Ομφαλοκήλη: Τι είναι ποια τα αίτια και ποια η θεραπεία

Έχετε πρήξιμο και πόνο στον αφαλό; Τότε ίσως έχετε ομφαλοκήλη δείτε τι είναι ποια τα αίτια που την προκαλούν και ποια η θεραπεία της.

O ομφαλός είναι ένα εκ γενετής ευαίσθητο σημείο, από το οποίο περνάνε όλα τα αιμοφόρα αγγεία του ομφάλιου λώρου. Σε αυτό το σημείο μπορεί να εμφανιστεί ομφαλοκήλη, ένα από τα συχνότερα προβλήματα στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, απ΄ όπου περνάει το περιτόναιο, δημιουργώντας διόγκωση και αύξηση της πίεσης στης κοιλιά.

Ομφαλοκήλη: Τι είναι ποια τα αίτια και ποια η θεραπεία

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά και τα βρέφη: Ποια τα αίτια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μια πάθηση που συμβαίνει όταν τμήμα του εντέρου, ή του λιπώδους ιστού εισχωρεί στην περιοχή κοντά στον ομφαλό, μέσω ενός αδύναμου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος.

Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες που είχαν πολλαπλές γέννες και άντρες που είναι παχύσαρκοι, έχουν επίμονο βήχα ή σηκώνουν κατ’ εξοχήν μεγάλα βάρη, ενώ επίσης και τα νεογέννητα μωράκια που γεννιούνται πρόωρα, κυρίως με βάρος κάτω του 1.5 κιλού, μπορεί να παρουσιάζουν ομφαλοκήλη. Αυτό συμβαίνει κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, όπου ο ομφάλιος λώρος περνάει διαμέσου ενός ανοίγματος του κοιλιακού τείχους. Αυτό κλείνει λίγο μετά τη γέννα, αλλά μερικές φορές δημιουργείται ένα αδύναμο σημείο, από το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί η ομφαλοκήλη.

Όταν εμφανίζεται σε παιδιά και βρέφη κάτω των 4 ετών συνήθως θεραπεύεται μόνη της, παρόλα αυτά αν επιμείνει και μετά την ηλικία των 10 ετών, ο γιατρός μπορεί να προτείνει να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση ομφαλοκήλης.

Ποια τα συμπτώματα ομφαλοκήλης;

Η ομφαλοκήλη μοιάζει με ένα εξόγκωμα που προκύπτει από τον ομφαλό. Μπορεί να γίνει πιο εμφανές όταν το βρέφος γελάει, κλαίει, πηγαίνει στην τουαλέτα ή βήχει. Όταν το παιδί ξαπλώνει ή χαλαρώνει, το εξόγκωμα μπορεί να συρρικνωθεί.

Δεν είναι συνήθως οδυνηρό σε παιδιά και βρέφη. Ωστόσο, οι ενήλικες μπορεί να αισθάνονται πόνο ή δυσφορία εάν η κήλη είναι μεγάλη.

Ημικρανία: Τι είναι ποιοι οι τύποι τα αίτια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία

Ομφαλοκήλη: Τι είναι ποια τα αίτια και ποια η θεραπεία

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

– Η διόγκωση γίνεται επώδυνη.
– Εμφανίζεται εμετός, συνοδευόμενος από διόγκωση.
– Η διόγκωση αυξάνεται περισσότερο ή φαίνεται αποχρωματισμένη.
– Αρχικά ο ασθενής μπορούσε να πιέσει προς τα μέσα το εξόγκωμα, αλλά τώρα δεν μπορεί να μειωθεί χωρίς σημαντικό πόνο ή ενόχληση.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της ομφαλοκήλης & οι παράγοντες κινδύνου;

Οι αιτίες εμφάνισης της ομφαλοκήλης διαφέρουν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Ανάλογα αν ο ασθενής είναι ενήλικας ή βρέφος, τα αίτια εμφάνισης ομφαλοκήλης μπορεί να είναι:

– Βρέφη: Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα, σχηματίζεται ένα μικρό άνοιγμα στους κοιλιακούς μύες. Αυτό το άνοιγμα επιτρέπει στον ομφάλιο λώρο να περάσει. Περίπου την ώρα της γέννησης, ή λίγο μετά, το άνοιγμα θα πρέπει να κλείσει. Εάν αυτό δεν συμβεί εντελώς, ο λιπώδης ιστός ή μέρος του εντέρου μπορεί να διαπεράσει, προκαλώντας βρεφική ομφαλοκήλη.

– Ενήλικες: Εάν υπάρχει υπερβολική πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα, ο λιπώδης ιστός ή μέρος του εντέρου μπορεί να διαπεράσει ένα αδύναμο τμήμα του κοιλιακού μυός. Τα άτομα με υψηλό κίνδυνο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν υψηλότερη από την κανονική πίεση σε περιοχές όπου ο λιπώδης ιστός ή τμήματα του εντέρου μπορούν να προεξέχουν.

Μιλώντας για υψηλό κίνδυνο, εννοούμε ορισμένες καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης, ειδικά στους ενήλικες. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου και συνήθως οι λόγοι για τους οποίους ο ασθενής οδηγείται σε αποκατάσταση ομφαλοκήλης είναι:

Ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη και παιδιά: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως να την αντιμετωπίσετε

Ομφαλοκήλη: Τι είναι ποια τα αίτια και ποια η θεραπεία

– Ηλικία: Τα βρέφη, ειδικά αυτά που γεννιούνται πρόωρα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ομφαλοκήλης από τους ενήλικες.

– Παχυσαρκία: Τα παιδιά και οι ενήλικες με παχυσαρκία αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ομφαλοκήλης, σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους για το ύψος και την ηλικία τους.

– Βήχας: Έντονος βήχας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κήλης, επειδή η δύναμη του βήχα ασκεί πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα.

– Πολλαπλές εγκυμοσύνες: Όταν μια γυναίκα κάνει πολλά παιδιά, ο κίνδυνος ομφαλοκήλης είναι υψηλότερος.

Πως γίνεται η διάγνωση ομφαλοκήλης;

Ένας γιατρός θα είναι σε θέση να διαγνώσει μια ομφαλοκήλη κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να προσδιορίσει και με ακρίβεια τι είδους κήλη είναι καθώς και ποιο όργανο μπορεί να προκύπτει από αυτήν, κρίνοντας έτσι και πόσο επείγουσα είναι η αποκατάσταση ομφαλοκήλης στην περίπτωσή σας. Εάν προβάλλει το έντερο, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος απόφραξης.

Εάν ο γιατρός θέλει να ελέγξει για τυχόν επιπλοκές, μπορεί να ζητήσει κοιλιακό υπερηχογράφημα, ακτινογραφία ή εξετάσεις αίματος.

Ποια η διαδικασία θεραπείας της ομφαλοκήλης;

Η θεραπεία δεν απαιτείται πάντοτε, καθώς ορισμένες περιπτώσεις η ομφαλοκήλη περνάει μόνη της. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα, ειδικά για τους ενήλικες.

Βρέφη και παιδιά: Για την πλειονότητα των βρεφών, η κήλη επανέρχεται χωρίς θεραπεία έως την ηλικία των 12 μηνών. Μερικές φορές, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να ωθήσει το κομμάτι πίσω στην κοιλιά. Είναι σημαντικό μόνο ο γιατρός να το επιχειρήσει αυτό.

Πεπτικό έλκος: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Ομφαλοκήλη: Τι είναι ποια τα αίτια και ποια η θεραπεία

Πότε χειρουργείται η ομφαλοκήλη;

– η κήλη μεγαλώνει όταν το παιδί είναι 1 έως 2 ετών
– η διόγκωση εξακολουθεί να υπάρχει έως την ηλικία των 4 ετών
– τα έντερα βρίσκονται εντός του κνηστικού σάκου, εμποδίζοντας ή μειώνοντας την εντερική κίνηση

Ενήλικες: Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται συνήθως για ενήλικες. Αυτό μπορεί να αποτρέψει πιθανές επιπλοκές, ειδικά εάν η κήλη μεγαλώσει ή αρχίσει να πονά.

Χειρουργική επέμβαση ομφαλοκήλης

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ομφαλοκήλης είναι μια μικρή, γρήγορη επέμβαση που στόχο έχει να επιστρέψει το προβάλλον όργανο στη θέση του και να φράξει το κοιλιακό τοίχωμα με πλέγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Η αποκατάσταση ομφαλοκήλης μπορεί να γίνει είτε ως ανοιχτή επέμβαση είτε με λαπαροσκοπική χειρουργική.

Κατά την χειρουργική επέμβαση ο χειρουργός κάνει μια τομή στη βάση του αφαλού της κοιλιάς και ωθεί το προεξέχον όργανο πίσω στην θέση του. Στη συνέχεια θα κλείσει το κοιλιακό τοίχωμα με πλέγμα και θα ράψει την τομή.

Στην λαπαροσκοπική επέμβαση το πλέγμα και τα ράμματα θα γίνουν με μικρές τομές στην περιοχή του ομφαλού.

Η εγχείρηση της ομφαλικής κήλης διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά.

Ατελεκτασία πνεύμονα: Τι είναι ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Ομφαλοκήλη: Τι είναι ποια τα αίτια και ποια η θεραπεία

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, σύμφωνα με το regen.gr ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του, ωστόσο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην σηκώνει μεγάλα βάρη, να μην πιέζει την κοιλιά του κατά την κένωση ή να μην κάνει απότομες κινήσεις, για τις πρώτες 2 με 3 εβδομάδες. Σημαντικό είναι επίσης να αντιμετωπίσει το αίτιο που προκάλεσε την κήλη (πχ να χάσει βάρος, ή να αναζητήσει θεραπεία για τον χρόνιο βήχα)

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close