γιατί-δεν-κοιμάστε-καλά-στις-διακοπές-

Διακοπές: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν αλλάζετε μέρος. Δυσκολεύεστε με τον ύπνο στις διακοπές; Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας και συμβαίνει αυτό.

Οι διακοπές είναι η αγαπημένη στιγμή του Καλοκαιριού. Μπορεί να ανυπομονούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας και να περάσουμε ξέγνοιαστες στιγμές, όμως λίγο πριν κοιμηθούμε κι ενώ είμαστε πτώματα από την κούραση, συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.

Γιατί συμβαίνει αυτό στις διακοπές; Πιστεύατε ότι οφειλόταν στην υπερένταση του ταξιδιού; Λοιπόν στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για ποιον λόγο δυσκολευόμαστε τόσο στον ύπνο στις διακοπές και τι συμβαίνει στο σώμα μας. Διαβάστε παρακάτω: 

Τί είναι το φαινόμενο της πρώτης νύχτας;

γιατί-δεν-κοιμάστε-καλά-στις-διακοπές-

Αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζει το γεγονός που σας θέλει να παλεύετε την πρώτη νύχτα να κοιμηθείτε ενώ την δεύτερη νύχτα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Αυτό λέγεται φαινόμενο της πρώτης νύχτας και είναι ένας τομέας μεταξύ των ερευνητών του ύπνου.

Δεν υπήρχε κάποια κοινή θεωρία από την επιστημονική κοινότητα που να εξηγούσε το γιατί συνέβαινε. Όμως μία μελέτη που διεξάχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Brown βρήκαν τις αιτίες.

γιατί-δεν-κοιμάστε-καλά-στις-διακοπές-

Το σώμα μας, φαίνεται πως εξαιτίας του ενστίκτου νιώθει πως όταν αλλάζετε μέρος είναι σε ένα επικίνδυνο μέρος. Δεν γνωρίζει ακριβώς το μέρος που βρίσκεται και αυτό το κάνει να είναι σε εγρήγορση. Έτσι τα πρώτα βράδια ο ύπνος σας μπορεί να είναι ελαφρύς και κακός, επειδή το σώμα θέλει να είναι σε επιφυλακή για τυχόν…κινδύνους.

Το πείραμα που αξίζει να διαβάσετε

Μία άλλη ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Brown χρησιμοποίησε 35 εθελοντές και τους προσκάλεσε να περάσουν 2 νύχτες σε ένα εξοπλισμένο εργαστήριο με διάστημα μίας εβδομάδας μεταξύ των νυχτών. Ερεύνησε την δραστηριότητα του εγκεφάλου τους και αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 35 ήταν πλήρως υγιείς.

Βρήκαν λοιπόν μία ασυμμετρία στο βάθος του ύπνου μεταξύ του αριστερού και του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου. Το αριστερό ημισφαίριο δεν ήταν σε τόσο βαθιά κατάσταση ύπνου όσο το δεξί. Ήταν το πιο ευάλωτο και ευαίσθητο σε περίεργους και επομένως “επικίνδυνους” ήχους σύμφωνα με τον εγκέφαλο.

Δείτε ακόμα Άνοια: Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της

Μία εβδομάδα μετά λοιπόν και κατά την διάρκεια της δεύτερης νύχτας στο εργαστήριο, το βάθος ύπνου μεταξύ των ημισφαιρίων ήταν πολύ πιο συμμετρικό.

Τί μπορείτε να κάνετε στο φαινόμενο της πρώτης νύχτας;

Το φαινόμενο της πρώτης νύχτας μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε ανθρώπους που το βιώνουν διαρκώς. Όταν ένας άνθρωπος δεν κοιμάται καλά, αναπτύσσει προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή και ο διαβήτης. Οι ερευνητές λένε πως ο εγκέφαλος μας μπορεί να εκπαιδευτεί για να αντιστέκεται στο ΦΠΝ.

γιατί-δεν-κοιμάστε-καλά-στις-διακοπές-

Θα μοιραστούμε λοιπόν μερικά πρακτικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το ΦΠΝ και να κοιμηθείτε καλά ανεξάρτητα από το που βρίσκεστε. Ο στόχος είναι να νιώσετε το μέρος που κοιμάστε στις διακοπές, το υπνοδωμάτιό σας.

Μπορείτε λοιπόν να πάρετε μαζί στις διακοπές κάτι οικείο όπως το μαξιλάρι σας ή τις αγαπημένες σας πιτζάμες. Αν φτιάχνετε κάποιο ρόφημα πριν τον ύπνο, πάρτε το μαζί. Γενικά δεν πρέπει να χαλάσετε την συνηθισμένη σας ρουτίνα απλά και μόνο επειδή είστε διακοπές. Ειδικά το πρώτο βράδυ.

γιατί-δεν-κοιμάστε-καλά-στις-διακοπές-

Δείτε ακόμα Τα καλλωπιστικά φυτά που μπορεί να αποβούν μοιραία για την υγεία

Επίσης κάντε το περιβάλλον που θα κοιμηθείτε όσο πιο οικείο μπορείτε. Προσπαθήστε ας πούμε να βάλετε μερικά προσωπικά σας αντικείμενα στα τραπεζάκια του δωματίου που να σας θυμίζουν το σπίτι ή να διαλέξτε ένα κρεβάτι που να μην διαφέρει σε διαστάσεις με το δικό σας.

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close