Έγινα μπαμπάς : 6 αλλαγές που θα δεις _

Έγινες μπαμπάς τότε σίγουρα θα παρατηρήσεις αυτές τις 6 αλλαγές στο μέλλον.  Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στους ποικίλους τρόπους που μία γυναίκα αλλάζει όταν γίνεται μητέρα. Το σώμα της αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι ορμόνες της επηρεάζουν ακόμη και τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου της.

Λίγοι όμως έχουν αναφερθεί και έχουν ασχοληθεί στον τρόπο που αλλάζει  η ψυχολογία των αντρών όταν γίνονται μπαμπάδες. Φαίνεται πως μπορεί οι άντρες να μην είναι σε θέση να κυοφορήσουν, όμως ο ερχομός ενός παιδιού στην ζωή τους, επηρεάζει το σώμα και την ψυχολογία τους.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε με ποιον τρόπο οι μπαμπάδες επηρεάζονται τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, όταν έρχεται το νέο μέλος στην οικογένεια. Μπορεί να μην το πιστεύατε όμως συμβαίνει. Οπότε, μην ακυρώνετε και μην υποβιβάζετε τον ρόλο του μπαμπά. Διαβάστε παρακάτω: 

Έγινα μπαμπάς :Το επίπεδο τεστοστερόνης μπορεί να μειωθεί μόλις γίνεις μπαμπάς.

Το υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι υπεύθυνο για χαρακτηριστικά συμπεριφοράς όπως η επιθετικότητα, ο ανταγωνισμός και η προσέλκυση νέου συνεργάτη.

Αλλά όταν ένας άντρας γίνεται πατέρας, το επίπεδο τεστοστερόνης του φαίνεται να μειώνεται, υποδηλώνοντας ότι τώρα όλη η προσοχή του άνδρα πρέπει να κατευθύνεται μέσα στην οικογένεια, όχι προς τα έξω.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που έχουν ήδη σύντροφο και εκείνοι που έχουν παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς παιδιά και εκείνους που εξακολουθούν να αναζητούν σύντροφο.

Δείτε ακόμα Πως η σχέση πατέρα -γιου επηρεάζει την μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού

Φαίνεται ότι, με την πάροδο του χρόνου, τα αρσενικά σώματα έμαθαν πώς να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης προκειμένου να αλλάξουν τις προτεραιότητες των ανδρών και να μετατραπούν σε αφοσιωμένους πατέρες.

Έγινα_ μπαμπάς_ : 6_ αλλαγές_ που _θα _δεις_

Αυξάνεται το επίπεδο της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης όταν γίνεις μπαμπάς

Η οξυτοκίνη και η ντοπαμίνη είναι 2 χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τον δεσμό μεταξύ ενός γονέα και ενός παιδιού. Ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται, τα θετικά αποτελέσματα της οξυτοκίνης και της ντοπαμίνης αυξάνονται, κάνοντας έναν νέο πατέρα να απολαμβάνει να παίζει και να αγκαλιάζει τα μωρά του περισσότερο.

Έγινα_ μπαμπάς_ : 6_ αλλαγές_ που _θα _δεις_

Οι αλλαγές στις ορμόνες τους οδηγούν σε αρσενική μεταγεννητική κατάθλιψη.

Ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τι είναι η κατάθλιψη μετά τον τοκετό στις γυναίκες, λίγοι από εμάς  έχουν ακούσει σχετικά με τη μεταγεννητική κατάθλιψη στους άνδρες. Η τεστοστερόνη βοηθάει τους άντρες να προστατεύονται από τα καταθλιπτικά τους αισθήματα.

Η μείωσή της λοιπόν μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικά επεισόδια στους νέους μπαμπάδες. Οι ορμονικές αλλαγές μαζί με το φορτίο των ευθυνών ενός νέου πατέρα κάνουν τους άνδρες να είναι επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ορμονικές και συμπεριφορικές αλλαγές συμβαίνουν και στα σώματα των πατέρων. Έχουν λοιπόν κι εκείνοι ανάγκη από την στήριξη και την κατανόησή μας.

Έγινα_ μπαμπάς_ : 6_ αλλαγές_ που _θα _δεις_

Έγινα μπαμπάς : Συμβαίνουν αλλαγές στον εγκέφαλο των αντρών

Οι επιστήμονες μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια ομάδα νέων πατέρων, και αποδείχθηκε ότι κατά τους πρώτους 4 μήνες μετά τον τοκετό ο εγκέφαλός τους έδειξε κάποιες αισθητές αλλαγές στην γκρίζα ύλη.

Αυτές οι αλλαγές βοηθούν τους νέους πατέρες να αναπτύξουν τις γονικές τους δεξιότητες και να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό με τα βρέφη τους. Αυτές οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις πατέρα και μωρού χτίζουν μια ισχυρή βάση για τη μελλοντική σχέση γονέα-παιδιού και διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος ενός νέου πατέρα μπορεί να δείξει περισσότερη δραστηριότητα στους τομείς που είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό, την επίλυση προβλημάτων και την ανίχνευση κινδύνου. Με άλλα λόγια, αυτοί είναι οι τομείς που βοηθούν τον πατέρα να διασφαλίσει ότι το μωρό του είναι ασφαλές και υγιές.

Έγινα_ μπαμπάς_ : 6_ αλλαγές_ που _θα _δεις_

Οι άνδρες μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν συμπτώματα εγκυμοσύνης όταν ο σύντροφός τους περιμένει μωρό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του συντρόφου τους, οι άνδρες μπορεί να έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως ναυτία, αλλαγές όρεξης, φούσκωμα και πόνο στην πλάτη.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται συμπαθητική εγκυμοσύνη ή ζεύγος. Αυτή η κατάσταση δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως ιατρική κατάσταση, αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι κοινά για τους πατέρες.

Έγινα_ μπαμπάς_ : 6_ αλλαγές_ που _θα _δεις_

Οι άνδρες μπορούν να βιώσουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικού στρες.

Οι γονικές ευθύνες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα άγχους  στους νέους μπαμπάδες, αλλά το πιο επικίνδυνο μέρος αυτού είναι ότι οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Οι νέοι μπαμπάδες τείνουν συχνά να πιστεύουν ότι η κραυγή τους για υποστήριξη και βοήθεια μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τις ανάγκες των νέων μητέρων που, όπως πιστεύουν, είναι πιο σημαντικές.

Οι άνδρες που μόλις έγιναν μπαμπάδες μπορούν να βιώσουν τεράστιο σωματικό και συναισθηματικό άγχος, αλλά τείνουν να στρέφουν το επίκεντρο της προσοχής στις γυναίκες τους.

Δείτε ακόμα Πολλές φορές οι μπαμπάδες απέχουν από την ανατροφή των παιδιών επειδή οι μαμάδες δεν τους αφήνουν!

Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους δύο γονείς να περνούν χρόνο μαζί, μιλώντας για αυτό που βιώνουν τώρα που το μωρό έφτασε. Η αλληλοβοήθεια είναι ότι καλύτερο  λένε, και μερικές φορές μια ειλικρινή συνομιλία με τον σύντροφό σας μπορεί να κάνει θαύματα.

6_τρόποι_που_αλλάζει_το_σώμα_των_νέων μπαμπάδων_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τον μπαμπά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close