Καρκίνος του χοληφόρου πόρου:Πόσο σοβαρός είναι & ποια είναι τα συμπτώματα

Τι είναι ο καρκίνος των χοληφόρων οδών ή αλλιώς χολαγγειοκαρκίνωμα; Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν και πως αντιμετωπίζονται;

Το χολαγγειοκαρκίνωμα είναι μια μορφή καρκίνου η οποία προκύπτει από μεταλλαγμένα επιθηλιακά κύτταρα των χοληφόρων αγγείων τα οποία παροχετεύουν χολή από το ήπαρ μέσα στο λεπτό έντερο.

Το χολαγγειοκαρκίνωμα είναι ένα σχετικά σπάνιο νεόπλασμα που έχει ταξινομηθεί ως αδενοκαρκίνωμα. Αν και η εμφάνισή του είναι σπάνια, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμφάνισης.

Το χολαγγειοκαρκίνωμα θεωρείται ότι είναι μια ανίατη και ταχέως θανατηφόρα κακοήθεια εκτός εάν τόσο ο πρωτογενής όγκος όσο και τυχόν μεταστάσεις μπορούν να υποστούν πλήρη εκτομή (να αφαιρεθούν χειρουργικά).

Δεν υπάρχει ακόμη δυνητικά επιτυχής θεραπευτική αγωγή εκτός από τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο της νόσου κατά την διάγνωση και συνεπώς δεν ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς με χολαγγειοκαρκίνωμα γενικά αντιμετωπίζονται – αν και ποτέ δεν θεραπεύονται – με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία

Συνήθως δεν προκαλεί σημάδια ή συμπτώματα μέχρι να είναι αργά , αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα και να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση. Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Ας δούμε παρακάτω τα συμπτώματα: 

Ίκτερος

Ο ίκτερος είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών. Κανονικά, η χολή εκτελείται από το ήπαρ και απελευθερώνεται στο έντερο. Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν το συκώτι δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη χολή, η οποία περιέχει μια πράσινο-κίτρινη χημική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη . Ως αποτέλεσμα, η χολερυθρίνη υποστηρίζει την κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίσταται σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτό μπορεί συχνά να παρατηρηθεί στο δέρμα και στο λευκό τμήμα των ματιών.

Ο ίκτερος είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του χοληφόρου πόρου, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις ικτέρου δεν προκαλούνται από καρκίνο. Ο ίκτερος προκαλείται συχνότερα από ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) ή από χολόλιθο που έχει ταξιδέψει στον χοληφόρο πόρο. Όμως, κάθε φορά που εμφανίζεται ίκτερος, πρέπει να επισκεφτούμε αμέσως έναν γιατρό.

Κνησμός

Η υπερβολική χολερυθρίνη στο δέρμα μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα. Τα περισσότερα άτομα με καρκίνο του χοληφόρου πόρου έχουν κνησμό.

Ανοιχτόχρωμα / λιπαρά κόπρανα

Η χολερυθρίνη συμβάλλει στο καφέ χρώμα των κινήσεων του εντέρου, οπότε αν δεν φθάσει στα έντερα, το χρώμα των κοπράνων ενός ατόμου μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμο.

Εάν ο καρκίνος εμποδίζει την απελευθέρωση χολικών και παγκρεατικών χυμών στο έντερο, ένα άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να αφομοιώσει τα λιπαρά τρόφιμα. Το μη λιπαρό λίπος μπορεί επίσης να προκαλέσει ασυνήθιστα ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Μπορεί επίσης να είναι ογκώδη, λιπαρά, και να επιπλέουν στην τουαλέτα.

Σκούρα ούρα

Όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα αυξάνονται, μπορεί επίσης να βγαίνουν στα ούρα κάνοντας τα πιο σκούρα

Κοιλιακός πόνος

Ο πρώιμος καρκίνος του χοληφόρου πόρου συνήθως δεν προκαλεί πόνο, αλλά ο πιο προχωρημένος  μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, ειδικά κάτω από τα πλευρά στη δεξιά πλευρά.

Απώλεια της όρεξης / απώλεια βάρους

Τα άτομα με καρκίνο του χοληφόρου πόρου μπορεί να μην αισθάνονται πεινασμένα και να χάνουν έτσι βάρος (χωρίς δίαιτα).

Πυρετός

Μερικοί άνθρωποι με καρκίνο του χοληφόρου πόρου αναπτύσσουν πυρετό.

Ναυτία και εμετός

Αυτά δεν είναι συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου του χοληφόρου πόρου, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που αναπτύσσουν λοίμωξη (χολαγγειίτιδα) ως αποτέλεσμα μπλοκαρίσματος των χολικών αγωγών. Συχνά παρατηρούνται μαζί με πυρετό.

Ο καρκίνος των χοληφόρων οδών δεν είναι συνηθισμένος και αυτά τα συμπτώματα και τα σημάδια είναι πιθανότερο να προκληθούν από κάτι άλλο εκτός από τον καρκίνο του χοληφόρου πόρου.

Πληροφορίες από cancer.org

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close