Το φυτικό γάλα μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία σου, σύμφωνα με μια έρευνα

Λατρεύεις τη γλυκιά γεύση του γάλακτος καρύδας και δεν μπορείς να φανταστείς το smoothie σου χωρίς γάλα αμυγδάλου; Σου έχουμε ένα ανησυχητικό νέο, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση αποκλειστικά φυτικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει σημαντική έλλειψη ιωδίου.

Το ιώδιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνεται από τη τροφή, αποθηκεύεται στο θυροειδή αδένα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ εξέτασαν την περιεκτικότητα σε ιώδιο 47 ροφημάτων-υποκατάστατα του ζωικού γάλακτος (όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού, φουντουκιού και κάνναβης), αποκλείοντας όσα απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά και τα συνέκριναν με γάλα αγελάδος χαμηλό σε λιπαρά. Όπως διαπίστωσαν, τα περισσότερα είδη φυτικού γάλακτος που εξέτασαν δεν περιείχαν επαρκή επίπεδα ιωδίου, με τα επίπεδα συγκέντρωσης να φτάνουν στο 2% σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.

Όπως καταλαβαίνεις, αν ακολουθείς μία διατροφή που αποκλείει τις βασικές πηγές ιωδίου -τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια και τα θαλασσινά-, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχεις έλλειψη.

Σημειώνεται, ότι ειδικά για την περίπτωση των εγκύων, προηγούμενη έρευνα του ίδιου Πανεπιστημίου είχε δείξει ότι έλλειψη ή ανεπάρκεια ιωδίου συνδέεται με τη γέννηση παιδιών με χαμηλότερο δείκτη IQ και μαθησιακές δυσκολίες.

«Πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο αναγκαίο είναι αυτό το ιχνοστοιχείο και είναι σημαντικό όσοι καταναλώνουν φυτικό γάλα, να καταλάβουν ότι δεν τους παρέχει ιώδιο όπως το αγελαδινό. Ένα ποτήρι φυτικό γάλα παρέχει πολύ μικρή ποσότητα ιωδίου σε σχέση με το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης για ενήλικες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες ή για όσες σκοπεύουν να κυοφορήσουν, μιας και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης είναι ακόμη μεγαλύτερο», σημειώνει η Καθηγήτρια Margaret Rayman του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ.

Πηγή: olivemagazine.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close