4 Ισχυρά βήματα για να συγχωρέσετε τους γονείς σας και γιατί πρέπει να το κάνετε;

Η συγχώρεση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο για πολλούς ανθρώπους. Όταν κάποιος σας έχει πονέσει, ο πόνος μπορεί να μείνει μέσα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να ξεχάσετε τον  πόνο ή την προδοσία που αντιμετωπίσατε μπορεί να σας φαίνεται αδύνατο, και εξίσου δύσκολη μπορεί να σας φαίνεται και η συγχώρεση του προσώπου που σας έχει αδικήσει. Όσο δύσκολη κι αν είναι η συγχώρεση , το να συγχωρεί κάποιος τους γονείς του είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει για την ηρεμία του, την υγεία και τη συνολική ποιότητα της ζωής του.

Γιατί η συγχώρεση είναι δύσκολη;

Η κατηγορία, ο θυμός και άλλα συναισθήματα που αισθάνεστε είναι αμυντικά συναισθήματα που σας προστατεύουν από το να πληγωθείτε στο μέλλον. Η αληθινή συγχώρεση απαιτεί από εσάς να αφήσετε αυτή την άμυνα, πράγμα που σημαίνει ότι έρχεται μαζί με ένα συναισθηματικό κίνδυνο . Για να συγχωρήσετε τους γονείς σας, θα πρέπει να εμπιστευθείτε ότι δεν θα σας πληγώσουν και πάλι. Φυσικά, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Η συγχώρεση σας κάνει ευάλωτους. Καθώς διακινδυνεύετε να πληγωθείτε συναισθηματικά.

4 Ισχυρά βήματα για να συγχωρέσετε τους γονείς σας και γιατί πρέπει να το κάνετε;

Γιατί πρέπει να συγχωρήσετε;

Όσο περισσότερο κρατάτε τον πόνο από την παιδική ηλικία σας, τόσο περισσότερο θα επηρεάσει τη ζωή σας στο μέλλον. Οι πληγές που γίνονται σε μικρή ηλικία έχουν έναν τρόπο να μένουν μαζί μας. Όταν βιώνουμε κάτι τραυματικό σε νεαρή ηλικία, η εμπειρία συχνά παίζει κάποιο ρόλο στο ποιοι θα γίνουμε. Ο πόνος μπορεί να σας κάνει ντροπαλούς ή μπορεί να σας κάνει να μην εμπιστεύεστε τους άλλους, ή θα μπορούσε να σας κάνει δυνατούς, και αποφασισμένους να δημιουργήσετε μια καλή ζωή για εσάς.

Δείτε ακόμη: 7 χρυσές συμβουλές για τους γονείς: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα καταπιεσμένα παιδιά

Όταν κρατάτε τον πόνο, μπορείτε να κολλήσετε σε ένα κύκλο πόνου. Μπορείτε να καταλήξετε βιώνετε μια ενήλικη έκδοση των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας σας, ξανά και ξανά. Αυτό μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ευτυχία, τις σχέσεις και την ποιότητα της ζωής σας. Κατηγορώντας τους γονείς σας για κάτι που συνέβη στο παρελθόν , η πληγή παραμένει ανοιχτή. Επιτρέπει, επίσης, στους γονείς σας να έχουν εξουσία πάνω στην τρέχουσα ζωή σας, την κατάσταση της ευτυχίας και της εσωτερικής σας γαλήνης. Η συγχώρεση είναι το κλειδί για την συναισθηματική ελευθερία .

4 Ισχυρά βήματα για να συγχωρέσετε τους γονείς σας και γιατί πρέπει να το κάνετε;

Πως να συγχωρήσετε τελικά τους γονείς σας

1. Πάρτε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας

Αν κατηγορείτε τους άλλους για τον πόνο σας, τους δίνετε τη δυνατότητα να σας πληγώνουν. Με το να παίρνετε εσείς την πλήρη ευθύνη για κάθε συναίσθημα που αντιμετωπίζετε, θα απελευθερώσετε τους άλλους από το φταίξιμο. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας σας. Επιτρέποντας στον εαυτό σας να βρει τη ρίζα του προβλήματος, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει δείχνοντας σας πώς να θεραπεύσετε τον εαυτό σας.

Όσο περισσότερο κρατάτε τον πόνο από την παιδική ηλικία σας, τόσο περισσότερο θα επηρεάσει τη ζωή σας στο μέλλον.

Δείτε ακόμη: Γονείς και φροντίδα των «γεννητικών οργάνων» των αγοριών

2. Κατανόηση των συναισθηματικών πληγών

Μια συναισθηματική πληγή είναι μια πεποίθηση που υιοθετήθηκε ως απάντηση σε μια εμπειρία. Ο πυρήνας του συναισθηματικού τραύματος είναι σχεδόν πάντα αισθήματα αναξιότητας. Όλα τα παιδιά έχουν συναισθηματικές ανάγκες. Οι συναισθηματικές ανάγκες αυτές περιλαμβάνουν: την αποδοχή, την έγκριση, την εκτίμηση, το σεβασμό και την επιβεβαίωση. Εάν οι γονείς σας δεν πληρούσαν αυτές τις ανάγκες, όταν εσείς ήσασταν παιδιά, εσείς μπορεί φυσικά να υποθέτετε οτι είστε ανάξιοι αποδοχής από αυτούς. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ο συναισθηματικός πόνος συνδέετε με τη πεποίθεση οτι δεν είστε σημαντικοί πράγμα που πηγάζει από κάτι αναληθές.

4 Ισχυρά βήματα για να συγχωρέσετε τους γονείς σας και γιατί πρέπει να το κάνετε;

3. Ξεφύγετε από τη πληγή σας

Το να κρατάτε τις πληγές σας μπορεί να σας δίνει την πεποίθηση ότι ακόμη χρειάζεστε την έγκριση, την αποδοχή και επιβεβαίωση από τους γονείς σας, ώστε να αισθάνεστε οτι έχετε αξία. Όσο πιο μεγάλος είναι ο πόνος, τοσο ισχυρότερα γίνονται και αυτά τα συναισθήματα. Οι γονείς σας έχουν δύναμη πάνω σας , στην ευτυχία σας και σε ολόκληρη τη ζωή σας. Όσο δύσκολο και αν μπορεί να είναι, το να συγχωρήσετε τους γονείς σας μπορεί να σας βοηθήσει να ελευθερωθείτε.

Δείτε ακόμη: Γονείς προσοχή! Νέα πρόκληση στο διαδίκτυο βάζει τα παιδιά σε κίνδυνο

4. Δώστε στον εαυτό σας αυτό που χρειάζεται

Αν είναι η έγκριση, η επιβεβαίωση ή η αποδοχή, που σας λείπει, σταματήστε να την ψάχνετε στους γονείς σας. Πάρτε την απόφαση να αναλάβετε εσείς τον έλεγχο της δικής σας ζωής. Καταλάβετε οτι εσείς είστε υπεύθυνοι για τη δική σας ευτυχία. Δώστε στον εαυτό σας την συναίνεση που νόμιζατε ότι χρειάζεται. Βρείτε τη δική σας επιβεβαίωση μέσω της εσωτερικής ειρήνης. Συγχωρώντας τους γονείς σας και απομακρύνοντας το πόνο που νιώθετε ανοίγετε το δρόμο για τον νέο εαυτό σας!

 

Πηγή: davidwolfe.com
Close