Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Η ροδόχρους ακμή είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος. Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα, το μέτωπο, τα μάγουλα, το πηγούνι αλλά μπορεί επίσης να κάνει τα μάτια σας ξηρά και ερεθισμένα.

Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea), γνωστή και ως ακμή των ενηλίκων, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου με γενικά χαρακτηριστικά το έντονο ερύθημα και την αγγειακή διαστολή, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Σε μερικές περιπτώσεις οι βλάβες του δέρματος μπορεί να εκτείνονται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ σπανιότερα στο λαιμό και το ανώτερο τμήμα του σώματος. Η νόσος είναι κοινή σε άνδρες και γυναίκες, που διανύουν την τέταρτη και πλέον δεκαετία της ζωής τους και έχουν ανοιχτόχρωμο κυρίως δέρμα. Η ροδόχρους ακμή δεν είναι επικίνδυνη νόσος, αλλά επηρεάζει σε σοβαρό σημείο την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση των ατόμων που πάσχουν από αυτή.

Δείτε ακόμη: Το μέρος του σώματος που εμφανίζεται η ακμή μπορεί να αποκαλύψει τον πραγματικό λόγο εμφάνισής της

Επειδή η ροδόχρους ακμή αφήνει μικρά σπυράκια στο δέρμα, μπορεί να την μπερδέψετε με την ακμή ή ακόμα και με αλλεργική αντίδραση. Η Mayo Clinic αναφέρει ότι το δέρμα μπορεί να φουντώσει  για εβδομάδες ή ακόμη και για μήνες, αλλά μετά  εξαφανίζεται εντελώς. Αν αφήσετε όμως τη ροδόχρους ακμή χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα ώστε να μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Αιτίες ροδόχρους ακμή:

Όπως σε πολλές παθήσεις, η βασική αιτία της ροδόχρους ακμής είναι άγνωστη. Οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επιδρούν στο δέρμα. Όμως, η Mayo Clinic λέει ότι υπάρχουν κάποιες κοινές αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν:

– Τα ζεστά φαγητά ή ποτά
– Τα πικάντικα τρόφιμα
– Το αλκοόλ
– Η υπερβολική ζέστη ή το υπερβολικό κρύο
– Η ακτινοβολία
– Το άγχος, ο θυμός ή αμηχανία
– Η έντονη άσκηση
– Τα ζεστά λουτρά ή οι σάουνες
– Τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη
– Τα φάρμακα που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων φαρμάκων αρτηριακής πίεσης

Δείτε ακόμη: Η μαγική τροφή που σαρώνει τις ασθένειες:!Από προστασία του καρκίνου μέχρι την ακμή

Συμπτώματα Ροδόχρους Ακμή

Η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται με επίμονη ερυθρότητα κυρίως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου και ιδιαίτερα στη μύτη, εκεί όπου υπάρχουν άφθονοι σμηγματογόνοι αδένες. Παράλληλα μπορεί να συνοδεύεται με έντονα σπυράκια και φλεγμονές, που επεκτείνονται στη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι. Σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη και στα μάγουλα (τελεαγγειεκτασία). Τα άτομα που πάσχουν από ροδόχρου ακμή σοβαρής μορφής παραπονιούνται συχνά για αίσθηση καύσου στα μάτια τους ενώ μπορεί να παρουσιάσουν κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βλεφαρίτιδα.

Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό ή έναν δερματολόγο για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Δείτε ακόμη: Πώς να φτιάξετε κρέμα καλέντουλας για να καταπολεμήσετε το έκζεμα, την ακμή, την ξηροδερμία και πολλά άλλα

Η θεραπεία της ροδόχρους ακμή.

Η ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Με την χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, είναι δυνατή η διατήρηση της νόσου σε κατάσταση ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και η ελαχιστοποίηση των εξάρσεων ή η μείωση του επιπέδου των εξάρσεων.

Για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Αναφέρουμε τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα και τοπικά εφαρμοζόμενα σκευάσματα. Επίσης, χρήση συσκευών LASER, καθώς και συνδυαστική χρήση φωτοδυναμικής θεραπείας (Photodynamic Therapy, PDT). Η χρησιμότητα των θεραπευτικών επιλογών καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή και με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής και της μικροσκοπικής εξέτασης.

Όταν το αποτέλεσμα της μικροσκοπικής εξέτασης είναι θετικό, θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση ειδικών ακαρεοκτόνων και προτείνεται η ταυτόχρονη τοπική εφαρμογή ή συστηματική χρήση αντιμυκητιασικού σκευάσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση τοπικών στεροειδών στο πρόσωπο μπορεί να δημιουργήσει επίμονο ερύθημα και ευρυαγγείες.

Πως να αποφύγετε την εμφάνιση της ροδόχρους ακμής;

– Διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας με το γιατρό σας
– Μάθετε πως μπορείτε να θεραπεύσετε τα σπυράκια. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο για το τι κάνετε, το τι πίνετε, και το τι τρώτε ώστε ο γιατρός να σας πεί τι δεν πρέπει να κάνετε
– Προστατέψτε το πρόσωπό σας. Μείνετε μακριά από τον ήλιο, όταν δεν μπορείτε να φοράτε αντηλιακό και καπέλο.
– Χρησιμοποιήστε προϊόντα για ευαίσθητο δέρμα
– Φροντίστε τα μάτια σας. Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα, και καθαρίστε τα βλέφαρά σας με μια ζεστή πετσέτα.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close