Η αγάπη έστω και με διαφορετική μορφή πάντα επιστρέφει! Η συγκλονιστική ιστορία του Κάφκα και της κούκλας

Πολλές φορές, όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο από τη ζωή μας, νιώθουμε πόνο, θλίψη, και την αίσθηση πως μας άφησε ένα κενό μέσα μας που θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή.

Ο χρόνος μας έχει δείξει πως μόνο εκείνος βοηθάει στο κενό αυτό, και πως με την πάροδό του όλα ξεπερνιούνται. Όσο και να στεναχωριόμαστε για μία αγάπη που έφυγε, ή που χάσαμε, ο χρόνος θα μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε. Η αγάπη δεν μπορεί ποτέ να φύγει από κοντά μας όσο την αναζητούμε. Θα έρχεται με διαφορετικές μορφές, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να τη δεχτούμε.

Παρακάτω θα διαβάσουμε μια πολύ συγκινητική ιστορία του Κάφκα κι ενός κοrιτσιού που στη παιδική της ηλικία έχασε την αγαπημένη της κούκλα. Το κείμενο το έγραψε η Αλεξία Σταθάκη και δημοσιεύθηκε στην προσωπική σελίδα του ψυχοεκπαιδευτή Δημήτριου Ι. Πετρούνια. Ένα κείμενο που δείχνει ότι όσες μορφές κι αν αλλάξει η αγάπη, πάντα θα επιστρέφει στη καρδιά σου αν είσαι ανοιχτή να την δεχτείς.

 

Λίγο πριν το τέλος της ζωής του, ο Φραντς Κάφκα έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Καθώς περπατούσε στο πάρκο Στέγκλιτζ στο Βερολίνο, συνάντησε ένα κοrιτσάκι που έκλαιγε απαρηγόρητο γιατί είχε χάσει την κούκλα της.

Ο Κάφκας προσφέρθηκε να το βοηθήσει να βρει την κούκλα της, όμως μην μπορώντας να την βρει, σκέφτηκε ένα τέχνασμα για να πάρει την λύπη από το μικρό κοrιτσάκι.

Έγραψε ένα γράμμα, δήθεν προερχόμενο από την κούκλα της μικρής και της το έδωσε:

«Σε παρακαλώ μην κλαις για εμένα, έφυγα σε ταξίδι για να γνωρίσω τον κόσμο. Θα σου ξαναγράψω σύντομα για να σου διηγηθώ τις εμπειρίες μου».

Κάθε φορά που εκείνος και το κοrιτσάκι συναντιόντουσαν, της διάβαζε προσεκτικά τα γράμματα που περιέγραφαν τις φανταστικές ιστορίες της κούκλας. Το κοrιτσάκι παρηγοριόταν και αδημονούσε κάθε φορά για νέα από την κούκλα.

Ο καιρός περνούσε και όταν ήρθε η στιγμή να αποχωριστούν, ο Κάφκας έκανε δώρο στο κοrιτσάκι μια κούκλα, που ήταν όμως εντελώς διαφορετική από την αρχική.

Η καινούρια κούκλα, έφερε επάνω της ένα συνοδευτικό σημείωμα που έλεγε:

«Εγώ είμαι! Τα ταξίδια μου με άλλαξαν.»

Μετά από χρόνια, το κοrιτσάκι που είχε γίνει πια μεγάλη γυναίκα, βρήκε ένα κρυμμένο σημείωμα μέσα στην κούκλα που της είχε δωρίσει ο Κάφκα.

«Κάθε τι που αγαπάς πολύ πιθανόν μια μέρα να το χάσεις, όμως στο τέλος, έστω με διαφορετική μορφή, η αγάπη θα επιστρέφει» .

 

Αλεξία Σταθάκη

Close