Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα

Μια μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες για να τιμήσει την διαφορετικότητα!

Η  Amy Jandrisevits είναι κοινωνική λειτουργός και μητέρα. Αποφάσισε να δημιουργήσει κούκλες σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά παιδιών με ειδικές δεξιότητες. Ο στόχος της, είναι τα παιδιά αυτά να αγαπήσουν τα είδωλα τους στον καθρέφτη.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το παιχνίδι με τις κούκλες βοηθά τα παιδιά  να χαλαρώσουν και να μάθουν. Σήμερα λοιπόν θα δούμε μερικές από τις δημιουργίες της. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας αρέσουν πολύ.

 

“Κατασκευάζω κούκλες για τα παιδιά που δε θα δουν κούκλες που να τους μοιάζουν στα ράφια με τα καταστήματα παιχνιδιών”

Μια μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με αναπηρία για να τιμήσει την διαφορετικότητα! Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα

Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση της να φτιάξει κούκλες που να μοιάζουν με τα παιδιά που έχουν ειδικές δεξιότητες , ήταν για να αγαπήσουν τα παιδιά αυτά τα είδωλα τους στον καθρέφτη. Επίσης, θεωρεί ότι το παιχνίδι των παιδιών με οποιαδήποτε κούκλα, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τα ίδια, τόσο στην ψυχολογία όσο και στην νοητική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα παιδιά έχουν ανάγκη να παίζουν με κούκλες γιατί έτσι εξασκούν την φαντασία τους, συγκεντρώνονται και χαλαρώνουν. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε τον τρόπο που σκέφτεται ένα παιδί, είναι μέσα από το παιχνίδι που παίζει και τον τρόπο που επιχειρεί να παίξει μαζί του.

Οι ιστορίες που πλάθουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους αλλά και ο τρόπος που συμπεριφέρονται στα παιχνίδια τους, αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπικότητα τους. Σύμφωνα με την μαμά της καρδιάς μας, τα παιδιά,  έχουν ανάγκη να παίζουν με παιχνίδια που τους μοιάζουν, για να γίνουν αποδεχτά και να αγαπήσουν τον εαυτό τους.

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι με τις κούκλες εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Γελούν ή κλαίνε.

Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα

Έχει ακούσει πολλές φορές ενήλικες να λένε ότι “έχοντας μια κούκλα που θα μου έμοιαζε θα μπορούσε το παιχνίδι μου να ήταν πολύ διαφορετικό” . Μερικοί από αυτούς υποστηρίζουν μάλιστα, ότι αν είχαν κούκλες που να έμοιαζαν σε εκείνους θα είχαν λιγότερες ανασφάλειες σχετικά με το σώμα και το πρόσωπο τους, σαν ενήλικες.

Τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που ονειρεύονται να έχουν “φίλους” που να τους μοιάζουν!

Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα

Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα

Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα

Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα

Η ίδια υποστηρίζει ότι μερικά από τα μεγαλύτερα παιδιά για τα οποία έχει φτιάξει κούκλες που να τους μοιάζουν, λένε μέχρι σήμερα ότι για εκείνα, ήταν πολύ εμψυχωτικό και λειτούργησε πολύ θετικά στην αυτοπεποίθηση τους.

Τονίζει μάλιστα ότι έχει βίντεο με παιδιά που παίρνουν τις κούκλες τους και οι αντιδράσεις τους όταν συνειδητοποιούν ότι είναι…εκείνα, είναι απλά εκπληκτικές. Χαίρονται με την ψυχή τους!

Οι γονείς των παιδιών που δέχτηκαν τις κούκλες, ξεκίνησαν να ακούν διαφορετικά σχόλιά. Τις περισσότερες φορές οι άλλοι τους ρωτούσαν ” Τι εχει η κoρη σου;” . Πλέον οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο πόσο πολύ μοιάζει η κούκλα με το παιδί τους!

Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα Μαμά φτιάχνει κούκλες που μοιάζουν με παιδιά με ειδικές δεξιότητες & χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα

All photos via: A Doll Like Me

 

Μπορεί να ζούμε στο 2020 και η κοινωνία φαινομενικά να έχει αγαπήσει και να έχει αποδεχτεί την διαφορετικότητα, όμως φαίνεται πως αυτό είναι μόνο στα λόγια. Στις πράξεις, θέλουμε ακόμη πολύ δουλειά. Η διαφορετικότητα δεν έχει γίνει αποδεκτή από ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι “διαφορετικό” δεν θεωρείται μόνο ένα άτομο ή ένα παιδί με ειδικές δεξιότητες . Όσων αφορά τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες όμως, ακόμη αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Δείτε ακόμα ” Πεθαίνεις λίγο λίγο κάθε μέρα” – Μητέρα παιδιού ΑμεΑ συγκλονίζει μετά το τραγικό περιστατικό στη Πεύκη

Καταρχάς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.Οι δρόμοι μας δεν είναι ειδικά διαμορφωμένοι για τα αμαξίδια. Οι άνθρωποι, παρκάρουν γεμάτοι θράσος στις ράμπες ΑμεΑ. Οι ελληνικές παραλίες δεν έχουν στην πλειοψηφία τους ράμπες ΑμεΑ.

 

Τέλος, ακόμη και τα πρότυπα ομορφιάς που η κοινωνία προβάλλει περισσότερο, δεν έχουν αυτά τα παιδιά μέσα. Όλοι φανταζόμαστε ότι ένα όμορφο μωρo, είναι ένα μωρo που δεν κινείται με αμαξίδιο, που έχει τα κλασικά χαρακτηριστικά προσώπου και διαθέτει και τα τέσσερα άκρα του.

Για εμάς όλα τα παιδιά είναι όμορφα και χαρισματικά. Θα πρέπει πρώτα σαν ενήλικες να διδάξουμε στα παιδιά μας, να σέβονται τη διαφορετικότητα για να βάλουμε ένα λιθαράκι να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος.

 

 

 

 

Close