Άνοια-τα-τρόφιμα-που-αυξάνουν-τις-πιθανότητες-εμφάνισής-της-

Άνοια: Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας και αυτό το γνωρίζουμε από μικρά παιδιά. Το σώμα μας είναι σαν ένα εργοστάσιο που δεν σταματά να λειτουργεί ποτέ. Όσο πιο σωστά καύσιμα του δίνουμε τόσο πιο σωστά θα λειτουργήσει.

Μία κακή διατροφή εκτός από προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα, στον εγκέφαλο, στην επιδερμίδα αλλά και σε άλλους παράγοντες.

Δείτε ακόμα Η ανατομία της άνοιας: Πώς είναι η ζωή ενός ασθενή με άνοια

Μία νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν μερικά επικίνδυνα τρόφιμα που επηρεάζουν το σώμα σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί αργότερα οι άνθρωποι που τα κατανάλωναν συχνά να εμφανίσουν άνοια. Σίγουρα δεν είναι κάτι το δεδομένο, όμως αυτά τα τρόφιμα, αυξάνουν τον κίνδυνο. Διαβάστε παρακάτω: 

Άνοια: Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της

Μερικά ανησυχητικά ευρήματα βρήκαν επιστήμονες που διεξήγαγαν μία νέα, μεγάλη επιστημονική μελέτη. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν επιχειρήματα παλιότερων ερευνών σχετικά με την διατροφή και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην εμφάνιση της άνοιας αργότερα.

Πιο συγκεκριμένα μία διατροφή πλούσια σε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα δεν βλάπτει μόνο την καρδιά ή και την σιλουέτα μας. Μπορεί να βλάψει σοβαρά και την υγεία του εγκεφάλου και αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν συχνά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια αργότερα.

Αυτά τα συμπεράσματα έβγαλαν επιστήμονες από την Κίνα οι οποία επί δέκα χρόνια εξέτασαν περισσότερους από 70.000 μεσήλικες. Εξέταζαν τις δυνητικές επιπτώσεις των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία του εγκεφάλου.

Δείτε ακόμα Τα καλλωπιστικά φυτά που μπορεί να αποβούν μοιραία για την υγεία

Διαπίστωσαν λοιπόν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα άνοια σε σύγκριση με άλλους που ακολουθούσαν μία πιο υγιεινή διατροφή.

Οι μανιώδεις λάτρεις τους κατανάλωναν καθημερινά σχεδόν 800 γραμμάρια από αυτά. Οι μικρότερες ποσότητες ήταν σχεδόν το ένα τέταρτο (225 γραμμάρια).

Μάλιστα σύμφωνα με το Heart and Stroke Foundation του Καναδά τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν αλλάξει πολύ από την αρχική τους κατάσταση διότι έχουν υποστεί πολλαπλές επεξεργασίες προτού φτάσουν στο πιάτο μας.

Δείτε ακόμα Καυσώνας: Πως να μην θέσετε την ζωή σας σε κίνδυνο- Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο

Επίσης έχουν προστεθεί ζάχαρη, λιπαρά, επιπλέον αλάτι, χημικά πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητά χρώματα και άλλα που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι φτωχά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά συστατικά για τον οργανισμό.

Άνοια-τα-τρόφιμα-που-αυξάνουν-τις-πιθανότητες-εμφάνισής-της-

Photo via: onmed.gr

Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε;

Τα τρόφιμα που δέχονται μεγάλη επεξεργασία και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας είναι τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα πατατάκια κι άλλα σνακ τέτοιου τύπου όπως τα γαριδάκια, τα παγωτά – ειδικά όταν αυτά δεν είναι σπιτικά -, τα λευκά δημητριακά καθώς έχουν πολλή ζάχαρη και αλάτι και οι συσκευασμένες σούπες.

Επίσης πολύ κακό κάνουν οι τηγανιτές πατάτες, το τηγανιτό κοτόπουλο, τα λουκάνικα, τα μπέργκερ και άλλα φαγητά ταχυφαγείου. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology και οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 72.083 εθελοντές.

Όλοι οι εθελοντές είχαν ηλικία 55 ετών και άνω και κανένα δεν έπασχε αρχικά από άνοια. Δέκα χρόνια μετά οι 518 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια. Πιο συγκεκριμένα οι 287 ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ, οι 119 ανέπτυξαν αγγειακή άνοια και οι άλλοι είχαν άλλου είδους άνοιες.

Δείτε ακόμα Γυναικολογικές λοιμώξεις το Καλοκαίρι: Πως να προστατευθείτε

Οι επιστήμονες εξέτασαν την συσχέτιση της διατροφής με την κατάσταση της υγείας τους, εστιάζοντας στα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι με κάθε αύξηση της κατανάλωσής τους κατά 10% αυξανόταν κατά 25% ο γενικός κίνδυνος άνοιας, κατά 14% ο κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ και κατά 28% ο κίνδυνος για αγγειακή άνοια.

Άνοια-τα-τρόφιμα-που-αυξάνουν-τις-πιθανότητες-εμφάνισής-της-

Photo via: istock.com

Η θετική πλευρά των πραγμάτων

Παρόλα αυτά οι εθελοντές που μείωσαν στο μεσοδιάστημα τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα βελτίωσαν και σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου τους. Στην πραγματικότητα η αντικατάσταση του 10% της ποσότητας που έτρωγαν με πιο υγιεινά φαγητά μείωσε τον κίνδυνο άνοιας κατά 19%.

Αυτό που έκαναν ήταν να τρώνε παραπάνω φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, γάλα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα πρωινού χωρίς ζάχαρη και άλλα.  «Οι μικρές διατροφικές αλλαγές μπορεί να παράσχουν μεγάλα οφέλη.

Σημαντική αλλαγή είναι και να αυξηθεί η κατανάλωση ανεπεξέργαστων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, και να μειωθεί εκείνη των υπερεπεξεργασμένων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Huiping Li, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin.

Δείτε ακόμα Ηλιοθεραπεία: Οι 9 μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία

Με λίγα λόγια με κάθε μείωση των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων κατά 60 γραμμάρια την ημέρα και ταυτόχρονα με κάθε αύξηση κατά 60 γραμμάρια των ανεπεξέργαστων, μειωνόταν κατά 3% ο κίνδυνος για άνοια.

Τα 60 γραμμάρια των μη επεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχούν σε μισό μήλο, μία μερίδα καλαμπόκι ή ένα μπολ πίτουρο δημητριακών. Από την άλλη τα 60 γραμμάρια των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχούν σε μία μπάρα σοκολάτας ή μία μερίδα μπέικον.

Άνοια-τα-τρόφιμα-που-αυξάνουν-τις-πιθανότητες-εμφάνισής-της-

Photo via: diatrofi.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close