βελτίωση-στην-υγεία-με-το-συχνό-κολύμπι-

Το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική. Πέρα από το ότι μας βοηθάει να χάσουμε κιλά όμως, φαίνεται πως έχει άλλα 8 σημαντικά οφέλη για την υγεία, αν ξεκινήσετε να κολυμπάτε συχνά.

Τα Καλοκαίρι απολαμβάνουμε το κολύμπι τόσο στις ελληνικές παραλίες όσο και σε πισίνες. Υπάρχουν και οι χειμερινοί κολυμβητές που θαυμάζουμε πολύ αλλά κρυώνουμε και μόνο στην ιδέα. Φαίνεται πως το τακτικό κολύμπι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και δεν μιλάμε μόνο για την απώλεια βάρους και την εκγύμναση.

Δείτε ακόμα Στέβια, ασπαρτάμη, ζαχαρίνη: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για προβλήματα υγείας που προκαλούν

Τώρα που το Καλοκαίρι πλησιάζει είπαμε να κάνουμε μία μικρή έρευνα και ανακαλύψαμε τα 8 οφέλη που θα έχουμε στην υγεία μας αν ξεκινήσουμε να κολυμπάμε συχνά. Και ποιος ξέρει; Μπορεί να μας πείσει τόσο αυτό το άρθρο που να γίνουμε ακόμη και χειμερινοί κολυμβητές. Διαβάστε παρακάτω: 

Η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί να βελτιωθεί.

Η αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και η κολύμβηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Έρευνες δείχνουν ότι η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Η κολύμβηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επιτύχετε καρδιαγγειακά οφέλη χωρίς να αντιμετωπίζετε υπερβολική εφίδρωση. Κολυμπώντας, μπορείτε να χαλαρώσετε ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς που παλεύει, η οποία βοηθά τον εγκέφαλό σας να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα.

βελτίωση-στην-υγεία-με-το-συχνό-κολύμπι-

Μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας Γκρίφιθ στην Αυστραλία διεξήγαγε πρόσφατα μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 7.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, συγκρίνοντας αυτά που κολυμπούσαν τακτικά με αυτά που δεν κολυμπούσαν.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που κολυμπούσαν είχαν βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες και έδειξαν την ικανότητα να μαθαίνουν γλώσσες και μαθηματικά με ταχύτερους ρυθμούς.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η εισαγωγή της κολύμβησης στα παιδιά σε μικρή ηλικία μπορεί όχι μόνο να τα βοηθήσει να αναπτύξουν σωστές τεχνικές κολύμβησης αλλά και να ενισχύσουν τις γνωστικές τους ικανότητες.

βελτίωση-στην-υγεία-με-το-συχνό-κολύμπι-

Μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των πνευμόνων σας.

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική καρδιαγγειακή προπόνηση καθώς απαιτεί από την καρδιά να αντλεί οξυγόνο στους μύες για να διευκολύνει την κίνηση. Καθώς συνεχίζετε το κολύμπι, οι μύες σας απαιτούν περισσότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα ο καρδιακός σας ρυθμός να αυξάνεται για να καλύψει τη ζήτηση.

Επιπλέον, οι πνεύμονές σας εργάζονται σκληρότερα για να παρέχουν στο σώμα σας το οξυγόνο που χρειάζεται για να διατηρήσει τη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της χωρητικότητας των πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου.

Η συνέπεια και η παρακολούθηση ενός δομημένου προγράμματος κολύμβησης είναι ζωτικής σημασίας για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη αυτής της άσκησης.

βελτίωση-στην-υγεία-με-το-συχνό-κολύμπι-

Μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αναστρέψει εντελώς τη διαδικασία γήρανσης, η κολύμβηση μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα. Η τακτική κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη βελτίωση της συνολικής ροής οξυγόνου και αίματος και στη βελτίωση της ισορροπίας για τους ηλικιωμένους. Επιπλέον, τα άτομα που υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις μπορεί να δουν σημαντικές βελτιώσεις με τη τακτική κολύμβηση.

βελτίωση-στην-υγεία-με-το-συχνό-κολύμπι-

Μπορεί επίσης να βοηθήσει με το άσθμα.

Τα άτομα με άσθμα μπορεί να δυσκολεύονται να ασκηθούν σε κρύο ή ξηρό αέρα, καθώς μπορεί να προκαλέσει συστολή των βρογχικών σωλήνων στους πνεύμονές τους, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

Δείτε ακόμα Θερίζει η Επιπεφυκίτιδα φέτος: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ωστόσο, η κολύμβηση είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης που μπορεί να ανακουφίσει αυτό το πρόβλημα. Το υγρό περιβάλλον της πισίνας βοηθά στην αντικατάσταση της υγρασίας που χάνεται κατά την ενεργό αναπνοή, διευκολύνοντας τα άτομα με άσθμα να ασκούνται άνετα.

βελτίωση-στην-υγεία-με-το-συχνό-κολύμπι-

Μπορεί να αυξήσει τη συνολική ενέργειά σας.

Η σωματική δραστηριότητα είναι ευρέως αναγνωρισμένη για την ικανότητά της να ενισχύει τη μακροζωία και να ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας. Το κολύμπι, ειδικότερα, μπορούν να απολαύσουν άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Η ενσωμάτωση μόλις 30 λεπτών κολύμβησης, 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για τη γενική ευεξία. Το κολύμπι μπορεί επίσης να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό, βοηθώντας τα άτομα να παραμείνουν σε φόρμα με ελάχιστη προσπάθεια.

βελτίωση-στην-υγεία-με-το-συχνό-κολύμπι-

Μπορεί να ωφελήσει άτομα με αναπηρία και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα άτομα με κινητικές αναπηρίες έχουν συχνά περιορισμένες επιλογές όσον αφορά την άσκηση. Ωστόσο, η κολύμβηση μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στις αρθρώσεις και τους μύες ενώ τους ενισχύει.

Η κολύμβηση προσφέρει επίσης μια αίσθηση ανεξαρτησίας, επιτρέποντας στα άτομα να ασκούνται χωρίς να βασίζονται στη βοήθεια άλλων. Για όσους έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του πόνου. Σε μια μελέτη 20 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που κολύμπησαν τακτικά ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου.

βελτίωση-στην-υγεία-με-το-συχνό-κολύμπι-

Μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή σας μάζα.

Η κολύμβηση μπορεί να μην είναι το ισοδύναμο της άρσης βαρών, αλλά είναι μια καλά ισορροπημένη δραστηριότητα που απασχολεί όλες τις μυϊκές ομάδες ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγετε να κολυμπήσετε.

Η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης, της βλάβης και του μεταβολικού στρες, αφαιρώντας την πίεση από τις αρθρώσεις και παρέχοντας μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Για να χτίσετε μυς, είναι καλύτερο να αλλάξετε το στυλ κολύμβησής σας.

βελτίωση-στην-υγεία-με-το-συχνό-κολύμπι-

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close