Κορονοϊός και κάπνισμα: Ποιος είναι ο κίνδυνος στους καπνιστές;

Μέχρι στιγμής, και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, γνωρίζουμε ότι στις ευπαθείς ομάδες για τον κορονοϊό ανήκουν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρονών, άτομα με αναπνευστικά, καρδιακά και χρόνια νοσήματα και άτομα μακροχρόνιας περίθαλψης.

Παράλληλα, ιδιαίτερα προσεχτικές οφείλουν να είναι οι εγκυμονούσες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα την περίοδο της κύησης είναι ευάλωτο.

Τι γίνεται όμως με τους καπνιστές; Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικότερο πληθυσμό και γιατί; Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό και την επίδρασή του στα άτομα που καπνίζουν.

Ο κορονοϊός επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα, οπότε οποιοσδήποτε με πνευμονικά προβλήματα θα είναι ευάλωτος.

Προς το παρόν, και σύμφωνα με το vita.gr, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του COVID-19. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chinese Medical Journal, διαπίστωσε ότι από 78 ασθενείς με COVID-19, οι ασθενείς με ιστορικό καπνίσματος ήταν 14 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν πνευμονία.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι άνδρες στην Κίνα κινδύνευσαν περισσότερο από τις γυναίκες και το κάπνισμα – οι άνδρες καπνίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες – προτείνεται ως ο κύριος λόγος για αυτή τη διαφορά, ισχυρίζεται ο Δρ Jeffrey A. Linder, επικεφαλής τμήματος στη σχολή ιατρικής του Northwestern University. «Οι επιβαρυμένοι πνεύμονες σε συνδυασμό με μια μόλυνση του αναπνευστικού είναι διπλό κακό», λέει.

Αυτό αποδεικνύεται από τη διαθέσιμη έρευνα για το κάπνισμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Public Health, διαπίστωσε ότι το κάπνισμα αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας σε ασθενείς με γρίπη και μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου γρίπης στους ηλικιωμένους.

Επίσης, υπάρχει πληθώρα ερευνών που αποδεικνύει ότι το κάπνισμα ερεθίζει τους πνεύμονες και καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία. Αποδυναμώνει παράλληλα την καρδιά, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για σοβαρές ασθένειες.

Ιδιαίτερη αναφορά στους καπνιστές έχει κάνει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόρδας.

Ο κ. Τσιόδρας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα οι καπνιστές είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον κοροναϊό, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο Covid-19 και προειδοποίησε ότι ακόμη και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close