Σεροτονίνη ή αλλιώς η ορμόνη της καλής διάθεσης: Πως να την αυξήσετε;_

Παρακάτω θα μάθουμε για την σεροτονίνη ή αλλιώς για την ορμόνη της καλής διάθεσης και πως μπορούμε να την αυξήσουμε.

Η αλήθεια είναι πως το σώμα μας είναι σαν ένα τεράστιο εργοστάσιο που δεν σταματάει να εργάζεται ποτέ. Το σώμα δεν αναλαμβάνει μόνο την χώνεψη, τον κορεσμό, την κούραση και τον ύπνο. Το σώμα είναι υπεύθυνο και για τα συναισθήματα.

Νιώθουμε λυπημένοι ή υπερβολικά χαρούμενοι χωρίς λόγο; Λοιπόν λόγος υπάρχει πάντα, ακόμη κι αν αυτός ο λόγος δεν βρίσκεται στο περιβάλλον μας. Σε πολλές περιπτώσεις τα συναισθήματα επηρεάζονται ακόμη και από την έλλειψη βιταμινών.

Δείτε ακόμα Ο δεύτερος εγκέφαλος στο σώμα μας που επηρεάζει τη σωματική & ψυχική μας υγεία

Έτσι, το σώμα μας νιώθει χαρούμενο ή λυπημένο εξαιτίας ορμονών και βιταμινών. Για την χαρά μας λοιπόν, υπεύθυνη είναι η σεροτονίνη ή αλλιώς η ορμόνη της καλής διάθεσης. Αν τον τελευταίο καιρό νιώθετε άκεφοι χωρίς προφανής αιτία, τότε η σεροτονίνη σας, μπορεί να έχει πέσει. Πως θα την ανεβάσετε; Διαβάστε παρακάτω: 

Τι είναι η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη είναι η αρωματική οργανική ένωση 5-υδροξυ-αμινοαιθυλο-ινδόλιο. Αποτελεί τη βιογενή αμίνη του αμινοξέος 5-υδροξυ-τρυπτοφάνη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά ινδολικά παράγωγα που υπάρχουν στη φύση.

Είναι ένας νευροδιαβιβαστής εγκεφάλου. Ακόμη, εντοπίζεται στο έντερο αλλά και στα αιμοπετάλια των οργανισμών, και εμφανίζει ορμονική δράση. Στον ανθρώπινο οργανισμό δρα ως ισχυρός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας και ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Σε τι είναι σημαντική η σεροτονίνη;

Λειτουργία του εντέρου: Η μεγαλύτερη ποσότητα σεροτονίνης εντοπίζεται στην γαστρεντερική οδό, όπου ρυθμίζει την λειτουργία και την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης μειώνει την όρεξη κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Διάθεση: Στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη επηρεάζει τα επίπεδα της διάθεσης, του άγχους και της ευτυχίας. Ουσίες όπως το Ecstasy και το LSD προκαλούν σημαντική αύξηση στα επίπεδα της σεροτονίνης.

Θρόμβωση: Η σεροτονίνη συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβων. Απελευθερώνεται από τα αιμοπετάλια όταν υπάρχει κάποια πληγή/τραύμα.

Δείτε ακόμα 3 φρούτα που ανεβάζουν την σεροτονίνη, την «ορμόνη της ευτυχίας»!

Ναυτία: Αν φάτε κάτι που είναι τοξικό το έντερο παράγει περισσότερη σεροτονίνη και προκαλείται διάρροια. Αυτό επίσης διεγείρει την περιοχή της ναυτίας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την ναυτία.

Οστική πυκνότητα: Μερικοί επιστήμονες συνδέουν τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης στα οστά με αύξηση της οστεοπόρωσης.

Σ@ξουαλική λειτουργία: Η σεροτονίνη εμφανίζεται να αναστέλλει την σ@ξουαλική δραστηριότητα. Επιλεκτικοί αναστολείς της πρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης σε ανθρώπους με κατάθλιψη.

Σεροτονίνη και κατάθλιψη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, υποστήριξαν ότι κάποιοι άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη διότι έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Έτσι αν αυτοί οι άνθρωποι αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό τους, θα νιώσουν καλύτερα, πάντα με την υποστήριξη ψυχολόγων και ψυχιάτρων.

Με αυτήν την λογική λοιπόν αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε στο σημερινό μας άρθρο τους τρόπους που μπορείτε να αυξήσετε την σεροτονίνη στον οργανισμό. Διαβάστε παρακάτω: 

Αύξησε την σεροτονίνη με την γυμναστική

Η γυμναστική δεν κάνει καλό μόνο στην απώλεια βάρους, στην γράμμωση και στην καλή σωματική κατάσταση. Είναι σε θέση να σου ανεβάσει και την διάθεση, αφού μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα κατά την γυμναστική παράγονται κάποιες ενδορφίνες οι οποίες μας κάνουν χαρούμενους. Όταν γυμναζόμαστε το σώμα μας απελευθερώνει σεροτονίνη και ντοπαμίνη, δύο ουσίες που καταπολεμούν τους μυϊκούς πόνους.

Δεν χρειάζεται να γυμναζόμαστε υπερβολικά για να επωφεληθούμε από τα ψυχολογικά οφέλη της γυμναστικής. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, αρκούν 20 λεπτά προπόνησης για να βελτιώσουν την διάθεσή μας μέχρι και 12 ώρες. Μετράει και το να γυμνάζεστε με ασκήσεις που πραγματικά σας αρέσουν.

Το μασάζ βοηθάει

Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι έκαναν μία επισκόπηση 12 μελετών σχετικά με τα οφέλη του μασάζ και κατέληξαν ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει διότι επηρεάζει την βιοχημεία του σώματος.

Μία σειρά από μελέτες με πάνω από 500 συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν άντρες, γυναίκες και παιδιά, που είχαν κατάθλιψη ή άγχος έδειξαν ότι η θεραπεία με μασάζ μείωσαν τα επίπεδα κορτιζόλης, μία ορμόνη που ευθύνεται για το στρες. Μάλιστα μείωσαν την κορτιζόλη κατα 53% και αύξησαν τα επίπεδα της σεροτονίνης.

 Ήλιος και Σεροτονίνη

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D που επηρεάζει την διάθεσή μας μεταξύ άλλων, βοηθάει στο να νιώσουμε καλύτερα. Μάλιστα στην Αγγλία και σε χώρες όπου ο ήλιος δεν εμφανίζεται συχνά, πολλοί ψυχολόγοι εκθέτουν τους ασθενείς σε τεχνητό ήλιο για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του ήλιου.

Αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης κατά τις ηλιόλουστες μέρες συγκριτικά με τις ημέρες που επικρατεί συννεφιά. Μπορεί να σε ενδιαφέρει να μάθεις τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D.

Προσέχουμε την διατροφή μας

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης. Μία από αυτές είναι και τα καρύδια. Μάλιστα αμερικάνικη μελέτη με 20 άτομα, τα οποία απέφευγαν για χάρη της μελέτης τα καρύδια και 22 άτομα τα οποία τα έτρωγαν τακτικά, έδειξε ότι μετά από 3 μήνες όσοι έτρωγαν συχνά καρύδια είχαν αυξημένη σεροτονίνη.

Ο διαλογισμός αυξάνει την σεροτονίνη

Ο διαλογισμός και γενικά οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι ο κλασικός διαλογισμός μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, ενώ αρκούν 30 λεπτά για να βελτιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close