Διαβητική νευροπάθεια: 6 Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες.

Τι είναι η διαβητική νευροπάθεια και ποια τα συμπτώματά της; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πρόβλημα αυτό στα νεύρα που προκαλείται από τον διαβήτη, και φυσικές θεραπείες ανακούφισης του πόνου και μερικής αντιμετώπισης της νόσου.

Η διαβητική νευροπάθεια είναι ένας τύπος νευρικής βλάβης που προέρχεται από το διαβήτη. Ανάλογα με τα νεύρα που επηρεάζονται, τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας μπορεί να κυμαίνονται από  πόνο και μούδιασμα στα άκρα έως προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, το ουροποιητικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί τον τραυματισμό των νεύρων στο σώμα, που συχνά οδηγεί σε πόνο στα πόδια και τα πέλματα.

Διαταραχές της νευροπάθειας

Η διαβητική νευροπάθεια προκαλείται συνήθως από την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην πάθηση περιλαμβάνουν:

  • Φλεγμονή στα νεύρα που προκαλείται από αυτοάνοση απόκριση.
  • Γενετικοί παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στη βλάβη των νεύρων.
  • Κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία

Θεραπεία διαβητικής νευροπάθειας

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαβητική νευροπάθεια. Η παραδοσιακή θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας επικεντρώνεται στην ανακούφιση του πόνου και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Αντί να βασίζεστε σε φάρμακα, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου και στη σταθεροποίηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

1. Διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες της διαβητικής νευροπάθειας είναι το να διαχειριστείτε το σάκχαρό στο αίμα. Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε υγιή επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλάβης στα νεύρα, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα των ματιών και σε άλλα μέρη του σώματος.

Για να διαχειριστείτε με ασφάλεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ασκηθείτε σε τακτική βάση, ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή και συμβουλευτείτε το γιατρό σας κάθε φορά πρέπει να εξετάσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Τα αιθέρια έλαια όπως η μέντα , η λεβάντα και το λιβάνι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του πόνου.

2. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Η διατροφή σας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της διαβητικής νευροπάθειας. Ο περιορισμός ή η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων, των υδατανθράκων και της προστιθέμενης ζάχαρης και η εστίαση σε ολόκληρα μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και να περιορίσετε τα αναψυκτικά. Προσθέστε υγιή λίπη, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και άπαχη πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

Διαβητική νευροπάθεια: 6 Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες.

3. Ασκηθείτε και δοκιμάστε φυσικές θεραπείες

Η άσκηση σε τακτική βάση μπορεί να αποτρέψει τη διαβητική νευροπάθεια, βοηθώντας σας να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να ελέγξετε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Diabetes Complications διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις οδηγούν επίσης σε σημαντική μείωση του πόνου και των νευροπαθητικών συμπτωμάτων στους διαβητικούς.

Διαβητική νευροπάθεια: 6 Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες.

Photo via Thrive Global Greece

4. Μειώστε την έκθεση σε τοξίνες

Εάν πάσχετε από διαβητική νευροπάθεια, είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε πρόσθετη πίεση στα νεφρά σας. Τα άτομα με νευροπάθεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα νεφρικής πέτρας καθώς και νεφρικής νόσου.

Η πρόληψη πρόσθετης πίεσης στα νεφρά σας σημαίνει μείωση της έκθεσής σας σε φυτοφάρμακα και χημικά προϊόντα όπως οικιακά καθαριστικά και προϊόντα ομορφιάς, αλκοόλ και τσιγάρα. Οι διαβητικοί που καπνίζουν είναι πολύ πιο πιθανό από τους διαβητικούς μη καπνιστές να αναπτύξουν νευρικές βλάβες, να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβητική νευροπάθεια: 6 Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες.

5. Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, που επιδεινώνει τον πόνο και αυξάνει τον κίνδυνο διαβητικών επιπλοκών. Ο διαλογισμός, η άσκηση, ο ελεύθερος χρόνος στη φύση ή η εύρεση ενός νέου χόμπι μπορούν να λειτουργήσουν στη φυσική αντιμετώπιση του άγχους. Ο βελονισμός μπορεί επίσης να είναι μια ευεργετική θεραπεία για να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του πόνου.

Διαβητική νευροπάθεια: 6 Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες.

6. Μειώστε με φυσικό τρόπο τα επίπεδα πόνου

Η φυσική θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας συχνά συνεπάγεται με τη μείωση των επιπέδων του πόνου με φυσικό τρόπο. Έρευνες έδειξαν ότι φυσικά έλαια, βιταμίνες και  θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.

Δοκιμάστε:

Το έλαιο νυχτολούλουδου – Αυτό είναι ένα αντιφλεγμονώδες έλαιο που μειώνει το μυρμήγκιασμα, την καύση και το μούδιασμα της νευροπάθειας. Πάρτε 0.36 L την ημέρα.

Κανέλα – Η κανέλα είναι γνωστή για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προσθέστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε ένα γεύμα σας την ημέρα.

Αιθέρια έλαια – Τα αιθέρια έλαια όπως η μέντα , η λεβάντα και το λιβάνι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του πόνου.

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close