Μελέτη_ Ο κορονοϊός _απειλεί περισσότερο_ τους κοντούς_

Μελέτη: Ο κορονοϊός απειλεί περισσότερο τους κοντούς! Με την έναρξη του νέου κορονοϊού οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε επιφυλακή. Συνεχώς κυκλοφορούν νέες έρευνες από την επιστημονική κοινότητα, που έχουν νέα στοιχεία σχετικά με τον νέο κορονοϊό και την αντιμετώπισή του.

Μερικές από αυτές τις έρευνες λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν ενώ άλλες γίνονται αφορμή σχολίων δυσπιστίας και όχι μόνο. Έχουμε ένα προαίσθημα ότι η νέα επιστημονική έρευνα που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία ερευνών.

Φυσικά δεν είμαστε επιστήμονες και δεν θέλουμε να υποβιβάσουμε την δουλειά τους. Η νέα έρευνα λοιπόν φαίνεται πως δείχνει ότι τα σταγονίδια και ως επί το πλείστον ο κορονοϊός απειλεί περισσότερο, τους κοντούς. Για ποιον λόγο το ύψος μπορεί να κάνει πιο επιρρεπή έναν άνθρωπο στα σταγονίδια όποτε και στον κορονοϊό θα το δούμε παρακάτω.

Δείτε ακόμα Ανοίξτε τα όλα: Η λύση για τον κορονοϊό δεν είναι τα κλειστά μαγαζιά

Μία νέα επιστημονική μελέτη λοιπόν που έγινε με επικεφαλή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, απέδειξε ότι ο άνεμος μπορεί να εκτοξεύσει τα σταγονίδια του σάλιου ακόμη και στα 5,5 μέτρα. Αυτό ισχύει ακόμη κι όταν υπάρχει ένα ελαφρύ αεράκι στην ατμόσφαιρα.

Μάλιστα ακόμη και στο ελαφρύ αεράκι, που πνέει με ταχύτητα τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα, μπορεί να μεταφέρει σταγονίδια του σάλιου, μετά από βήχα, σε απόσταση 5,5 μέτρων όπως προκύπτει από νέες εκτιμήσεις επιστημόνων με επικεφαλής έναν Έλληνα.

Οι ερευνητές λοιπόν πιστεύουν ότι οι τρέχουσες οδηγίες για την διατήρηση των αποστάσεων στα δύο μέτρα μεταξύ των ανθρώπων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, ίσως δεν είναι επαρκείς σε όλες τις περιπτώσεις.

Επικεφαλής αυτής της έρευνας είναι ο καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης και ανήκει στο δυναμικό του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, οι οποίοι έκαναν και την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Physics in Fluids” . Το Physics in Fluids ανήκει στο Ινστιτούτο Φυσικής στην Αμερική.

Δημιούργησαν λοιπόν μία υπολογιστική προσομοίωση, η οποία υπολογίζει πόσο μακριά από ένα άτομο που βήχει, μπορούν να “ταξιδέψουν” τα σταγονίδια του σάλιου. Αυτά τα σταγονίδια, μπορεί να περιέχουν και τον νέο κορονοϊό.

Το νέο μαθηματικό μοντέλο λοιπόν, λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Αυτοί οι παράμετροι είναι η υγρασία, η δύναμη της διασποράς των σωματιδίων, η αλληλεπίδραση των μορίων του αέρα και του σάλιου, η μετατροπή των σταγονιδίων σε υδρατμούς και άλλοι.

Στην συνέχεια, κάνει εκτιμήσεις με διαφορικές εξισώσεις.

«Το νέφος των σταγονιδίων μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ενήλικους όσο και τα παιδιά με διαφορετικό ύψος. Οι πιο κοντοί ενήλικες και τα μικρά παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο, αν βρεθούν στην τροχιά των εκτοξευόμενων σταγονιδίων του σάλιου», υπογραμμίζει ο κ. Δρικάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σάλιο είναι ένα πολύπλοκο ρευστό, το οποίο ταξιδεύει αιωρούμενο σε έναν όγκο περιβάλλοντος αέρα, που απελευθερώνεται με τον βήχα.

Παράγοντες όμως το μέγεθος των αριθμών, η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, η θερμότητα, η μάζα που μεταφέρουν, η υγρασία και η θερμότητα του αέρα στο περιβάλλον επηρεάζουν το “ταξίδι” τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close