ο-λάθος-τρόπος-που-θέτουμε-όρια-και-πως-να-το-διορθώσουμε-

Στις οικογένειες, πρέπει να υπάρχουν όρια μεταξύ των μελών. Όμως οι περισσότερες οικογένειες κάνουν ένα βασικό λάθος όσων αφορά τα όρια και θα δούμε ποιο είναι αυτό και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε.

Τα όρια είναι πολύ σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων και μέσα στις οικογένειες, αλλά και στις φιλικές σχέσεις ή στο επαγγελματικό περιβάλλον. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώματα και τα δικά του όρια και πρέπει να είναι σεβαστά από τους γύρω του.

Άλλωστε οι ελευθερίες μας σταματούν εκεί που ξεκινούν οι ελευθερίες των άλλων. Όμως μέσα στις οικογένειες αλλά και γενικά στις προσωπικές μας σχέσεις, κάνουμε ένα σημαντικό λάθος όσων αφορά τα όρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να διαλύονται σχέσεις. Ποιο είναι αυτό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Διαβάστε παρακάτω:

Αν θέλεις να έχεις μία υγιή σχέση με το άλλο σου μισό, με τα παιδιά σου, με τους φίλους, τους συναδέλφους, ακόμη και με άτομα που κάνετε μαζί τα ίδια χόμπι, θα πρέπει να θέσεις τα όρια σου αλλά και να σεβαστείς τα όρια των υπολοίπων.

 

10 τύποι ανθρώπων που είναι καταδικασμένοι να μείνουν για πάντα μόνοι

 

Αυτό είναι κάτι που το μαθαίνουμε από μικρή ηλικία, αλλά δυστυχώς στη πράξη, μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι, θέτουν όρια αφού αυτά παραβιαστούν.

ο-λάθος-τρόπος-που-θέτουμε-όρια-και-πως-να-το-διορθώσουμε-

Photo via: mamagers.gr

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν χρειάζεται να διακόψεις μία σχέση ή να απομακρυνθείς από μερικούς ανθρώπους, επειδή δε σεβάστηκαν τα όριά σου, συνήθως αυτό προκύπτει επειδή δεν επικοινώνησες ποτέ τα θέλω σου και τί είναι αυτό που σε ενοχλεί.

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να περιμένουμε να παραβιαστούν αυτά τα όρια για να απομακρυνθούμε ή να “τιμωρήσουμε” τα παιδιά κοκ. Το βασικό λοιπόν σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να επικοινωνήσεις αρχικά τα όριά σου και στη συνέχεια αν αυτά δε γίνουν σεβαστά να πάρεις τις αποφάσεις σου.

 

Οι 10 πιο σημαντικές κρίσεις που περνάει κάθε γάμος

 

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο άλλωστε, ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώματα και κάτι που ενοχλεί εσένα, δεν είναι δεδομένο ότι θα ενοχλήσει και τον άλλον. Κι επειδή οι άνθρωποι, λειτουργούμε κατά κύριο λόγο με βάση αυτά που ενοχλούν εμάς και με βάση αυτά που σκεφτόμαστε εμείς, είναι πολύ λογικό κάπου να το χάνουμε.

Μη φοβηθείς λοιπόν να μοιραστείς βιώματα, συμπεριφορές και καταστάσεις που σε πειράζουν με την οικογένεια, τον άντρα ή την γυναίκα σου, τα παιδιά σου, τους συναδέλφους, τους φίλους σου. Όσων αφορά τα παιδιά το ζήτημα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο.

ο-λάθος-τρόπος-που-θέτουμε-όρια-και-πως-να-το-διορθώσουμε-

Photo via: boro.gr

Αν μιλάμε για μικρά παιδιά θα πρέπει αρχικά να τους κάνουμε παρατήρηση αν νιώσουμε ότι ξεπέρασαν κάποια όρια και όσων αφορά εμάς αλλά και όσων αφορά τους φίλους τους, τους δασκάλους τους, τον άλλον γονέα, τον παππού ή την γιαγιά.

 

Τα 13 σημάδια ενός τοξικού φίλου που πρέπει να σου χτυπήσουν το καμπανάκι για να απομακρυνθείς

 

Αφού μιλήσουμε μαζί τους και τους εξηγήσουμε, θα περιμένουμε να δούμε αν ακολουθήσουν τη συμβουλή μας. Αν δεν την ακολουθήσουν, ακολουθεί μία προειδοποίηση και αν και πάλι επαναλάβουν την ίδια πράξη, θα πρέπει η πράξη τους αυτή, να έχει και μία συνέπεια.

Για παράδειγμα η απαγόρευση της τηλεόρασης ή η ακύρωση της βόλτας στη παιδική χαρά. Σε καμία περίπτωση η συνέπεια της πράξης τους δεν πρέπει να περιλαμβάνει το φαγητό και το νερό, αφού αυτά δεν είναι στοιχεία επιβράβευσης αλλά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

Αν πάλι τα παιδιά μας βρίσκονται στην εφηβεία θα πρέπει να υπάρξει πολλή συζήτηση γύρω από την λάθος πράξης τους. Τί ήταν αυτό που μας ενόχλησε, γιατί μας ενόχλησε και πώς τα παιδιά μπορούν να λειτουργήσουν την επόμενη φορά, για να μη δημιουργηθεί παρόμοια παρεξήγηση.

 

Οι ενοχές για τα λάθη σου δεν σε κάνουν καλύτερο γονιό

 

Και πάλι, αν το παιδί δεν ακούσει τις προειδοποιήσεις σας, θα πρέπει να υπάρξει συνέπεια των πράξεών του και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναιρέσουμε ούτε την συνέπεια που του είπαμε ότι θα έχει, αν επαναληφθεί, ούτε να αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε μέρες στη διάρκεια αυτής της συνέπειας.

Αυτό ισχύει σε παιδιά κάθε ηλικίας. Τα; πράγματα όσων αφορά τις διαπροσωπικές μας σχέσεις βασίζονται στη συζήτηση. Δεν χρειάζεται να ανέχεσαι πράγματα και καταστάσεις και στη συνέχεια να διακόπτεις, γάμους, σχέσεις, φιλίες, δουλειές επειδή έφτασες στα όριά σου.

ο-λάθος-τρόπος-που-θέτουμε-όρια-και-πως-να-το-διορθώσουμε-

Photo via: gametree.gr

Επικοινώνησε από την αρχή αυτά που σε ενοχλούν κι αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά, πράξε τα ανάλογα. Οι άνθρωποι έχουμε το κακό ιδίωμα να περιμένουμε οι άλλοι να μαντέψουν τι μας ενοχλεί και στη συνέχεια να αποχωρούμε επειδή δεν το μάντεψαν…

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις σχέσεις στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close