Σύνδρομο τοξικού σοκ: Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα της ασθένειας και πότε γίνεται θανατηφόρα;

Το σύνδρομο του τοξικού σοκ είναι μία σπάνια ασθένεια που εκδηλώνεται συνήθως μετά από κάποια μόλυνση, και διακρίνεται από την ραγδαία ανάπτυξή της, η οποία προσβάλει πολλά όργανα, και από την πιθανή θανατηφόρα κατάληξή της.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το σύνδρομο τοξικού σοκ απαιτεί άμεση ιατρική θεραπεία. Έτσι θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι οι αιτίες εκδήλωσης αλλά και ποια τα συμπτώματα που παρατηρούνται.

Δείτε ακόμη:Ξέρατε ότι το να ακούτε ανθρώπους που παραπονιούνται όλη την ώρα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή και την ψυχολογία σας

Σύνδρομο τοξικού σοκ (ΣΤΣ): Αίτια

Μια μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ή του σταφυλόκοκκου μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο τοξικού σοκ. Αυτά τα βακτήρια είναι κοινά και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, οι τοξίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν μια σοβαρή ανοσολογική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση προκαλεί τα συμπτώματα του ΣΤΣ.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ που προκαλείται από στρεπτόκοκκο συνήθως συμβαίνει μετά τον τοκετό, μια γρίπη, ανεμοβλογιά, χειρουργική επέμβαση, μικρά κοψίματα ή πληγές του δέρματος, ή από τραυματισμούς που προκαλούν μώλωπες, αλλά δεν μπορούν να σπάσουν το δέρμα.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ που προκαλείται από σταφυλόκοκκο συμβαίνει επίσης πολύ συχνά σε γυναίκες που διατηρούν ένα ταμπόν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο πρέπει.

Αν είχατε υποστεί στο παρελθόν μία φορά ΣΤΣ, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πάθετε εκ νέου στο μέλλον.

Συνδρόμου τοξικού σοκ από το ταμπόν: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του τοξικού σοκ επιδεινώνονται ταχέως και μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόρα μέσα σε δύο μόλις ημέρες.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

Ξαφνικός πυρετός πάνω από 39° C

Σημάδια σοκ, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αρτηριακής πίεσης και της ταχυκαρδίας, της ναυτίας, του εμετού, της λιποθυμίας, της ζαλάδας, της γενικευμένης ανησυχίας και της σύγχυσης.

Εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές του σώματός σας ή απλά σε ορισμένα σημεία, όπως οι μασχάλες ή η βουβωνική χώρα

Δείτε ακόμη Lauren Wasser.Το ακρωτηριασμένο μοντέλο που υπέστη τοξικό σοκ από χρήση ταμπόν

Έντονος πόνος σε ένα μολυσμένο τραύμα

Άλλα συμπτώματα του ΣΤΣ από το ταμπόν μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σοβαρή γριππώδη συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο, ή πονόλαιμο.

Ερυθρότητα στο εσωτερικό της μύτης και του στόματος.

Επιπεφυκίτιδα

Δέρμα που ξεφλουδίζει ή/και δημιουργεί φολίδες, ιδιαίτερα στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών

 

 

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close