Τι συμβουλεύουν οι σύμβουλοι γάμου τους φίλους τους;

Οχτώ ειδικοί στις σχέσεις μοιράζονται μαζί μας τις λύσεις που δίνουν σε προβλήματα φίλων τους που όμως μας αφορούν όλους.

 

 

Συγχώρεση
Ένα ζευγάρι φίλων κατάφερε να ξεπεράσει μια απιστία – το δούλεψαν, έμειναν μαζί και μάλιστα έκαναν ακόμη ένα μωρό. Κάθε φόρα που τους συναντούσα όμως εκείνη έκανε σαρκαστικά και δηλητηριώδη σχόλια για το παρελθόν και την απιστία του. Τον μείωνε συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία. Μια νύχτα μετά από ένα ιδιαίτερα άσχημο επεισόδιο της είπα ότι με αυτήν την συμπεριφορά απλώς καταστρέφει τον γάμο της. Ναι φυσικά και έκανε απιστία και φυσικά της ράγισε την καρδιά αλλά αποφάσισε πως θα του έδινε μια δεύτερη ευκαιρία. Με το να του υπενθυμίζει συνεχώς πόσο πολύ την πλήγωσε, ιδιαίτερα μπροστά σε τρίτους, ήταν απλώς  ένας τρόπος να οδηγηθούν στο διαζύγιο. Και το φταίξιμο θα ανήκε σε εκείνη. Ό,τι είναι στο παρελθόν θα πρέπει να το αφήνουμε εκεί. Καλύτερα είναι να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον που θέλουμε να χτίσουμε.
Stay at home dad
Ο σύζυγος μιας φίλης ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικός και πολύ καλός πατέρας αλλά παντελώς ανίκανος να κρατήσει μια σταθερή δουλειά. Η φίλη μου είχε φτάσει στα όρια της και καυγάδιζαν όλη την ώρα γι’ αυτό το θέμα. Εκείνη είχε να δουλέψει πολλά χρόνια αλλά ήταν ένα πολύ ικανό, ανταγωνιστικό και οργανωμένο άτομο. Αυτό που της πρότεινα ήταν να ψάξει να βρει εκείνη δουλειά και να αφήσει το νοικοκυριό και τα παιδιά σε εκείνον. Σε αυτό ήταν άλλωστε πολύ καλός. Τελικά αποδείχτηκε πολύ καλή λύση. Βρήκε μια δουλειά που της άρεσε, έβγαζε χρήματα και εκείνος ανέλαβε σπίτι και παιδιά. Μόλις ξεπέρασε τα κλισέ των φύλων όλα διορθώθηκαν.
Thank you for not smoking
Είχα μια φίλη που έλεγε ψέματα στον άνδρα της ότι έχει κόψει το κάπνισμα για έξι μήνες. Ήταν εφοδιασμένη πάντα με στοματικό διάλυμα και κάπνιζε φορώντας πλαστικό γάντι για να μην μυρίζουν τα χέρια της. ¨Όταν τελικά εκείνος την έπιασε έγινε έξαλλος. Του υποσχέθηκε ξανά πως θα το κόψει αλλά και πάλι δεν το έκανε. Δεν καταλάβαινε πως με το να συνεχίζει να καπνίζει στα κρυφά έβαζε την αγάπη της για το τσιγάρο πάνω από αυτήν για τον άνδρα της. Της εξήγησα ότι αφού ήταν σε τέτοιο βαθμό εθισμένη έπρεπε να ζητήσει αμέσως βοήθεια για να το κόψει. Αυτήν την στιγμή βλέπει ψυχολόγο, κάνει βελονισμό και δεν έχει καπνίσει για έναν ολόκληρο μήνα. Κάθε φορά που θέλει να καπνίσει σκέφτεται πόσο αγαπά τον άνδρα της. Κάποιος που αδιαφορεί για την υγεία του σίγουρα δεν μπορεί παρά να αδιαφορεί και για τον γάμο του.
 Προσοχή στις συγκρίσεις.
Η ζήλια μεταξύ ζευγαριών είναι πολύ συνηθισμένη. Ποιος έχει το πιο ακριβό σπίτι;  Ποιανού τα παιδιά είναι πιο έξυπνα και με καλύτερες αθλητικές επιδόσεις; Πρόσφατα υπενθύμισα σε μια φίλη ότι τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται. Κάθε ζευγάρι έχει τα δικά του θέματα να αντιμετωπίσει. Της εξήγησα πως συνεχώς στο γραφείο μου φτάνουν ζευγάρια που ενώ μοιάζουν να έχουν τέλειες ζωές στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολα θέματα όπως απιστίες ή σεξουαλικές δυσλειτουργείες για τις οποίες ο κύκλος τους δεν έχει ιδέα.
Δυνατές νύχτες
Μια φίλη μου εκμυστηρεύτηκε πως ο γάμος της γίνονταν βαρετός και πως φοβόταν ότι αυτή και ο άνδρας της θα γίνονταν οι γονείς της. Της πρότεινα να φροντίσει να κάνει στον σύντροφο της μια έκπληξη. Στην αρχή εκείνη αντέδρασε. Δεν ήθελε να αναλάβει πρωτοβουλία γιατί ένιωθε πως εκείνος δεν έκανε τίποτα για εκείνη. Την προέτρεψα παρ’όλα αυτά να προχωρήσει και να το κάνει μόνο και μόνο για να περάσουν οι δυο τους καλά. Στο πρώτο τους νυχτερινό ραντεβού βγήκαν για ποτό σε ένα πολύ θορυβώδες μπαρ που δεν θα ταίριαζε καθόλου στους γονείς της. Αυτό έκανε και των δυο τους την διάθεση να ανέβει και να ακολουθήσουν πολλά ακόμη ραντεβού.
In the mood
Μόλις εχθές μια φίλη μου τηλεφώνησε και μου είπε πως από τότε που γέννησε δεν είχε καμιά διάθεση για σεξ. Ήταν συνεχώς απασχολημένη, στρεσαρισμένη και κουρασμένη. Το μόνο που την συμβούλεψα ήταν απλώς να το κάνει. Η σεξουαλική μας επιθυμία αυξάνεται και μειώνεται σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας και μερικές φορές πρέπει να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια για να έρθουμε κοντά με τον άλλο. Αν περιμένουμε να μας έρθει η διάθεση αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ. Την συμβούλευσα την επόμενη φορά που ο άνδρα της θα προσπαθήσει να την πλησιάσει να πει ναι ακόμη και αν δεν έχει κέφι. Ήξερα πως μόλις θα ξεκινούσε η διαδικασία θα το απολάμβανε. Έτσι και έγινε.
Body Concious
Μια φίλη μου είπε ότι αισθάνεται πολύ άσχημα για την κοιλιά της και την ώρα του σεξ το μόνο που μπορεί να σκεφτεί είναι πόσες δίπλες κάνει. Την ρώτησα ποια θεωρεί τα δυνατά σημεία στο σώμα της και της πρότεινα να εστιάζει σε αυτά για να μπορέσει να απολαύσει ξανά το σεξ. Της εξήγησα πως ο σύντροφος της είναι σίγουρα πολύ ευχαριστημένος για το σεξ ώστε να προσέχει θέματα όπως τα περιττά κιλά.
Επανεκκίνηση
Είχα μία φίλη η οποία είχε να μιλήσει με τον άνδρα της για χρόνια, ναι χρόνια. Στην πραγματικότητα οι διάλογοι τους περιορίζονταν σε ναι και όχι.. Έμεναν στο ίδιο σπίτι αλλά η σχέση τους είχε σταματήσει να υφίσταται. Κάποια στιγμή εκείνος ζήτησε διαζύγιο. Δεν ήταν ότι κανείς από τους δυο τους ήθελε πραγματικά να χωρίσουν  αλλά είχαν και οι δύο τους πέσει σε ένα αδιέξοδο από το οποίο δεν έβλεπαν έξοδο. Συμβούλεψα την φίλη μου να κάνει αμέσως μικρά βήματα συμφιλίωσης όπως το να του χαμογελάσει και να του πει ένα καλημέρα όταν θα ξυπνούσαν τα πρωινά. Να  του φέρει ένα ποτήρι καφέ ή να τον αγγίξει. Δεν συνέβη από την μια μέρα στην άλλη αλλά εκείνος άρχισε σιγά σιγά να της ανοίγεται και να της φέρεται και εκείνος καλύτερα. Τώρα πια έχουν και οι δυο τους μια καινούργια σχέση μεταξύ τους.
marieclaire.gr

Close