κορονοϊός_πόσο_διαρκεί_η_ανοσία_και_τα_αντισώματα_στον_οργανισμό_

Σήμερα Θα μιλήσουμε για τον κορονοϊό και συγκεκριμένα για το πόσο καιρό διαρκεί η παραγωγή αντισωμάτων και πόσο διαρκεί η ανοσία.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που νόσησαν έστω και από ήπια μορφή κορονοϊού, έχουν αντισώματα για έξι μήνες περίπου, σύμφωνα με αυτά που ακούμε. Όμως υπάρχει μία παραφιλολογία για τον κορονοϊό. Καθημερινά συμβαίνουν νέα πράγματα σχετικά με τον κορονοϊό και ο κόσμος μπερδεύεται.

Στο παρακάτω άρθρο θα μιλήσουμε για μία νέα αμερικάνικη έρευνα που δείχνει πόσο καιρό ένας ασθενής που νόσησε από κορονοϊό έχει αντισώματα και ανοσία στην ασθένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κορονοϊός έχει και κάποια σπάνια ή περίεργα συμπτώματα οπότε πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Διαβάστε παρακάτω: 

Η νέα έρευνα σχετικά με τα αντισώματα στον οργανισμό και την ανοσία στον κορονοϊό

Οι άνθρωποι που περνούν ακόμη και μία ήπια μορφή του κορονοϊού έχουν στον μυελό των οστών κύτταρα μνήμης που μπορούν να παράγουν αντισώματα ενάντια στον κορονοϊό αρκετά χρόνια. Ακόμη και δεκαετίες. Αυτό υποστηρίζει μία νέα αμερικάνικη επιστημονική έρευνα.

Βέβαια σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να επηρεάσουν ή να μετριάσουν αυτή την προστασία. Η έρευνα ενισχύει την αισιοδοξία ορισμένων επιστημόνων ότι η ανοσία ενάντια στον κορονοϊό δεν θα είναι και τόσο πρόσκαιρη, όσο η ανοσία που έχει το σώμα στους κοινούς κορονοϊούς του κρυολογήματος.

Μάλιστα ελπίζουν σε ανοσία που θα φτάνει μέχρι και το ένα έτος, αν και αυτό ακόμη μένει να αποδειχθεί. Αν λοιπόν η ανοσία στο ανθρώπινο σώμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, οι ασθενείς μπορεί να μην χρειαστούν αργότερα ενισχυτική δόση ανοσίας μέσω του εμβολιασμού.

Δείτε ακόμα Έρευνα : Το αλατόνερο απομακρύνει τον κορονοϊό από το σώμα

Φαίνεται λοιπόν πως πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό είναι πιθανόν να παράγουν αντισώματα για μεγάλο μέρος της ζωής τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η συγκεκριμένη έρευνα είχε ως επικεφαλή τον ανοσολόγο δρα Αλί Ελεμπεντί του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις στο Μισούρι,

Οι ερευνητές έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature καθώς και στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 77 ανθρώπους που πέρασαν κορονοϊό, από τους οποίους μόνο οι έξι χρειάστηκαν νοσηλεία.

Οι ερευνητές λοιπόν εντόπισαν μικρόβια κύτταρα παραγωγής αντισωμάτων στον μυελό των οστών, στους ασθενείς που ανέρρωσαν από τον κορονοϊό. Από αυτό λοιπόν οι ερευνητές έκαναν μία εκτίμηση ότι η φυσική ανοσία που ενεργοποιείται από την λοίμωξη του κορονοϊού μπορεί να έχει απρόσμενα μεγάλη διάρκεια.

Δείτε ακόμα Αιφνίδιος θάνατος: Η μετάλλαξη του ιού που φέρνει το οριστικό τέλος της πανδημίας

Επίσης, «τεκμαίρεται ότι τα εμβόλια θα έχουν εξίσου διαρκές αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Ανοσολογίας Μένο βαν Ζελμ του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα παρακολούθησε την διαχρονική εξέλιξη των αντισωμάτων σε όσους είχαν αρρωστήσει από κορονοϊό και διαπίστωσε ότι τέσσερις μήνες μετά τη λοίμωξη τα επίπεδα των αντισωμάτων όπως αναμενόταν εμφάνιζαν σημαντική μείωση.

Σταδιακά η μείωσε τους έγινε πιο αργή και έφτασε μέχρι και στους 11 μήνες μετά την λοίμωξη, να υπάρχουν ακόμη αντισώματα στον οργανισμό, που ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τον κορονοϊό. Για να εντοπιστεί η προέλευση αυτών των μικροβίων αντισωμάτων, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα από τον μυελό των οστών.

Δείτε ακόμα Πως γίνεται το self test; Πλήρης οδηγός

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι επτά μήνες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν κύτταρα μνήμης Β, που αναγνώριζαν τον κορονοϊό, ενώ πολλοί από αυτούς είχα και κύτταρα πλάσματος του μυελού που παρήγαγαν αντισώματα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι μερικοί δεν είχαν σχεδόν καθόλου κύτταρα μνήμης, κάτι που δείχνει σύμφωνα με τον Ελεμπεντί: «ακόμη κι αν κανείς μολυνθεί, δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα έχει κάποια σούπερ-ανοσιακή απόκριση». Έτσι είναι πιθανόν ακόμη κι αν κάποιος νόσησε από κορονοϊό να χρειάζεται εμβολιασμό.

Παρόλα αυτά τα αντισώματα στον οργανισμό που προήλθαν είτε από την ασθένεια είτε από τον εμβολιασμό δεν διασφαλίζουν μέχρι στιγμής την μακροχρόνια προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Ο Ελεμπεντί εκτίμησε ότι κυρίως λόγων των νέων παραλλαγών του κορονοϊού θα χρειαστεί ενισχυτική δόση για αποκατάσταση της ανοσίας στο αναγκαίο επίπεδο.

Μία δεύτερη ενθαρρυντική μελέτη

Υπήρξε και μία δεύτερη μελέτη σε 63 ανθρώπους οι οποίοι είχαν νοσήσει από τον κορονοϊό πριν έναν χρόνο. Αυτή η μελέτη είχε επικεφαλή τον καθηγητή Ανοσολογίας Μίχελ Νουσεντσβάιγκ του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, η οποία προδημοσιεύτηκε στο bioRxiv.

Η μελέτη λοιπόν βρήκε ότι τα κύτταρα μνήμης Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον 12 μήνες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων.

«Οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και μετά εμβολιάζονται έχουν πραγματικά τρομερή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων επειδή συνεχίζουν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους. Αναμένω ότι αυτά θα διαρκέσουν για πολύ καιρό», δήλωσε ο Νουσεντσβάιγκ.

Δείτε ακόμα Το τελειωτικό χτύπημα: Το φτηνό και ασφαλές φάρμακο που είναι 91% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού

Επίσης εκτίμησε πως η ίδια  ανοσιακή μνήμη μπορεί να μην ισχύει εξίσου για όσους μόνο εμβολιάζονται χωρίς να έχουν αρρωστήσει πριν, γι’ αυτό και ίσως χρειαστεί ενισχυτική δόση του εμβολίου. «Αυτό είναι κάτι που θα το ξέρουμε πολύ-πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

«Οι δύο μελέτες συνάδουν με τις αυξανόμενες ιατρικές δημοσιεύσεις που δείχνουν ότι η ανοσία, που επέρχεται από την ίδια τη λοίμωξη και από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό SARS-CoV-2, φαίνεται να είναι μακράς διαρκείας», δήλωσε ο ανοσολόγος Σκοτ Χένσλεϊ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Από την άλλη ο ανοσολόγος Ράφι Αχμέντ του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα στη Τζόρτζια δήλωσε ότι «δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το επίπεδο των αντισωμάτων σε βάθος χρόνου και κατά πόσο θα παρέχει κάποια προστασία. Είμαστε ακόμη στην αρχή του παιγνιδιού».

Δείτε ακόμα Μετά το εμβόλιο κορονοϊού αν έχετε πρήξιμο σε αυτά τα σημεία καλέστε γιατρό

Οπότε θα χρειαστεί ακόμη χρόνος έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με την διάρκεια της ανοσίας. Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να ισχύει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Η κάθε περίπτωση είναι κάθε φορά διαφορετική.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: ygeiamou.gr

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close