Γονείς, μη θεωρείτε τα παιδιά σας δεδομένα κάντε τη καθημερινοτητα τους να μοιάζει παραμύθι

Μπορεί να είναι σκληρό αλλά όλα στην ζωή είναι εφήμερα: Μην θεωρείς τα παιδιά σου δεδομένα!

Ακούμε στις ειδήσεις ανά καιρούς πολλά παραδείγματα “γονιών” που δεν δείχνουν αγάπη στα παιδιά τους τα παιδιά τους. Παρόλα αυτά, θα κάνουμε πως δεν υπάρχουν για λίγο, και θα θεωρήσουμε ότι κάθε γονιός αγαπάει τα παιδιά του. Έτσι θα θέλαμε να ήταν η ουτοπική κοινωνία που έχουμε στο μυαλό μας τουλάχιστον.

Οι γονείς όμως κάνουν πολύ συχνά ένα σημαντικό λάθος: θεωρούν τα παιδιά τους δεδομένα. Από την μία αυτό, είναι φυσιολογικό. Κανένας γονιός δεν έχει την δύναμη και το κουράγιο να διανοηθεί έστω και για λίγα λεπτά, ότι θα πάθει κάτι το παιδί του.

Δείτε ακόμα Εχεί πεθάνει η δούλα και κυρά και πρέπει επιτέλους να το καταλάβεις.

Αν ρωτήσεις τυχαία έναν γονιό έξω στον δρόμο, ποιος θα “φύγει” πρώτος από την οικογένεια, εκείνος θα σου πει ότι σίγουρα είτε αυτός είτε η γυναίκα ή ο άντρας του. Και πάντα προτιμά να φύγει πρώτα, ο γονιός που έκανες την ερώτηση.

Μπορεί να είναι σκληρό αλλά όλα στην ζωή είναι εφήμερα: Μην θεωρείς τα παιδιά σου δεδομένα!

Δυστυχώς όμως η ζωή είναι άδικη και σκληρή. Και μπορεί να μην χαιρόμαστε που το γράφουμε, όμως σε αυτή την σκληρή και άδικη ζωή δεν είναι τίποτα δεδομένο. Ούτε καν τα παιδιά μας. Και αυτό πολλές φορές το αγνοούμε από άμυνα. Και αυτή η άμυνα μας κάνει πολλές φορές να ξεσπάμε πάνω τους τα προβλήματά μας.

Να τους μιλάμε απότομα, να μην είμαστε πάντα εκεί όταν μας χρειάζονται γιατί “και αύριο μέρα είναι” . Να μην ζητάμε εύκολα συγγνώμη γιατί “και αύριο μέρα είναι” . Αυτός ο άγραφος κανόνας μεταξύ των ανθρώπων όμως, που λέει ότι “πες το συγγνώμη, το σ’ αγαπώ και το ευχαριστώ, σήμερα γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά” ισχύει με όλους. Και με τα παιδιά μας.

Ένα κείμενο το οποίο το έγραψε η Περσεφόνη Χρυσαφίδου στο loveletters.gr  μας υπενθύμισε αυτόν τον κανόνα που κι εμείς τον είχαμε ξεχάσει. Ποτέ μην θεωρείς κανέναν δεδομένο. Ούτε τα παιδιά σου. Διαβάστε παρακάτω:

Μπορεί να είναι σκληρό αλλά όλα στην ζωή είναι εφήμερα: Μην θεωρείς τα παιδιά σου δεδομένα!

Πολύ πριν γίνω μαμά και αποκτήσω τα δικά μου παιδιά, κοιτούσα τα παιδιά των φίλων μου και, κάποιες λίγες φορές, προσπαθούσα να παρατηρήσω τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι γονείς τα παιδιά τους κάτω από διάφορες συνθήκες.

Προσπαθούσα να καταλάβω τις ανησυχίες τους και τα συναισθήματά τους, κάθε φορά που τα παιδιά τους ζητούσαν περισσότερη ελευθερία ή έτρεχαν μακριά από εκείνους για ατελείωτο παιχνίδι και εξερεύνηση. Τώρα πια, ούσα και η ίδια μαμά, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι πολύ εύκολο στην καθημερινότητά μας να θεωρήσουμε τα παιδιά μας δεδομένα.

Καθημερινά κάνουμε πράγματα που σχετίζονται με τα παιδιά μας, παίρνουμε αποφάσεις για εκείνα, θυμώνουμε με τις αντιδράσεις τους, κολλάμε σε λεπτομέρειες, γιατί πολύ απλά και φυσικά τα θεωρούμε τελείως δεδομένα.

Μπορεί να είναι σκληρό αλλά όλα στην ζωή είναι εφήμερα: Μην θεωρείς τα παιδιά σου δεδομένα!

Υπάρχει σίγουρα ένα φυσικό γονεϊκό φίλτρο, το οποίο δε μας επιτρέπει, ή καλύτερα, μας προφυλάσσει από τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με τα παιδιά μας, γιατί είναι δύσκολο να γίνουν ανεκτές από γονείς που θα έδιναν και τη ζωή τους για εκείνα.

Ωστόσο, θεωρώ υποχρέωση μου πλέον, να έχω στην άκρη του μυαλού μου καθημερινά ότι τα παιδιά μου, όπως και όλοι μας σε αυτήν τη ζωή, είμαστε εφήμεροι.

Αυτή η τόσο σκληρή σκέψη μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι γονείς, να θέλουμε να δώσουμε το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας για εκείνα σήμερα και να μην αναβάλλουμε επ᾽αόριστον την ευτυχία.

Κάθε φορά που κάποιο από τα παιδιά σου δεν ακούει, χτυπιέται “αδικαιολόγητα” στο πάτωμα, έχει ξεσπάσματα θυμού και οργής, θυμήσου πως κάποιος άλλος θα έκανε τα πάντα για να μπορούσε να τα ζήσει ξανά από την αρχή.

Μπορεί να είναι σκληρό αλλά όλα στην ζωή είναι εφήμερα: Μην θεωρείς τα παιδιά σου δεδομένα!

Κάθε φορά που γκρινιάζεις για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σου, σκέψου πως υπάρχουν οι γονείς φαντάσματα, που μετράνε τον ατελείωτο χρόνο μέχρι να ανταμώσουν με τα παιδιά τους στην αιώνια ζωή.

Κάθε φορά που εσύ ξεφυσάς, γιατί το παιδί σου δεν τρώει το φαγητό του, να σκέφτεσαι πως υπάρχουν γονείς που παρακαλάνε να ξημερώσει και να είναι ζωντανό το πλασματάκι τους.

Μη θεωρείτε τα παιδιά σας δεδομένα. Φιλήστε τα σήμερα, αγκαλιάστε τα και μη σκέφτεστε ότι θα τα κακομάθετε, αγοράστε τους ένα παγωτό παραπάνω. Θα το στερηθούν ως ενήλικες, πιστέψτε με. Μην τα εξορίζετε τα παιδιά σας.

Ακούστε το κλάμα τους, δεχτείτε τις ιδιαιτερότητές τους, απομακρύνετε την τοξικότητα από κοντά τους, κοιμηθείτε τα βράδια δίπλα τους, αφιερωθείτε τους, όχι μόνο να αφιερώνετε λίγο χρόνο από την καθημερινότητά σας.

Μπορεί να είναι σκληρό αλλά όλα στην ζωή είναι εφήμερα: Μην θεωρείς τα παιδιά σου δεδομένα!

Πείτε τους ότι είναι τα σημαντικότερά σας, κάντε τα να νιώσουν ασφαλή και μην αφήνετε καμία μέρα να περνάει, χωρίς να είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα.

Μπροστά στα χαμόγελα των παιδιών θα έπρεπε να σταματάνε όλες οι αρνητικές μας σκέψεις και να επικρατεί μονάχα ένα πράγμα: η λαχτάρα να ζούμε την κάθε στιγμή και να είμαστε συνδεδεμένοι συναισθηματικά μαζί τους.

Γονείς, μη θεωρείτε τα παιδιά σας δεδομένα. Υπάρχουν άλλοι που, αν μπορούσατε να ακούσετε τις σιωπές τους, θα σας έλεγαν πως είναι θείο δώρο να έχεις στη ζωή σου τόση ευχάριστη φασαρία και αμαρτία να φέρεσαι ως ανίκανος να τη διαχειριστείς.

Photo cover via: eKefalonia.gr

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο daddy-cool.gr

Close