Δυστυχώς η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε την υγεία μας σε όλους τους τομείς και άλλη μια ψυχολογική πάθηση που προκάλεσε είναι η ομίχλη εγκεφάλου . Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας άνθρωπος για να είναι υγιής, πρέπει να είναι σωματικά αλλά και πνευματικά σε άριστη κατάσταση.
Έτσι ο κορονοϊός δεν χτύπησε μόνο στους πνεύμονες, με πυρετό ή άλλα συμπτώματα. Επηρέασε και την ψυχολογική υγεία των συμπολιτών μας. Η ομίχλη εγκεφάλου είναι ένας όρος που περιγράφει μία περίεργη ψυχολογική πάθηση που προκάλεσε η πανδημία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομίχλη εγκεφάλου δεν είναι ένας επιστημονικός όρος. Η πανδημία του κορονοϊού όμως έκανε τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο όρο όλο και πιο συχνά. Τι είναι η ομίχλη εγκεφάλου; Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι η ομίχλη εγκεφάλου;
Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο η ομίχλη εγκεφάλου δεν είναι ένας ιατρικός ή ένας επιστημονικός γενικότερα όρο. Η πανδημία του κορονοϊού όμως έκανε την ομίχλη εγκεφάλου να επηρεάσει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Έτσι οι επιστήμονες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα, τον συγκεκριμένο όρο.
Η ομίχλη εγκεφάλου, πήρε το όνομά της, ύστερα από μαρτυρίες ανθρώπων που έπασχαν από αυτήν. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνθρωποι με ομίχλη εγκεφάλου, έχουν μία σκέψη που δεν είναι ασαφής. Στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν πλήρως αυτήν την κατάσταση στους ειδικούς είπαν ότι “είναι σαν να έχω μία ομίχλη στον εγκέφαλο”.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η ομίχλη εγκεφάλου είναι μία κοινή αντίδραση του σώματος στο αυξημένο άγχος. Άλλωστε οι καταστάσεις που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο είναι πρωτόγνωρες για τους περισσότερους από εμάς.
Ποιους επιβάρυνε περισσότερο η ομίχλη εγκεφάλου;
Δυστυχώς η ομίχλη εγκεφάλου φαίνεται πως επιβάρυνε περισσότερο τους γονείς. Κάτι απόλυτα λογικό, αφού οι γονείς ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και πως μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους αλλά και τους ίδιους ασφαλείς. Επίσης πολλοί γονείς ανησυχούν και για τους δικούς τους γονείς.
Τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η καραντίνα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που αγχώνει τους γονείς. Άλλωστε αν ένας γονιός δεν έχει χρήματα δεν στερείτε μόνο ο ίδιος. Στερείτε και το παιδί του.
Οι γονείς από την άλλη που διατήρησαν τις δουλειές τους ακόμη και μέσα στην καραντίνα, όλους αυτούς τους μήνες προσπαθούσαν να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στην οικογένεια και στην εργασία. Το επίπεδο πίεσης και άγχους λοιπόν, ήταν τεράστιο και ουσιαστικά δεν είχαν χρόνο να φροντίσουν τις δικές τους ανάγκες.
Δείτε ακόμα Φαινόμενο Ντάνινγκ Κρούγκερ ή αλλιώς κακόβουλα σχόλια στο διαδίκτυο
Φαίνεται πως οι περισσότεροι γονείς κατά την διάρκεια της καραντίνας είχαν παραμελήσει την διατροφή τους, δεν κοιμόντουσαν σωστά, δεν ασκούνταν, δεν ενδιαφερόντουσαν για την διασκέδασή τους και είχαν παραμελήσει πλήρως την ψυχολογική τους υγεία.
Τι είναι αυτό που προκαλεί την ομίχλη εγκεφάλου και τα συμπτώματα
Είναι λογικό να σκέφτεστε ότι μπορεί όλους αυτούς τους μήνες να πάσχετε από ομίχλη εγκεφάλου και να μην το έχετε συνειδητοποιήσει. Αν λοιπόν νιώσατε ακραίες στιγμές αμνησίας που πολλές φορές συνοδευόντουσαν από ζάλη, ταχυπαλμίες ή αδυναμία θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό, για να αποκλείσετε στην αρχή πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι περισσότεροι ασθενείς με ομίχλη εγκεφάλου εκδήλωσαν μία “θολούρα” στις σκέψεις τους. Οι σκέψεις τους δηλαδή ήταν διάσπαρτες εξαιτίας του έντονου άγχους και του στρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ομίχλης είναι η δυσκολία στην συγκέντρωση.
Επίσης οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα όσων αφορά την συγκέντρωσή τους στην λεπτομέρεια, έχουν μειωμένη ικανότητα πολλαπλών εργασιών, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ολοκλήρωση των εργασιών τους, δεν έχουν καλό προγραμματισμό και συχνά πάσχουν από έντονη υπνηλία και σύγχυση.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ομίχλη εγκεφάλου;
Αν είστε γονιός και αντιμετωπίζετε αυτήν την περίεργη ψυχική ασθένεια τότε θα πρέπει να σκεφτείτε ότι δεν είναι κάτι τόσο ανησυχητικό. Είναι απόλυτα λογικό το σώμα σας να αντιδρά στον εγκλεισμό και στο αυξημένο άγχος. Αυτό σας το τονίζουμε, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόβος και το επιπλέον άγχος δεν βοηθάει.
Επίσης η ομίχλη εγκεφάλου φυσικά και αντιμετωπίζεται. Για αρχή θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος κάπως διαφορετικά. Εκμεταλλευτείτε τον ωραίο καιρό και την άρση των περιοριστικών μέτρων με το να βγείτε μία βόλτα μόνοι σας ή με τα παιδιά σας. Αν έχετε ανάγκη να περάσετε χρόνο μόνοι σας, κάντε το.
Επίσης ακόμη και μέσα στο σπίτι βρείτε τρόπους να περνάτε όμορφες και δημιουργικές στιγμές μόνοι ή και με την οικογένειά σας. Η διασκέδαση είναι το καλύτερο αγχολυτικό.
Δείτε ακόμα Ένας εναλλακτικός και αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού
Σημαντικό είναι επίσης να προσέξετε την διατροφή σας. Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής έχει πολλά πλεονεκτήματα. Για αρχή μας ανεβάζει την αυτοπεποίθηση η σκέψη ότι έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, προσέχουμε το σώμα μας και φροντίζουμε τον εαυτό μας.
Η αξία της διατροφής στην καλή ψυχολογία
Επίσης πολλές φορές η ψυχολογία μας επηρεάζεται μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές. Υπάρχουν τρόφιμα και φρούτα, που οι βιταμίνες τους είναι σε θέση να αυξήσουν ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την καλή μας διάθεση.
Τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, και το πολύ νερό θα σας ανανεώσουν και θα βοηθήσουν ψυχή και σώμα να ανακάμψει. Επίσης αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη και τον καφέ. Η ζάχαρη, μπορεί να αυξάνει την ψυχολογία και να μας δίνει ενέργεια, όμως όσο γρήγορα μας προσφέρει αυτά τα προτερήματα τόσο πιο γρήγορα μας τα παίρνει πίσω. Και όταν μας τα πάρει νιώθουμε πιο αδύναμοι και πιο στεναχωρημένοι από πριν.
Επίσης ο καφές προκαλεί νευρικότητα που πολλές φορές αυτό μεταφράζεται σε ενέργεια. Άλλες φορές όμως μεταφράζεται από το σώμα σε άγχος. Αν είστε από τους ανθρώπους που αγχώνεστε συχνά ο καφές είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ταχυκαρδίες και κόμπους στο στομάχι. Αποφύγετε τον καφέ ή τουλάχιστον πιείτε ντεκαφεϊνέ.
Μιλήστε για τα συναισθήματά σας
Αν είστε γονιός τότε όπως αναφέραμε και πιο πάνω τους τελευταίους μήνες είναι πολύ πιθανό να παραμερίσατε τα συναισθήματά σας για χάρη των παιδιών και για την ομαλότερη λειτουργία της οικογένειάς σας.
Δυστυχώς σε περιόδους κρίσεις ο ένας στο σπίτι, είναι πάντα αυτός που φαίνεται πιο ψύχραιμος ενώ δεν είναι, για να μην διαλυθεί τελείως το σπίτι. Αν λοιπόν η καυτή πατάτα έπεσε σε εσάς θα πρέπει σιγά σιγά να δώσετε αυτήν την καυτή πατάτα σε κάποιον άλλον.
Μιλήστε γι’ αυτά που νιώθετε. Παραπονεθείτε για την κατάσταση που βιώνουμε ή για άλλες καταστάσεις που μπορεί να σας έχουν προκαλέσει άγχος και στρες. Παραδεχτείτε ότι έχετε ανάγκη από στήριξη, από αγάπη, από προσοχή. Δεν χρειάζεται να είστε εσείς ο κουβαλητής στο σπίτι συνεχώς.
Photo cover via: agriniosite.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες