κορονοϊός: παράξενα συμπτώματα_

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 10 πιο σπάνια ή περίεργα συμπτώματα! Υπάρχουν 10 σπάνια ή περίεργα συμπτώματα στον κορονοϊό που λίγοι άνθρωποι γνώριζαν. Ο κορονοϊός έχει αλλάξει πλήρως την καθημερινότητά μας και οι άνθρωποι ψάχνουν διαρκώς τις νέες εξελίξεις και τα πιθανά συμπτώματα. Όλοι φοβούνται μην αρρωστήσουν, οπότε οι περισσότεροι από εμάς ήδη ξέρουμε τα βασικά συμπτώματα.

Ο κορονοϊός όμως φαίνεται πως έχει 10 σπάνια ή περίεργα συμπτώματα. Συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσουμε, όμως δεν θα πάει το μυαλό μας ότι πάσχουμε από κορονοϊό. Αποφασίσαμε λοιπόν να τα συγκεντρώσουμε σε ένα άρθρο για την σωστότερη ενημέρωσή σας.

Δείτε ακόμα Μελέτη: Ο κορονοϊός απειλεί περισσότερο τους κοντούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν έχετε εκδηλώσει ή αν εκδηλώσετε στο μέλλον αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας. Δεν πρέπει να προχωράτε σε διαγνώσεις για τον κορονοϊό ή γενικότερα από το διαδίκτυο, γιατί πολλά συμπτώματα είναι κοινά σε πολλές ασθένειες. Διαβάστε παρακάτω: 

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Η “γλώσσα Covid-19”

Η ομάδα του καθηγητή επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, Τιμ Σπέκτορ δημιούργησε μία εφαρμογή σχετικά με την μελέτη των συμπτωμάτων του κορονοϊού. Η εφαρμογή ονομάζεται Covid Symptom Study App και είναι γνωστή και ως Zoe app.

Πριν λίγες μέρες λοιπόν προειδοποίησε μέσα από το Twitter τους χρήστες να βρίσκονται σε επιφυλακή σχετικά με ένα σύμπτωμα που περιγράφεται ως η “γλώσσα του Covid-19” . «Παρατηρούμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων γλώσσας Covid και περίεργα έλκη στη στοματική κοιλότητα» τονίζουν.

Ο κύριος Σπέκτορ λοιπόν κάλεσε όσους δουν την ανάρτηση του να μείνουν στο σπίτι τους, αν νιώθουν αδιαθεσία. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν πολλά συμπτώματα που φανερώνουν ότι έχεις μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Σε συνεργασία με την δερματολόγο του NHS, δρα Βερονίκ Μπατάιγ, σημειώνει ότι ο κόσμος πρέπει να έχει υπόψιν ότι η γλώσσα σε τέτοιες περιπτώσεις, «θυμίζει λίγο χάρτη, μπορεί να πονά πολύ αν και τα συμπτώματα σε κάποια άτομα φεύγουν και επανέρχονται., Μπορεί να διαρκέσουν από λίγες μέρες έως λίγους μήνες».

Αξίζει βέβαια να θυμάστε ότι οι τυχόν πόνοι στην γλώσσα μπορεί να είναι ένδειξη κι άλλων προβλημάτων υγείας. Όμως ο καθηγητής τονίζει ότι θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν εμφανίσουμε κι άλλα συμπτώματα που ταιριάζουν με τον νέο κορονοϊό.

Κορονοϊός_Σπάνια 'η περίεργα_ συμπτώματα_

Photo via: examinerlive.co.uk

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Περίεργες μυρωδιές και γεύσεις

«Τον περασμένο Μάιο ανακαλύψαμε ότι η ανοσμία και η αγευσία μπορεί να είναι ενδείξεις της Covid-19 και αργότερα όντως προστέθηκαν στον κατάλογο των επίσημων συμπτωμάτων», συμπληρώνει ο επιδημιολόγος βρετανικής καταγωγής.

«Αλλά ενώ ορισμένα άτομα δεν βιώνουν ανοσμία, βρίσκουν ότι όλα έχουν περίεργη γεύση, που συχνά περιγράφεται ως μεταλλική γεύση στο στόμα. Κάποιοι ανέφεραν μάλιστα ότι ακόμη και οι οσμές του δικού τους σώματος μυρίζουν περίεργα. Νιώθουν σαν να ζέχνουν και κάνουν λόγο για μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση».

Κορονοϊός_Σπάνια 'η περίεργα_ συμπτώματα_Όσφρυση_

Photo via: taNea.gr

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Η τριχόπτωση

«Ένα από τα σπανιότερα και πιο περίεργα συμπτώματα [της Covid-19] που ανέφεραν ορισμένοι άνθρωποι είναι η τριχόπτωση», είπε ο καθηγητής Σπέκτορ απευθυνόμενος στους χρήστες του Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο η Αμερικανίδα ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο είχε παρουσιάσει μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram ότι ο κορονοϊός της είχε προκαλέσει τριχόπτωση. Φυσικά τα λεγόμενά της, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που γέλασαν και την αμφισβήτησαν.

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας αν πρόκειται για κάτι σημαντικό. Το μελετούμε κι είναι κάτι που ίσως προσθέσουμε στον κατάλογο (των συμπτωμάτων) στο μέλλον». Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι η τριχόπτωση που βιώνουν ορισμένοι ασθενείς δεν είναι αποτέλεσμα του κορονοϊού.

Δείτε ακόμη Κορονοϊός: Αυτές οι ομάδες αίματος είναι πιο ευάλωτες στον ιό

Αυτό που οδηγεί στην τριχόπτωση είναι το έντονο άγχος, που νιώθουν όταν ανακαλύψουν ότι πάσχουν από τον κορονοϊό. Υπάρχουν όμως άτομα που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και αναφέρουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης.

Όμως οι γιατροί θεωρούν ότι αυτά τα άτομα ήρθαν αντιμέτωπα με την τριχόπτωση διότι φέτος έτσι και αλλιώς δεν ήταν εύκολη χρονιά. Ανεργία, οικονομικά αδιέξοδα, εγκλεισμός και καραντίνα και ο φόβος του κορονοϊού αύξησαν το άγχος και την μελαγχολία. Δύο αίτια που πολλές φορές οδηγούν σε τριχόπτωση.

Βέβαια, τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί μετά από μία ασθένεια ή μία μόλυνση αφού επηρεάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις η παραγωγή νέων κυττάρων και η δημιουργία πρωτεϊνών στα θυλάκια της τρίχας.

Κορονοϊός_Σπάνια 'η περίεργα_ συμπτώματα_Τριχόπτωση_

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Παραλήρημα και σύγχυση

Επίσης ο επιδημιολόγος σημειώνει ότι «ορισμένες φορές κάποια άτομα βιώνουν σύγχυση ή παραληρηματικές καταστάσεις μετά τη νόσησή τους από την Covid-19, κάτι που είναι συνηθέστερο ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Κι ίσως αυτός να είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες πρόβλεψης της Covid-19 στους μεγαλύτερους ανθρώπους, ενώ ενίοτε έπονται και στομαχικά προβλήματα και διάρροια».

Μάλιστα έρευνα που αναλύει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την εφαρμογή του κορονοϊού και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Age And Ageing, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το παραλήρημα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι σε μερικές περιπτώσεις.

Άλλα συμπτώματα είναι ο βήχας και ο πυρετός. Ένας στους τρεις ασθενείς που αντιμετώπισαν τον κορονοϊό ανέφεραν ότι δεν ήρθαν αντιμέτωποι με τα κλασικά συμπτώματα και ένας στους πέντε ανέφεραν ότι το παραλήρημα ήταν το μοναδικό τους σύμπτωμα.

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Επιπεφυκίτιδα

Ένα ποσοστό που αγγίζει το 3% των ασθενών με κορονοϊό, παρατηρήθηκε ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει πόνους στα μάτια, δηλαδή επιπεφυκίτιδα. Τα μάτια αποκτούν ένα χαρακτηριστικό χρώμα που είναι συνήθως το ροζ ή το κόκκινο. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό τις περισσότερες φορές παρατηρείται σε ύστερα στάδια του κορονοϊού.

Μαζί με την επιπεφυκίτιδα μπορεί να παρατηρηθεί βήχας και πυρετός. Αυτό το πρόβλημα συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα σε σοβαρότερα συμπτώματα. Το 3% των κρουσμάτων εμφάνισαν επιπεφυκίτιδα σε αντίθεση με το 0,07% εκείνων που είχαν ήπια συμπτώματα της νόσου.

Η οφθαλμολογική κλινική Moorfields του Λονδίνου, αναφέρει ότι ελάχιστοι από τους ασθενείς ανέφεραν τέτοια συμπτώματα. Σύμφωνα λοιπόν με την κλινική, αν όντως ευθύνεται γι’ αυτά τα συμπτώματα ο κορονοϊός, τότε αυτό προέκυψε από την «άμεση έκθεση της επιφάνειας των οφθαλμών στην Covid-19».

Κορονοϊός_Σπάνια 'η περίεργα_ συμπτώματα__ επιπεφυκίτιδα_

Photo via: threadreaderapp.com

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Πόνοι στους μυς και στο κεφάλι

Οι πόνοι στο κεφάλι, οι πόνοι στους μυς και το αίσθημα της κόπωσης είναι οι πρώτες ενδείξεις που παρουσιάζουν οι ασθενείς με κορονοϊό. «Είναι πολύ συνηθισμένα συμπτώματα. Περίπου το 80% διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους, κόπωση και σοβαρή μυαλγία την πρώτη μέρα της αδιαθεσίας τους», αναφέρει ο καθηγητής Σπέκτορ.

Κορονοιός_Πόνοι στους μυς_ και στο κεφάλι_

Photo via: branzafitness.com

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Ανορεξία στα παιδιά και παράλειψη γευμάτων

Τα άτομα που νόσησαν από τον κορονοϊό και ήταν κάτω από 18 χρονών είχαν αναφέρει ότι δεν είχαν όρεξη να φάνε. Σύμφωνα λοιπόν με την εφαρμογή η έλλειψη όρεξης και η παράλειψη γευμάτων θα μπορούσε να ανήκει στα 5 βασικότερα συμπτώματα του κορονοϊού όσων αφορά τα παιδιά.

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Πόνοι και εξανθήματα στην κοιλιά του παιδιού

Επίσης παιδιά που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό εμφάνισαν εξανθήματα στην κοιλιά και πόνους. Μάλιστα έκαναν διάρροια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά από τον κορονοϊό. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό που εμφάνισε κάτι που ονομάζεται πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο εξαιτίας της νόσου.

«Είναι πολύ σπάνιο. Ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα, κάποια συμπτώματα στην κοιλιακή χώρα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις τα παιδιά είχαν επίσης υψηλό πυρετό επί αρκετές ημέρες», λέει ο επιδημιολόγος.

Πόνοι και εξανθήματα στην κοιλιά του παιδιού_Κορονοϊός_Σπάνια 'η περίεργα_ συμπτώματα__

Photo via: thesun.ie

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Εξανθήματα στο δέρμα

Και τα εξανθήματα στο δέρμα θα μπορούσαν να αποτελούν βασική ένδειξη του κορονοϊού σύμφωνα με την δρα Μπατάιγ. Η ίδια τονίζει ότι το 9% των κρουσμάτων εμφάνισαν τέτοια προβλήματα.

Τα δερματικά εξανθήματα θα μπορούσαν να αποτελούν βασική ένδειξη της Covid-19, σύμφωνα με τη δρα Μπατάιγ, που επισημαίνει ότι το 9% των διαγνωσθέντων με τη νόσο εμφάνισαν τέτοια προβλήματα.

«Από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου δερματολόγοι ανά την υφήλιο διαπίστωσαν μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εξανθημάτων. Κάποια ήταν συνηθισμένα με άλλους ιούς, αλλά ορισμένα ήταν χαρακτηριστικά της Covid-19.

Το πιο συνηθισμένο ήταν ένα θηλώδες ή ερυθηματώδες φυσαλιδώδες εξάνθημα, κόκκινο και ανώμαλο στην υφή, που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά ειδικά στα χέρια και τα γόνατα.

Το δεύτερο συνηθέστερο ήταν ένα εξάνθημα κυψελοειδές, που προκαλεί κόκκινα “μπαλώματα”, που μπορεί να φεύγουν και να επανέρχονται και συνήθως προκαλούν έντονο κνησμό».

Τα δερματικά εξανθήματα πιστεύεται ότι προκαλούνται εξαιτίας της ανοσοαπόκρισης του οργανισμού και συνήθως εμφανίζονται μετά την μόλυνση. “Το 21% όσων ανέφεραν τέτοια εξανθήματα, είπαν ότι ήταν το μοναδικό σύμπτωμα που ανέπτυξαν κι ότι αν δεν τα είχαν εμφανίσει, δεν θα γνώριζαν ότι είχαν νοσήσει με Covid-19″, επεσήμανε.

Κορονοϊός σπάνια ‘η περίεργα συμπτώματα: Τα “δάχτυλα Covid-19”

Τέλος τα εξανθήματα αυτά εμφανίζονται συνήθως με ένα κοκκινωπό ή μοβ χρώμα στις άκρες των δαχτύλων. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι το πρώτο σημάδι λοίμωξης, όμως σε άλλους ανθρώπους γνωρίζουμε ότι παρουσιάζεται αρκετούς μήνες μετά την εμφάνιση της Covid-19.

Είναι συχνότερα στα παιδιά. Είναι το είδος του εξανθήματος που απαντάται συνήθως το χειμώνα, αλλά προκάλεσε εντύπωση επειδή εντοπίστηκε από δερματολόγους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι συνδέεται με την Covid-19» ολοκληρώνει η ερευνήτρια.

Κορονοϊός_Σπάνια 'η περίεργα_ συμπτώματα__ Δάχτυλα_

Photo via: ukrhealth.net

Τα κλασικά συμπτώματα του κορονοϊού

Πιο συχνά συμπτώματα κορονοϊού:

πυρετός
ξηρός βήχας
κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα:

πόνοι
πονόλαιμος
διάρροια
επιπεφυκίτιδα
πονοκέφαλος
απώλεια γεύσης ή όσφρησης
δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

Σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού:

δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
πόνος ή πίεση στο στήθος
απώλεια ομιλίας ή κίνησης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close