταμίνης C

1. Κόπωση
Ο θυρεοειδής βασίζεται στο ιώδιο για να συνθέσει ορμόνες και να διευκολύνει το μεταβολισμό. Αν κάποιος αναπτύξει υποθυρεοειδισμό (που προκαλείται από ανεπαρκή επίπεδα ιωδίου), μπορεί να μειώσει όλες τις μεταβολικές διεργασίες αυτού του ατόμου. Ο μεταβολισμός είναι η καύση των θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα για την ενέργεια και η μείωση επιβραδύνει την παραγωγή ενέργειας του σώματος, με αποτέλεσμα την αδυναμία και την κόπωση.

2. Πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις
Η σωματική δραστηριότητα που κάποτε ήταν εύκολη γίνεται δύσκολο να εκτελεστεί με ανεπαρκή ιώδιο. Αυτή η αδυναμία και ο πόνος οφείλονται στην έλλειψη διαθέσιμης ενέργειας. Οι μύες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε χαμηλότερη ενέργεια. Σε περιπτώσεις μη υποβληθέντων σε υποθυρεοειδισμό, μπορεί να αναπτυχθεί περιφερική αγγειακή νόσο. Αυτός ο τύπος ασθένειας βλάπτει τα περιφερειακά νεύρα, οδηγώντας σε πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

3. Αύξηση βάρους
Το ιώδιο είναι κρίσιμο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Ο χαμηλότερος μεταβολισμός σημαίνει ότι λιγότερες θερμίδες καίγονται για ενέργεια. Όταν κάποιος δεν μπορεί να κάψει σωστά τις θερμίδες, το σώμα του ατόμου θα αποθηκεύσει όλες τις αχρησιμοποίητες θερμίδες ως λίπος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

4. Κατάθλιψη / προβλήματα μνήμης
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σημάδια κατάθλιψης και προβλημάτων μνήμης στα αρχικά στάδια. Όταν το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει θερμίδες για ενέργεια, αυτό επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται και να αντιδρά αποτελεσματικά. Οι διαδικασίες σκέψης και η μνήμη θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν και να διασκορπιστούν. Η έλλειψη ιωδίου επηρεάζει πολλές χημικές αντιδράσεις στο μυαλό και το σώμα. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι χημικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.

5. Ευαισθησία στο κρύο 
Το αίσθημα κρύου και παγωμένου είναι μια κοινή καταγγελία από κάποιον που πάσχει από ανεπάρκεια ιωδίου. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό έχουν μειωμένη παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, το δέρμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί χλωμό από την έλλειψη κατάλληλου μεταβολισμού και θρεπτικών ουσιών. Επίσης, οι θυρεοειδείς ορμόνες βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Εάν οι ορμόνες αυτές είναι χαμηλές, είναι πιθανό να εμφανιστεί ευαισθησία θερμοκρασίας.

6. Υπογονιμότητα
Ο υποθυρεοειδισμός διαταράσσει τους κύκλους ωορρηξίας των θηλυκών, επηρεάζοντας τη γονιμότητα, διακόπτοντας τους κανονικούς κύκλους. Επιπλέον, οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν τις γυναίκες να βιώσουν βαρύτερες από τις συνήθεις ή ακανόνιστους κύκλους της εμμήνου ρύσεως.

7. Βρογχοκήλη

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Μια βρογχοκήλη είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του υποθυρεοειδισμού επειδή ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται ανταποκρινόμενος στη σταθερή διέγερση για να παράγει περισσότερες ορμόνες. Το σώμα προσπαθεί επίσης να διευρύνει τον θυρεοειδή αδένα έτσι ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει περισσότερο ιώδιο. Συνήθως,μια Βρογχοκήλη δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν γίνει πολύ μεγάλη μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες αναπνοής και κατάποσης.

8. Επιπλοκές της καρδιάς
Ένα τυπικό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού είναι ο αργός καρδιακός ρυθμός. Οι θυρεοειδείς ορμόνες επηρεάζουν άμεσα την θερμοκρασία του σώματος και την ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Εάν τα επίπεδα του θυρεοειδούς λείπουν, το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τον καρδιακό ρυθμό. Ένας αργός καρδιακός ρυθμός, ή βραδυκαρδία, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία και λιποθυμία. Ο χρόνιος υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, καρδιακών παθήσεων και καρδιακής ανεπάρκειας.

9. Προβλήματα στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια
Οι ορμόνες θυρεοειδούς υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Η έλλειψη αυτών των ορμονών συνήθως έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνει ξηρό, χλωμό και να σας φαγουρίζει.Τα νύχια και τα μαλλιά μπορεί να είναι ξηρά, λεπτά και εύθραυστα. Η μείωση του μεταβολισμού εμποδίζει περαιτέρω την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών καθώς η ποσότητα του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά του αίματος που χορηγείται στο σώμα είναι ανεπαρκής.

10. Βλάβες γέννησης
Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με ανεπάρκεια ιωδίου μπορούν να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη, την επούλωση και το μεταβολισμό. Τα μωρά με έλλειψη ιωδίου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πνευματικής και αναπτυξιακής καθυστέρησης. Η ψυχική καθυστέρηση, η κώφωση,  η παρατεταμένη ανάπτυξη, τα νευρολογικά προβλήματα και η καθυστερημένη σεξουαλική ωριμότητα είναι πιθανές επιπλοκές της έλλειψης ιωδίου. Η μητέρα και το βρέφος έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να υποστούν αποβολή ή θνησιμότητα.
Πηγές MAYO CLINIC ΚΑΙ HEALTHLINE

Επιμέλεια κειμένου : Kωνσταντίνα Σταυριανοπούλου

Δείτε ακόμα Η σημαντική σημασία του σιδήρου και οι συνέπειες της έλλειψης του.

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close