Οι υποχρεώσεις της νονάς και του νονού το Πάσχα

Η Σαρακοστή ξεκίνησε και μπήκαμε στην τελική ευθεία για την μεγάλη γιορτή του Πάσχα.Νονοί και νονές ανασκουμπωθείτε γιατί τα πνευματικά μας παιδιά περιμένουν εναγωνιωδώς τα δώρα τους.Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν επιλέγουμε να βαφτίσουμε ένα παιδί γνωρίζουμε καλά πως θα έχουμε κάποιες υποχρεώσεις απέναντι του.Και εκτός την πνευματική καθοδήγηση που μας προστάζει το μυστήριο της βάφτισης,να του δώσουμε,υπάρχουν και κάποιες άλλες υποχρεώσεις πολύ βασικές.Κάποιες από αυτές είναι και τα πασχαλινά δώρα.

Παρακάτω θα διαβάσετε αναλυτικά ποιες είναι οι υποχρεώσεις των νονών το Πάσχα και τι συμβολίζει το κάθε δωράκι στο βαφτιστήρι μας.

Λαμπάδα

Η λαμπάδα που ανάβει με το Άγιο Φως συμβολίζει την νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.Καλό θα ήταν να ρωτήσουμε από πριν το βαφτιστήρι μας ποια λαμπάδα θα ήθελε για το Πάσχα,μιας και στην σημερινή εποχή,τα παιδιά επιλέγουν και περιμένουν από την νονά ή τον νονό την λαμπάδα με το αγαπημένο τους παιχνίδι.Ας μην τα κακοκαρδίσουμε λοιπόν!

Δες εδώ πως να φτιάξεις τις ωραιότερες λαμπάδες

Το σοκολατένιο αυγό

nonoi

 

photo via pinterest

Παλαιότερα οι νονοί έδιναν το Πάσχα κόκκινα αυγά στα βαφτιστήρια τους,που συμβόλιζαν την γονιμότητα και την αναγέννηση του κόσμου.όπως το κοτοπουλάκι σπάει το αυγό και βγαίνει στην ζωή,έτσι και το κόκκινο αυγό συμβολίζει την χαρά της Ανάστασης του Κυρίου.Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού.Με τα χρόνια το κόκκινο αυγό αντικαταστήθηκε από το σοκολατένιο,που είναι έθιμο του Δυτικού κόσμου και σχετίζεται με την Άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης.

Δες εδω πως να φτιάξεις σοκολατένια αυγα

Μην ξεχνάτε!Όσο μεγαλύτερο το σοκολατένιο αυγό τόσο περισσότερες και πιο γλυκές οι αγκαλιές που θα εισπράξουμε!

Τσουρέκι

nonoi

 

photo via pinterest

Το τσουρέκι θεωρείται ο άρτος της ζωής αφού το αλεύρι με το ζύμωμα γίνεται ψωμί και συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.

Δες εδώ υπέροχες συνταγές για τσουρέκια!

Παπούτσια

νονοι

 

photo via pinterest

Τα παπούτσια όπως στην βάφτιση,έτσι και το Πάσχα,συμβολίζουν τη σταθερή και γερή ζωή που ευχόμαστε να έχει το βαφτιστήρι μας.Ενημερωθείτε από τους γονείς για το σωστό νούμερο και ακόμα καλύτερα,αν αυτό είναι εφικτό,πάρτε μαζί σας το βαφτιστήρι σας για τα ψώνια.Ευκαιρία να περάσετε και λίγο χρόνο μαζί!

Πειτε όχι στα κοτοπουλάκια και στα κουνελάκια

νονα

 

photo via pinterest

Μπορεί τα παιδιά να τρελαίνονται με τα κοτοπουλάκια και τα κουνελάκια που πωλούνται σωρηδόν ενόψει του Πάσχα και να τα ζητάνε επίμονα από τους νονούς, αλλά οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν λόγο για κακή συνήθεια που έχει ως αποτέλεσμα, πολλά ζώα να εγκαταλείπονται μόλις μεγαλώσουν.

«Πρέπει να αποτρέπουμε τα παιδιά που βλέπουν σε βιτρίνες καταστημάτων πώλησης ζώων, τα μικρά αυτά ζωάκια και τα ζητάνε από τους γονείς τους, εξηγώντας τους ότι δεν είναι παιχνίδια, τα οποία μπορούμε να τα πετάξουμε, μόλις τα βαρεθούμε»

Πότε πρέπει να δώσω το δώρο του Πασχα στο βαφτιστίκi μου;

Σύμφωνα με την παράδοση οι νονοί δίνουν τα δώρα την Μεγάλη Πέμπτη.Βέβαια λόγο υποχρεώσεων δεν είναι εφικτό για όλους να τηρήσουν το έθιμο.Οπότε εσείς μπορείτε να δώσετε τα δώρα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα αλλά ποτέ την Μεγάλη Παρασκευή.

Ο ρόλος του νονού στην ζωή του παιδιού δεν πρέπει να είναι απλά τυπικός.Μας ενώνει ένας δυνατός δεσμός με τα βαφτιστήρια μας.Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με την παράδοση,τα παλαιότερα χρόνια,οι νονοί αναλάμβαναν την φροντίδα και την ανατροφή των βαφτιστηριών τους,εάν πάθαιναν κάτι οι γονείς.Δεν πρέπει να ξεχνάμε σημαντικές ημερομηνίες,π.χ τα γενέθλια του παιδιού,να είμαστε κοντά του και να το συμβουλεύουμε ως πνευματικοί του γονείς και να του αφιερώνουμε όσο χρόνο μπορούμε.

Και αν δεν μιλάω με τους γονείς;

Ανεξάρτητα από την προσωπική σχέση με τους γονείς, το βαφτιστήρι θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για εσάς! Η σχέση αυτή είναι ουσιαστική, είστε ο πνευματικός γονιός του παιδιού, Μιλάμε για την ψυχολογία ενός παιδιού! Σα νονός η νονά θα πρέπει να είστε μια από τις ωραιότερες αναμνήσεις για το παιδί.

 

Και το ποιο σημαντικό; Μην περιμένετε τις γιορτές για να δείξετε την αγάπη σας στα βαφτιστήρια σας….Γιατι είναι ευλογία να είσαι ο νονός ενός παιδιου

Σουζάνα Καπετάνιου για το daddy-cool.gr (απαγορεύεται η αναδημοσιευση χωρίς γραπτή άδεια)

 

Close