πόνος-στη-μέση-σοβαρές-ασθένειες-συμπτώματα-

Ο πόνος στη μέση δεν ανησυχεί τις περισσότερες φορές τον ασθενή που τον νιώθει. Αυτές όμως είναι οι 5 φορές που ένας απλός πόνος στη μέση μπορεί να συνδέεται με σοβαρές ασθένειες και αν τον νιώσετε θα πρέπει να πάτε στον γιατρό ΑΜΕΣΩΣ.

Πολύ συχνά νιώθουμε πόνο στη μέση. Μπορεί να κουραστήκαμε πολύ μέσα στη μέρα ή να κοιμηθήκαμε με λάθος στάση ή να φοράμε κουραστικά παπούτσια ή ακόμη και να περιμένουμε περίοδο. Γενικά ο πόνος στη μέση συνδέεται με πολλές καταστάσεις και τις περισσότερες φορές όχι τόσο ανησυχητικές.

Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 5 περιπτώσεις όπου ένας απλός πόνος στη μέση που μπορεί και να μην ανησυχήσει στην πραγματικότητα, συνδέεται με ανησυχητικές ασθένειες κι αν τον νιώσουμε θα πρέπει να πάμε στον γιατρό ΑΜΕΣΩΣ. Διαβάστε παρακάτω:

Η διάγνωση

Αν νιώθετε πόνος στην μέση και θέλετε να πάτε στον γιατρό θα πρέπει να ξέρετε ποιες είναι οι εξετάσεις που γίνονται και οδηγούν στην εκάστοτε διάγνωση.

Αρχικά ο γιατρός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς για να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρής παθολογίας που σχετίζεται με τον οσφυϊκό πόνο. Επίσης να αντιληφθεί ο γιατρός τους επιβαρυντικούς παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν την οσφυαλγία.

Δείτε ακόμα Θύμος αδένας: Τι είναι και από τι κινδυνεύουν όσοι τον αφαιρούν

Στην φυσική εξέταση αξιολογείται η στάση του σώματος, δηλαδή λορδωτική, κυφωτική, πλάγια κλίση κορμού, ανισοσκελίες και τα νευρολογικά συμπτώματα όπως κινητική ή αισθητική ανεπάρκεια. Τέλος εξετάζεται η απώλεια κίνησης στην οσφυϊκή μοίρα.

πόνος-στη-μέση-σοβαρές-ασθένειες-συμπτώματα-

Photo via: onmed.gr

Οι συμπληρωματικές διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις

Αν μετά την λήψη του ιστορικού και της φυσικής εξέτασης, υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρή παθολογία, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει άμεσα κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις υπό την καθοδήγηση ιατρού. Αρχικά η ακτινογραφία είναι χρήσιμη, κυρίως για να δούμε τα σπονδυλικά σώματα και γενικά την ακεραιότητα της σπονδυλικής στήλης.

Μέσα από την ακτινογραφία δηλαδή θα σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο κάταγμα, μετατόπιση σπονδύλων ή σπονδυλολίσθιση. Επίσης μπορεί να χρειαστεί αν κάνετε αξονική τομογραφία με ακτίνες Χ που παρέχει πιο αναλυτική απεικόνιση των οστών, καθώς επίσης και των μαλακών ιστών, των μεσοσπονδυλίων δίσκων και του νωτιαίου μυελού.

Υπάρχει και η μαγνητική τομογραφία που είναι η συνηθέστερη διαγνωστική απεικόνιση διότι εξετάζονται πιο αναλυτικά οι δομές που πιθανόν έχουν υποστεί βλάβη. Τέλος το ηλεκτρομυογράφημα είναι χρήσιμο σε οσφυαλγία όπου συνυπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα στα κάτω άκρα.

πόνος-στη-μέση-σοβαρές-ασθένειες-συμπτώματα-

Photo via: iatropedia.gr

Οι σοβαρές ασθένειες που συνδέονται με τον πόνο στη μέση

Σπονδυλικό κάταγμα

Είναι ένας τραυματισμός του σπονδυλικού σώματος που σε ήπια κατάγματα συστήνεται ανάπαυση και ακινητοποίηση της οσφυϊκής περιοχής με την χρήση λειτουργικού κηδεμόνα στην οξεία φάση.

Αν συμβεί ένα βίαιο κάταγμα μετά από τροχαίο ή πτώση από ύψος ή αθλητικός τραυματισμός υπάρχει κίνδυνος της δομικής σταθερότητας και την ακεραιότητας του νωτιαίου μυελού.

Πίεση Νωτιαίου μυελού

Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού μπορεί να συμβεί σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης. Τα πιο συνήθη αιτία είναι οι κύστες ή όγκοι στην σπονδυλική στήλη, μετά από τροχαίο ατύχημα ή σε άτομα μεγάλης ηλικίας λόγω εκφυλισμού των δομών.

Πιο συχνά παρουσιάζεται στην αυχενική μοίρα (αυχενική μυελοπάθεια) με συμπτώματα στα άνω και κάτω άκρα ταυτόχρονα. Τα συμπτώματα αναλόγως την βαρύτητα της βλάβης και το επίπεδο που συμπιέζεται ο νωτιαίος μυελός ποικίλλουν. Κάποια απ’ αυτά είναι τα εξής:

• Δυσκολία ισορροπίας – αστάθεια
• Μείωση επιδεξιότητας λεπτής κινητικότητας
• Παραισθησία – παράλυση
• Αύξηση αντανακλαστικών -υπερφλεξία

Σπονδυλική λοίμωξη

Είναι μια σπάνια νόσος συνήθως μικροβιακής αιτιολογίας. Μπορεί να προκληθεί από μια προϋπάρχουσα λοίμωξη, μετά από χειρουργική επέμβαση, σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είτε μετά από ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή. Πέρα του τοπικού οσφυϊκού πόνου, συνυπάρχει πυρετός και γενική κακουχία του ασθενή.

πόνος-στη-μέση-σοβαρές-ασθένειες-συμπτώματα-

Photo via: in.gr

Σύνδρομο ιππουρίδας

Είναι μια επείγουσα κατάσταση της σπονδυλικής στήλης όπου απαιτείται άμεσα χειρουργική επέμβαση. Συμβαίνει όταν πιέζονται οι κατώτερες ρίζες νεύρων του νωτιαίου μυελού. Εκτός από πόνο στην οσφύ και στα κάτω άκρα, άλλα συμπτώματα που συνυπάρχουν είναι:

• Διαταραχή ουροδόχου κύστης
• Διαταραχή εντέρου
• Σεξουαλικές διαταραχές

• Μειωμένη αισθητικότητα δίκην σέλας (γεννητικά όργανα και πίσω επιφάνεια γλουτών και σφιγκτήρα πρωκτού)
• Γενική αδυναμία κάτω άκρων

Καρκίνος

Συνήθως αυτό συνδέεται με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου και είναι κατά κύριο λόγο μεταστατικός όταν εμφανίζεται στην σπονδυλική στήλη. Όταν διαπιστωθεί όγκος στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να γίνει άμεση παραπομπή σε νευροχειρουργό ή ορθοπεδικό χειρουργό της σπονδυλικής στήλης.

Δείτε ακόμα Δεν είχα ιδέα ότι έχω σύνδρομο Down μέχρι τα 20 μου, και εδώ είναι τα άγνωστα συμπτώματα που αγνόησα

Η κλινική εικόνα του ασθενούς συμπεριλαμβάνει ανεξήγητη απώλεια βάρους και συνεχής πόνος που δεν ανακουφίζεται με την ανάπαυση, παρά μόνο με παυσίπονα.

Η θεραπεία

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με πόνο στην μέση, η αποκατάσταση επιτυγχάνεται με συντηρητική αντιμετώπιση με ποσοστό άνω του 95%. Έχοντας συλλέξει πληροφορίες από την λήψη ιστορικού και εφόσον έχουν αποκλεισθεί οι σοβαρές παθήσεις, ο φυσικοθεραπευτής καταστρώνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν συμπτώματα στο πόδι, κυρίως κάτω από το γόνατο, χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής και είναι πιο χρονοβόρα η αποθεραπεία.

Μια αξιόπιστη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδος αξιολόγησης και θεραπείας στην σπονδυλική στήλη είναι η μέθοδος McKenzie – Μηχανική διάγνωση και θεραπεία (MDT) που εφαρμόζεται υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή.

πόνος-στη-μέση-σοβαρές-ασθένειες-συμπτώματα-

Photo via: in.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close