μυρμήγκιασμα-σε-χέρια-και-πόδια-γιατί συμβαίνει-αντιμετώπιση-

Σε όλους τους ανθρώπους έχει συμβεί. Νιώθεις μυρμηγκιάσματα σε χέρια και πόδια και η αίσθηση μοιάζει σαν να σε καρφώνουν χιλιάδες βελόνες. Όταν όμως γίνεται συχνά μπορεί και να ανησυχήσεις. Γιατί συμβαίνει και πως το αντιμετωπίζεις; 

Η αλήθεια είναι ότι το να μυρμηγκιάζουν χέρια και πόδια είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, συνήθως όταν στεκόμαστε πάνω στο πόδι μας ή έχουμε βάλει σε λάθος στάση το χέρι και το πόδι μας. Το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά και αυτή είναι η συνέπεια.

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε γιατί ακριβώς μυρμηγκιάζουν τα χέρια και τα πόδια, πέρα από τον λόγο που αναφέραμε πιο πάνω, ο οποίος είναι και ο πιο προφανής αλλά θα δούμε και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Διαβάστε παρακάτω:

Πώς λέγεται στην πραγματικότητα αυτό το μυρμήγκιασμα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού, η αίσθηση του μουδιάσματος, καθώς και του καψίματος ή του τσιμπήματος στο σώμα σας, ονομάζεται παραισθησία.

Αυτό γίνεται συνήθως αισθητό στα χέρια, στα δάχτυλα των χεριών, στα πόδια ή στα δάχτυλα των ποδιών σας, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Πιθανότατα να είχατε αυτό το συναίσθημα στο παρελθόν, είναι σαν να περπατούν ένα σωρό μυρμήγκια σε αυτό το μέρος του σώματός σας και μπορεί να είναι πολύ άβολο.

Μια μελέτη που εξέτασε τις αισθήσεις που προκαλούνται στα άκρα κατά την άσκηση πίεσης δείχνει ότι αυτό το μούδιασμα εμφανίζεται συνήθως χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Αυτό συμβαίνει επειδή το υποκείμενο συνήθως δεν γνωρίζει πότε αρχίζει το συναίσθημα.

Δείτε ακόμα Πόνος στη κοιλιά, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα: Τα χειρότερα τρόφιμα που σκοτώνουν το έντερο

Επιπλέον, δεν προκαλεί πάντα πόνο, αλλά κυρίως δυσφορία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπόκεινται σε τέτοιου είδους ενοχλήσεις, ειδικά εκείνοι των οποίων το επάγγελμα θα μπορούσε να περιορίσει τη σωματική τους κινητικότητα, όπως οι δουλειές γραφείου όπου είναι συνηθισμένο να περνούν πολλές ώρες καθισμένοι.

μυρμήγκιασμα-σε-χέρια-και-πόδια-γιατί συμβαίνει-αντιμετώπιση-

Πότε συμβαίνει το μούδιασμα

Δεν θα αποτελεί έκπληξη να πούμε ότι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι έχουμε βιώσει αυτό που επίσημα ονομάζεται παροδική παραισθησία.  Αυτό συμβαίνει όταν βρισκόμαστε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμβαίνει επίσης συχνά όταν καθόμαστε με τα πόδια σταυρωμένα ή κοιμόμαστε με το ένα χέρι διπλωμένο κάτω από το κεφάλι μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει όταν ασκείται παρατεταμένη πίεση σε ένα νεύρο, όπως αναφέραμε προηγουμένως.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα υπάρχοντος τραυματισμού ή κάποιας άλλης υποκείμενης πάθησης που περιλαμβάνει βλάβη στο νευρικό σύστημα, όπως τραυματισμό νεύρων, κήλη δίσκου, όγκο ή κάτι άλλο.

μυρμήγκιασμα-σε-χέρια-και-πόδια-γιατί συμβαίνει-αντιμετώπιση-

Πόσο διαρκεί το μυρμήγκιασμα

Όταν πάσχετε από παραισθησία, το προσβεβλημένο άκρο γίνεται μουδιασμένο και άκαμπτο, αλλά ταυτόχρονα παραμένει εύκαμπτο. Αυτό αυξάνει την ευαισθησία της πληγείσας περιοχής όταν στηρίζεται σε σκληρή ή μαλακή επιφάνεια και καθώς εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του προσβεβλημένου άκρου.

Η αίσθηση ενός μουδιασμένου άκρου συνήθως εξαφανίζεται αρκετά γρήγορα μόλις εκτονωθεί η πίεση στο νεύρο που επηρεάστηκε, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορήσει ξανά εκεί.

Για να συμβεί αυτό, μπορείτε απλώς να μετακινήσετε το μουδιασμένο μέρος κάνοντας άσκηση, διατάσεις ή κάνοντας μασάζ. Σταδιακά, το μυρμήγκιασμα θα μειωθεί μέχρι να εξαφανιστεί.

μυρμήγκιασμα-σε-χέρια-και-πόδια-γιατί συμβαίνει-αντιμετώπιση-

Αυτές είναι μερικές πιθανές συνέπειες της παραισθησίας

Ωστόσο, λόγω των αισθήσεων που προκαλεί η παραισθησία, υπάρχουν ορισμένες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν. Μερικά από αυτά είναι:

Προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος
Υιοθέτηση μη φυσιολογικών στάσεων κατά τον ύπνο, με αποτέλεσμα διάφορες διαταραχές λόγω κούρασης ή έλλειψης ύπνου
Δυσκολία στο περπάτημα ή στην οδήγηση
Αυξημένος κίνδυνος πτώσης.

μυρμήγκιασμα-σε-χέρια-και-πόδια-γιατί συμβαίνει-αντιμετώπιση-

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παραισθησίας

Μερικοί τύποι παραισθησίας είναι:

Παραισθησία Buerger: αυτός είναι ένας τύπος δερματικής παραισθησίας, που χαρακτηρίζεται από μυρμήγκιασμα, τσούξιμο ή αδυναμία και απώλεια της αίσθησης στα πόδια, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Τα συμπτώματα από αυτή την παραισθησία μπορεί μερικές φορές να εκληφθούν λανθασμένα με αθηροσκλήρωση και άλλους τύπους ασθενειών. Οι τυπικοί ασθενείς είναι στην πραγματικότητα νέοι, από 20 έως 24 ετών, που έχουν ανθυγιεινές συνήθειες.

Δείτε ακόμα Τα Δευτερόλεπτα πριν το θάνατο: Τι συμβαίνει στην καρδιά και τον εγκέφαλο- και αν η ζωή σου λάμπει πραγματικά μπροστά στα μάτια σου;

Meralgia paresthetica: μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του μηρού.

μυρμήγκιασμα-σε-χέρια-και-πόδια-γιατί συμβαίνει-αντιμετώπιση-

Όταν η παραισθησία γίνεται χρόνια

Αυτό είναι συνήθως το σύμπτωμα μιας νευρολογικής νόσου ή μιας τραυματικής νευρικής βλάβης. Μπορεί να προκληθεί από διαταραχές που επηρεάζουν αρχικά το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας ή εγκεφαλίτιδα.

Ένας όγκος ή ένας αγγειακός τραυματισμός θα μπορούσε επίσης να είναι η αιτία αυτού του προβλήματος. Ορισμένα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μπορεί να βλάψουν τα περιφερικά νεύρα και να προκαλέσουν παραισθησία που συνοδεύεται από πόνο.

μυρμήγκιασμα-σε-χέρια-και-πόδια-γιατί συμβαίνει-αντιμετώπιση-

Είναι σημαντικό να κάνετε μια επίσκεψη στο ιατρείο

Η διάγνωση, που γίνεται πάντα από έναν ειδικό, συνήθως αποτελείται από μελέτη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τον ασθενή, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις. Εάν η αιτία του καψίματος ή του κνησμού είναι μια παθολογική κατάσταση, είναι σημαντικό να τη διατηρείτε υπό έλεγχο.

μυρμήγκιασμα-σε-χέρια-και-πόδια-γιατί συμβαίνει-αντιμετώπιση-

Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν:

Υποφέρετε από ξαφνική παραισθησία ή αδυναμία.
Το μούδιασμα εξαπλώνεται σταδιακά σε άλλα μέρη του σώματός σας.
Έχετε δυσκολία στην αναπνοή.
Υποφέρετε από ακράτεια ουροδόχου κύστης ή εντέρου.

Νιώθετε μούδιασμα και στις δύο πλευρές του σώματός σας.
Χάνετε την αίσθηση στο πρόσωπο ή τον κορμό σας.
Ολόκληρο το άκρο «κοιμάται» εντελώς.
Βιώνετε αλλοιωμένη συνείδηση.

Έχετε αλλαγές στην όραση.
Έχετε προβλήματα ομιλίας
Η παραισθησία εμφανίστηκε αφού χτυπήσατε το κεφάλι, τον αυχένα ή την πλάτη σας.

μυρμήγκιασμα-σε-χέρια-και-πόδια-γιατί συμβαίνει-αντιμετώπιση-

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close