Μια πολυτιμη συμβουλη που μπορει και να σωσει το γαμο σας απο το Πατέρα Φιλόθεο

Αποξένωση στο γάμο: Πώς δημιουργείται;

Πολύ συχνά, ακούμε συζύγους να λένε ότι έχει πεθάνει ο γάμος τους. Θα ήταν όμως ακριβέστερο αν έλεγαν ότι τον σκότωσαν. Και συνήθως όχι με  βίαιες αι κτηνώδεις πράξεις ή με μια ανιερή προδοσία αλλά αφήνοντας ανεκμετάλλευτες  ευκαιρίες που τους έδινε η ζωή για να θεμελιώσουν και να στερεώσουν τη ζωή τους.

Γράφει ο Πατέρας Φιλόθεος Φάρος, στο σύγγραμμά του «Γάμος»

Το οποιοδήποτε ανώριμο παιδί μπορεί να ερωτευθεί παράφορα αλλά η προαγωγή αυτής της παράφορης συχνά παιδικής εξάψεως σε ια ολοκληρωμένη και στέρεη ένωση με τον άλλο είναι κάτι που απαιτεί πολύ περισσότερα από νεανικό ενθουσιασμό και έκσταση. Μια από τις τραγικές ψευδαισθήσεις της εποχής είναι ότι ο έρωτας αυτοσυντηρείται και εξελίσσεται μόνος του σε αγάπη. Αυτό όμως δε συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Η ερωτική σχέση έχει ανάγκη να τρέφεται και να ανανεώνεται συνεχώς. Γι αυτό και χρειάζεται δημιουργικότητα, ευαισθησία και χρόνος.

Τα περισσότερα ζευγάρια πριν από τον γάμο περνούν πολλές ήσυχες ώρες μαζί μακριά από τον θόρυβο της καθημερινής ζωής και ταξιδεύουν συχνά μόνοι τους σε ωραία μέρη.

Κάθε φορά που πρέπει να καληνυχτίσουν ο ένας τον άλλο και να χωρισθούν αισθάνονται μια ανείπωτη οδύνη αλλά σκέπτονται με ανακούφιση. σύντομα θα παντρευτούμε και θα είμαστε μαζί.

Στον μήνα του μέλιτος όλα μπορεί να είναι θαυμάσια. Αλλά όταν γυρίζουν από αυτόν για κάποιο λόγο το όνειρο δεν πραγματώνεται. Τις περισσότερες φορές και οι δυο σύζυγοι πηγαίνουν αμέσως στη δουλειά. Όταν γυρίζουν στο σπίτι είναι πολύ κουρασμένοι και πρέπει αμέσως να κάνουν ένα σωρό πράγματα. Παρασυρμένοι από το καταναλωτικό και ανταγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στην εποχή μας θέλουν να αποκτήσουν περισσότερες ανέσεις περισσότερα υλικά αγαθά. Γι αυτό αναγκάζεται ο σύντροφος να κάνει δυο και περισσότερες δουλειές που του απορροφούν την περισσότερη ψυχική και συναισθηματική ενέργεια.

Η σύζυγος παρακολουθεί μαθήματα το βράδυ συμμετέχει σε εκδηλώσεις κάποιου ομίλου την άλλη και κάνει κάτι άλλο την επόμενη. Τα σαββατοκύριακα θα επισκεφτούν τους γονείς θα γράψουν γράμματα ή θα πρέπει να γίνει καθαριότητα στο σπίτι. Πολλά από αυτά είναι αναγκαία και μερικά από αυτά είναι ευχάριστα αλλά δεν είναι αυτό που είχαν ονειρευτεί. Έχουν εντελώς χαθεί οι ατελείωτες ώρες εκείνες που βρισκόντουσαν μαζί συζητούσαν ανέμελα και χαιρόντουσαν ο ένας τον άλλο.

Όταν έρχονται τα παιδιά η κατάσταση χειροτερεύει. (…) Οι συζητήσεις περιορίζονται σε διάφορα θεματα της καθημερινής ζωής για τα οποία πρέπει να πάρουν ορισμένες αποφάσεις. Πρέπει να αποφασίσουν για το σχολείο του Γιαννάκη, να ρυθμίσουν και οι δυο τα προγράμματά τους για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν και οι δυο το αυτοκίνητο…

Συνήθως λέμε ότι έτσι είναι και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και κατηγορούμε το σύστημα ή τις κοινωνικές συνθήκες. Όμως με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να απαλλαγούμε από την ευθύνη για τις επιλογές μας. Στην πραγματικότητα το ζευγάρι είναι που αποφασίσει αν θα βάλει τη μεταξύ τους σχέση πρώτα ή μετά το αυτοκίνητο και το εξοχικό σπίτι. Πολλοί σύζυγοι πιστεύουν ότι τώρα που έχουν γίνει σύζυγοι δεν θα πρέπει να είναι εραστές και φαντάζονται το γάμο σαν ένα καθήκον χωρίς τρυφερότητα. Και χωρίς έρωτα.

Η μεγαλύτερη από όλες τις τραγωδίες ήταν όταν οι έγγαμοι άνθρωποι που έχουν αποτύχει να βαθύνουν την συζυγική τους σχέση στέφονται αλλού για να γεμίσουν το κενό που κατατρώγει τις καρδιές τους. Πολλοί απογοητευμένοι σύζυγοι που πηγαίνουν με κάποια άλλη γυναίκα σε κάποιο κρυφό μέρος βασανιζόμενοι από κάποιο συναίσθημα ενοχής θα αισθανόντουσαν την ίδια έξαψη αν είχαν πλάι τους τη γυναίκα τους για την οποία έχουν πάψει να ενδιαφέρονται καλοντυμένη και χαρούμενη. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουν πια τη γυναίκα τους με αυτό τον τρόπο αλλά συνήθως τη συναντούν μέσα στην ένταση και τον κυκεώνα της ζωής που τώρα πια αντιπροσωπεύουν και για τους δυο τη μονότονη και αβάστακτη ρουτίνα από την οποία και οι δυο προσπαθούν να δραπετεύσουν. Η σκέψη πως θα μπορούσαν να δραπετεύσουν και οι δυο μαζί και να αναζωπυρώσουν τον έρωτά τους δεν περνάει ποτέ από το μυαλό.

Πολλές φορές όταν έρθει αυτή η στιγμή μπορεί να αισθάνονται τόσο αποξενωμένοι μεταξύ τους ώστε να πλησιάζουν στην ματαίωση του σχεδίου τους. Αλλά όταν απομακρύνονται και ηρεμούν λίγο η εμπειρία αυτή φέρνει μια βαθιά και πολύ ικανοποιητική ανανέωση στη σχέση τους. Σχεδόν κάθε ζευγάρι μπορεί να το κάνει αυτό(…) Είναι ακόμα χρήσιμο και απαραίτητο κάθε ζευγάρι να φροντίζει να εξασφαλίζει κάθε μέρα λίγες στιγμές ήσυχης επικοινωνίας. Ίσως αυτό να μην είναι καθόλου εύκολο αλλά είναι εξαιρετικά καρποφόρο. Ανάλογη είναι και η αξία μιας νυχτερινής εξόδου του ζευγαριού. Τέτοια πράγματα διατηρούν το στοιχείο του ρομαντισμού στον γάμο. Οι σύζυγοι που θέλουν να παραμείνουν εραστές ανακαλύπτουν το καταπληκτικό μυστικό ότι το ρομαντικό αυτό στοιχείο μπορεί να έχει ένα πλάτος και ένα βάθος στη μέση ηλικία που είναι αδύνατα στην νεότητα.

Αν όλα τα ζευγάρια είχαν σαν πρώτιστη φροντίδα τους τη δηιουργία ευκαιριών για τη στερέωση της συζυγικής τους ενότητας θα υπήρχαν πολύ λιγότερες συγκρούσεις και διαλυμένες οικογένειες. Όσο και αν ακούγεται παράξενο ίσως  ο μόνος τρόπος να κυβερνήσει κανείς καλά το σπίτι του είναι να απομακρύνεται κάποτε από αυτό. Το άγγιγμα των καρδιών είναι μια σπάνια τέχνη που απαιτεί προσπάθεια και χρόνο κάτι που πρέπει να καλλιεργείται κυρίως στο σπίτι. Αν δεν μάθουν αυτή την τέχνη τα παιδιά στο σπίτι δεν θα τη μάθουν ποτέ πουθενά και δε θα την μάθουν αν δεν την ασκούν οι γονείς.

ΠΗΓΗ:https://www.boro.gr

Close