Ψεύτικες βλεφαρίδες-κίνδυνοι-

Ψεύτικες βλεφαρίδες: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία σας. Οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούν οι ψεύτικες βλεφαρίδες για την υγεία σας

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες αλλά και οι άντρες που τα τελευταία χρόνια προσθέτουν ψεύτικες βλεφαρίδες. Οι έντονες βλεφαρίδες τονίζουν το βλέμμα και ομορφαίνουν το πρόσωπο και όταν κάτι δεν στο έχει δώσει η φύση, δεν είναι κακό να το αλλάζεις ή να το ενισχύεις εφόσον εσύ νιώθεις πιο όμορφα έτσι.

Παρόλα αυτά οι ψεύτικες βλεφαρίδες εγκυμονούν και μερικούς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που δεν θα στους πει κανείς. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε πως οι βλεφαρίδες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία αλλά και για ποιον λόγο. Διαβάστε παρακάτω: 

Ψεύτικες βλεφαρίδες: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία σας

Οι βλεφαρίδες είναι πολύ σημαντικές για την ανθρώπινη υγεία, όταν μιλάμε για τις φυσικές. Δεν παίζουν απλά διακοσμητικό ρόλο στα μάτια, αφού απομακρύνουν τον ιδρώτα, την βροχή και την σκόνη, φιλτράρουν το φως του ήλιου και μειώνουν την ροή του αέρα στα μάτια.

Έτσι ο αέρας δεν εξατμίζεται, και η λεπτή στοιβάδα δακρύων διατηρεί υγρά τα μάτια και δεν επιτρέπουν στην σκόνη και στα διάφορα σκουπιδάκια να προσβάλλουν τα μάτια μας τόσο εύκολα. Αυτές τις λειτουργίες δεν μπορούν να τις καλύψουν οι ψεύτικες βλεφαρίδες.

Βλέπετε η ψεύτικες βλεφαρίδες από την άλλη αποτελούνται από συνθετικά υλικά και μπορούν να έχουν μόνο αισθητικά προτερήματα. Τοποθετούνται στα βλέφαρα ακριβώς πάνω από τις φυσικές βλεφαρίδες και σταθεροποιούνται προσωρινά με ειδική κόλλα.

Δείτε ακόμα Τα καλλωπιστικά φυτά που μπορεί να αποβούν μοιραία για την υγεία

Παρόμοια είναι και τα extensions βλεφαρίδων, μόνο που σε αυτή την περίπτωση στερεώνονται απευθείας πάνω στις φυσικές βλεφαρίδες από κάποιον επαγγελματία και με κόλλα που διαρκεί περισσότερο.

«Oι ψεύτικες βλεφαρίδες που χρησιμοποιούνται σποραδικά, δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα, εφ’ όσον η εφαρμογή τους γίνει με σωστό τρόπο», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ψεύτικες βλεφαρίδες-κίνδυνοι-

Photo via: Pinterest

«Αν όμως μια γυναίκα φορά καθημερινά ψεύτικες βλεφαρίδες, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, όσο προσεκτική κι αν είναι», συμπληρώνει και μας προβληματίζει.

Οι λοιμώξεις που μπορούν να αναπτυχθούν

Όπως εξηγεί ο γιατρός τα μάτια και οι δομές που τα περιβάλλουν είναι εξαιρετικά ευαίσθητα αλλά και ευάλωτα σε διάφορους ερεθισμούς, λοιμώξεις και πολλούς τραυματισμούς. Το πιο συχνό πρόβλημα των ματιών είναι οι λοιμώξεις που εκδηλώνονται ότι συγκεντρώνονται πολλά βακτήρια κάτω από την κόλλα της ψεύτικης βλεφαρίδας ή στις τρίχες της.

Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι ψεύτικες βλεφαρίδες

Αν πέσουν οι ψεύτικες βλεφαρίδες σε μία επιφάνεια πριν από την εφαρμογή και στην συνέχεια τοποθετηθούν στο μάτι, είναι πολύ επικίνδυνο. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης. Το ίδιο συμβαίνει αν ένας άνθρωπος μοιραστεί τις ψεύτικες βλεφαρίδες του με κάποιον φίλο ή φίλη.

Οι αλλεργίες που μπορεί να αναπτυχθούν

Φυσικά υπάρχουν και αλλεργικές αντιδράσεις που μπορούν να προκύψουν από την κόλλα των βλεφαρίδων. Αυτό συμβαίνει διότι η κόλλα συχνά έχει φορμαλδεΰδη. Η φορμαλδεΰδη είναι μία ουσία που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε ένα ποσοστό 1,5% μέχρι και 2,5% του πληθυσμού.

Ένας μικρός αριθμός γυναικών εξάλλου είναι αλλεργικές στα συνθετικά υλικά από τα οποία αποτελούνται οι ψεύτικες βλεφαρίδες. Οι αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν με:

  1. Αίσθημα καύσου (κάψιμο)
  2. «Τσιμπήματα»
  3. Οίδημα (πρήξιμο)
  4. Εξάνθημα

«Η γυναίκα μπορεί επίσης να πονάει, να παρουσιάσει κοκκίνισμα στο δέρμα της και να έχει κνησμό (φαγούρα). Αν η αλλεργική αντίδραση είναι σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει την όραση και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα», προσθέτει ο καθηγητής.

Ψεύτικες βλεφαρίδες-κίνδυνοι-

Photo via: topontiki.gr

Μπορεί να χάσετε τις φυσικές σας βλεφαρίδες

Ακόμη ένας κίνδυνος με την συνεχή χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων είναι η παροδική η μόνιμη απώλεια των φυσικών βλεφαρίδων. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Μπορεί η αφαίρεση των ψεύτικων βλεφαρίδων για παράδειγμα να αφαιρέσει και μερικές φυσικές.

Επίσης μπορεί οι βλεφαρίδες να σπάσουν και να υποστούν βλάβη εξαιτίας των ψεύτικων βλεφαρίδων. Στην τελευταία περίπτωση οι φυσικές βλεφαρίδες μπορεί να μην ξαναβγούν ποτέ.  Ένας άλλος κίνδυνος είναι η μαδάρωση, δηλαδή ο σοβαρός ερεθισμός του βλεφάρου και η πτώση μεγάλου αριθμού φυσικών βλεφαρίδων.

Τέλος, μπορεί να πέσουν οι φυσικές βλεφαρίδες λόγω υπερβολικής έλξης στον θύλακα της τρίχας. Η έλξη μπορεί να βλάψει τον θύλακα, επιβραδύνοντας ή ακόμα και διακόπτοντας την ανάπτυξη της τρίχας, εξηγεί ο καθηγητής.

Η πρόληψη

«Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους, καλό είναι να ακολουθείτε μερικούς βασικούς κανόνες πρόληψης», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. Και συνιστά τα εξής:

Περιορίστε τη χρήση των ψεύτικων βλεφαρίδων σε ειδικές περιστάσεις. Φροντίστε να τις τοποθετείτε μετά από πολύ καλό πλύσιμο των χεριών σας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Να μην μοιράζεστε ποτέ τις ψεύτικες βλεφαρίδες σας με άλλα άτομα.

Να διαβάζετε προσεκτικά (και να τηρείτε) τις οδηγίες χρήσης πριν από την εφαρμογή τους. Να τις τοποθετείτε χρησιμοποιώντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα κόλλας. Να αποφεύγετε τις βλεφαρίδες με glitter ή διακοσμητικά.

Δείτε ακόμα Καυσώνας: Πως να μην θέσετε την ζωή σας σε κίνδυνο- Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο

Να ελέγχετε τη συσκευασία της κόλλας που χρησιμοποιείτε, ώστε να αποφεύγετε όσες περιέχουν φορμαλδεΰδη. Να βγάζετε τις ψεύτικες βλεφαρίδες με πολύ απαλές κινήσεις, φροντίζοντας στη συνέχεια να καθαρίσετε σχολαστικά τα βλέφαρά σας.

Ψεύτικες βλεφαρίδες-κίνδυνοι-

Photo via: queen.gr

Αν κατά την προμήθεια των βλεφαρίδων σάς προταθεί να τις δοκιμάσετε (π.χ. σε ένα κατάστημα), αρνηθείτε ευγενικά, εκτός κι αν πρόκειται για βλεφαρίδες μιας χρήσεως που θα ανοιχθούν μπροστά σας και ύστερα θα τις πετάξετε.

«Οι ψεύτικες βλεφαρίδες είναι ένα αξεσουάρ μόδας που επιλέγουν ολοένα περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο τοποθετούνται πολύ κοντά σε ένα από τα σημαντικότερα αισθητήρια όργανά μας, επομένως οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

Δείτε ακόμα Γυναικολογικές λοιμώξεις το Καλοκαίρι: Πως να προστατευθείτε

Αν κατά τη χρήση τους εκδηλώσετε το παραμικρό σύμπτωμα (π.χ. πόνο, κοκκίνισμα, ευαισθησία των ματιών στο φως, έκκριμα από τα μάτια, θόλωμα της όρασης, πρήξιμο), επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας». ολοκληρώνει ο καθηγητής.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close