Κορονοϊός: Η γιατρός Αναστασία Μοσχοβάκη απαντά στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις μας

Τις τελευταίες μέρες η εξάπλωση του κορονοϊού έχει τρομοκρατήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας ιός που ξεκίνησε από την Κίνα αλλά παρόλα αυτά, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκίνησε να παρουσιάζει κρούσματα και σε ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες και δεν έχει βγει κάποια θεραπεία ή εμβόλιο που θα μας προστατεύσει. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο και να θέλουμε να ενημερωνόμαστε όσο περισσότερο γίνεται.

Με αυτό το σκεπτικό η γιατρός Αναστασία Μοσχοβάκη μέσα από το blog της, απαντάει πολύ επεξηγηματικά στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα σχετικά με τον κορονοϊο. Ερωτήματα που μας ανησυχούν όσον αφορά την δική μας αλλά και την υγεία των παιδιών μας. Διαβάστε παρακάτω:

1. Πως δημιουργήθηκε ο ιός αυτός;

Ο ιός ανήκει σε μία ευρεία κατηγορία ιών, τους κορονοϊούς οι οποίοι στον άνθρωπο προκαλούν συνήθως ήπια νόσο του τύπου του κοινού κρυολογήματος. Διάφορες μορφές κορονοϊών ωστόσο συγγενείς με τους ανθρώπινους κορονοϊούς προσβάλλουν ευρεία κατηγορία πτηνών και θηλαστικών. Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια επιθετικά στελέχη ανθρώπινων κορονοϊών αναδύθηκαν μετά από μεταλλάξεις ή θανατηφόρους ανασυνδυασμούς ιών που προσβάλλουν διαφορετικά είδη ζώων σε συνθήκες στενής συναναστροφής με αυτά στις ανθρώπινες κοινότητες.

Στα πλαίσια αυτά εμφανίστηκε to 2003 ο ιός sars, o οποίος προέρχονταν από νυχτερίδες και μικρά άγρια θηλαστικά και μεταδόθηκε στον άνθρωπο είτε άμεσα είτε μέσω ζώων που βρίσκονταν στις κινεζικές αγορές, στις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η εκτροφή παγίδευση και πώληση των άγριων ζώων. Ένας άλλος επιθετικός κορονοϊός , ο ιός mers εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή το 2012. Η μικροβιολογική ανάλυση του ιού έδειξε ότι προέρχεται από καμήλες και νυχτερίδες και στη συνέχεια μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

Με ανάλογο τρόπο και η πρώτη εστία μόλυνσης από το νέο κορονοϊό ιό εμφανίστηκε σε αγορές της πόλης Γουχάν όπου πωλούνταν εκτός από θαλασσινά και κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Εικάζεται λοιπόν ότι ο νέος ιός προήλθε από κορονοϊούς που προσβάλλουν κάποιο από τα ζώα αυτά.

2. Ο νέος αυτός ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή ή το βήχα.

3. Πόσο επικίνδυνος είναι;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι τα κύρια συμπτώματα. Σε ορισμένους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εξουδετερώνει με επάρκεια τον ιό, οπότε αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια. Μόνο το 3% των προσβεβλημένων ασθενών, έως τώρα, έχει μοιραία κατάληξη. Συγκριτικά η θνησιμότητα από τον ιό sars ήταν 10%. Η πλήρης συμπεριφορά του ιού ωστόσο δεν έχει ακόμη καταγραφεί ενώ υπάρχουν φόβοι για μετάλλαξη του ιού.

4. Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να πάρω εάν ταξιδέψω σε προσβεβλημένες περιοχές;

  • Αποφύγετε όλα τα μη αναγκαία ταξίδια στην επαρχία του HUBEI, στην Κίνα.
  • Να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημίας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.
  • Αποφύγετε την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών και των αδέσποτων ζώων και μην καταναλώνετε ακατέργαστα και ωμά κρέατα. Μεριμνήστε ώστε το φαγητό σας να σας σερβίρεται ζεματιστό.
  • Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό.
  • Πλένετε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια σας. Κατά την διάρκεια της πλύσης χρησιμοποιήστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, πλύνετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα, ξεπλύνετε με άφθονο νερό, στεγνώστε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air dry.
  • Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού σας έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια, που κυκλοφορούν στο αίμα περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα ηωσινόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα βασεόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα μονοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα πλασματοκύτταρα. Εκτός όμως από τα κινητά λευκά αιμοσφαίρια που κατευθύνονται μέσω του αίματος προς τον ιό και τον ιστό που φλεγμαίνει, υπάρχουν σε διάφορους ιστούς καθηλωμένα ιστικά μακροφάγα που αρχίζουν άμεσα την καθαρτική τους αποστολή, όταν ο ιστός υποστεί κάποια βλάβη.
  • Χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την διάρκεια των φλεγμονών των λοιμώξεων έχουν ειδικές δράσεις. Φροντίστε το αμυντικό σας σύστημα να ευρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καλή διατροφή αποχή από το κάπνισμα σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων αποφυγή καθιστικής ζωής.

5. Πότε πρέπει να τεθώ σε επιφυλακή για πιθανή προσβολή;

Εάν εμφανίσετε βήχα δύσπνοια, συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και έχετε ταξιδέψει 14 ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων στην επαρχία HUBEI και ιδιαίτερα στην πόλη Wuhan της Κίνας ή έχετε έλθει σε επαφή με ασθενή υψηλού κινδύνου για προσβολή από τον ιό ή έχετε έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close