Πόσες μέρες καλοκαιρινών διακοπών χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ξεκουραστεί;

Σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο δουλεύουμε ασταμάτητα με δύο μέρες την εβδομάδα ( αν είμαστε από τους τυχερούς) ξεκούρασης. Και φυσικά περιμένουμε το καλοκαίρι για να μπορέσουμε να σταματήσουμε έστω και για λίγες μέρες και να χαλαρώσουμε.

Άλλοι καταφέρνουν μάλιστα και πηγαίνουν διακοπές ή μικρές αποδράσεις σε μέρη, άλλοι απλά κάθονται σπίτι και απολαμβάνουν την άδειά τους. Ξεκουραζόμαστε όμως πραγματικά; Αρκούν οι μέρες που λείπουμε από τη δουλειά για να αναζωογονηθούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας;

Πόσες μέρες λοιπόν χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αποβάλλουμε όλη την κούραση και το άγχος της χρονιάς, και να γυρίσουμε πίσω ανανεωμένοι και ήρεμοι;

Το δύσκολο πρόγραμμα του φθινοπώρου, της άνοιξης και του καλοκαιριού έχει να κάνει με τα παιδιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν οικογένειες, με παιδιά. Τα παιδιά τους από το Σεπτέμβριο ξεκινούν το σχολείο και τις δραστηριότητες. Γι’ αυτό οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει μέχρι τις 15 Αυγούστου να πάνε τις διακοπές τους. Αυτό, διότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αποτελεί τον προθάλαμο του χειμερινού προγράμματος.

Ωστόσο, σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να συμπεριληφθούν υπόψιν. Οι ειδικοί ψυχολόγοι αναφέρουν ότι ο αριθμός της καλοκαιρινής άδειας βρίσκεται σε συνάρτηση με τη ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια ευχάριστων στιγμών και καλής διάθεσης. Δηλαδή, με λίγα λόγια, μέσα στις στιγμές απόλαυσης.

Πόσες μέρες καλοκαιρινών διακοπών χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ξεκουραστεί;

Ο καθηγητής νευροεπιστήμης του Πανεπιστημιου του Άαρχους της Δανίας, Peter Vuust, αναφέρει: «οι διακοπές διεγείρουν τα επίπεδα ντοπαμίνης με συνεχείς προκλήσεις των επιπέδων προσαρμογής του οργανισμού σε νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και καινούριες καθημερινές συνήθειες».

Μία τέτοια συνήθεια, μπορεί να κάνει κάποιον να νοσταλγεί, έπειτα από λίγο καιρό, το γραφείο και το σπίτι του. Αυτά προσθέτει ο ίδιος.

Ποιος είναι, όμως, ο ιδανικός αριθμός για τις καλοκαιρινές διακοπές;
Σύμφωνα, με τον Jeroen Nawijn: «οι δύο εβδομάδες, και όχι παραπάνω, είναι το ιδανικό διάστημα, ώστε να αφομοιώσει ο οργανισμός τις νέες συνθήκες, να χαλαρώσει και να αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης, χωρίς ωστόσο να πάει στο άλλο άκρο».

Δείτε όλα τα νέα άρθρα με ένα κλικ εδω

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close