Τι λάθος κάνουμε και παθαίνουμε ουρολοίμωξη στις δημόσιες τουαλέτες;

Οι δημόσιες τουαλέτες είναι ο φόβος και ο τρόμος της γυναικείας καθαριότητας και υγιεινής. Οι γυναίκες ειναι ιδιαίτερα προσεκτικές και επιφυλακτικές όσον αφορά τη χρήση δημόσιων τουαλετών. Γιατί όμως πιστεύεται κάτι τέτοιο; Ότι οι τουαλέτες είναι γεμάτες με μικρόβια και βακτήρια και οι κίνδυνοι λοίμωξης τεράστιοι και τι λάθος κάνουν οι γυναίκες και παθαίνουν ουρολοίμωξη;

Αρχικά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί στο μυαλό μας οι δημόσιες τουαλέτες να είναι συνώνυμες με ένα σωρό ασθένειες, στην πραγματικότητα ο κίνδυνος λοίμωξης είναι αρκετά μικρός. Δεν υπάρχουν άλλωστε επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος λοίμωξης είναι αξιοσημείωτος λόγω της επίσκεψης σε δημόσια τουαλέτα.

Όσον αφορά το κοινό κρυολόγημα, είναι πολύ δύσκολο να κολλήσει κανείς από μια τουαλέτα, καθώς οι ιοί που το προκαλούν δύσκολα επιβιώνουν στις κρύες και σκληρές επιφάνειες, όπως τα είδη υγιεινής. Από την άλλη, βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως το εσερίχια κόλι και η σαλμονέλα, μπορεί να μεταδοθούν από μια δημόσια τουαλέτα αν το μικροβιακό φορτίο είναι μεγάλο και αν οι επισκέπτες δεν πλένουν τα χέρια τους –οπότε και πάλι οι πιθανότητες δεν είναι αξιοσημείωτες.

Ο κίνδυνος ουρολοίμωξης λόγω της χρήσης δημόσιας τουαλέτας είναι επίσης μικρός, ωστόσο η συμπεριφορά μας όταν χρησιμοποιούμε την τουαλέτα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε λοίμωξη. Τι εννοούμε με αυτό; Οι γυναίκες συχνά αποφεύγουν την επαφή με τη λεκάνη, κάνοντας βαθύ κάθισμα αντί να ακουμπήσουν, με αποτέλεσμα η θέση αυτή να μην επιτρέπει το πλήρες άδειασμα της ουροδόχου κύστης. Τα ούρα που παραμένουν στην κύστη μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που προκαλούν την ουρολοίμωξη.

Τέλος, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη) από τις δημόσιες τουαλέτες δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μύθος. Για να μεταδοθούν αυτά τα νοσήματα απαιτείται άμεση μεταφορά των μικροβίων από το κάθισμα της τουαλέτας στα γεννητικά όργανα ή σε μια ανοιχτή πληγή ψηλά στους μηρούς ή στους γλουτούς, πράγμα απίθανο να συμβεί.

Εφόσον πλύνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας και θα φύγετε από τη δημόσια τουαλέτα… αλώβητοι! Μερικά έξτρα tips προστασίας που δίνουν οι ειδικοί είναι τα εξής:

– Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό υγρών χεριών

– Καλύψτε το κάθισμα της λεκάνης με χαρτί υγείας ή καθαρίστε το με αντιμικροβιακό μαντιλάκι

– Αποφύγετε την επαφή των ρούχων (π.χ. μπατζάκια) ή των προσωπικών σας αντικειμένων με το πάτωμα

Συμπέρασμα: Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι το Α και το Ω στην προστασία από τα μικρόβια, ακόμη και σε πολυσύχναστους χώρους όπως είναι οι δημόσιες τουαλέτες.

Πηγή: Mail Online

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close