Μάθε να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα  – Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Μάθε να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά συναισθήματα – Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Κάποια στιγμή στη ζωή, όλοι μας έχουμε νιώσει λίγο ή πολύ ότι χάνουμε την μπάλα. Δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας, ειδικά όταν αυτά είναι αρνητικά. Γιατί όταν ένα συναίσθημα είναι θετικό, ακόμη κι αν το διαχειριστείς λάθος το πολύ – πολύ, να γίνεις πληκτικός προς τους άλλους.

Όταν ένα αρνητικό συναίσθημα δεν ξέρεις πως να το διαχειριστείς, πιθανότατα θα αργήσεις πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους, να λύσεις το πρόβλημά σου. Θα ξεκινήσεις να αυτομαστιγώνεσαι. Θα κάνεις ένα πρόβλημα που λύνεται εύκολα, να φαντάζει βουνό.

Το πόσο εύκολα διαχειριζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα, δομούν την προσωπικότητα μας. Φανερώνουν πόσο ψυχικά σταθεροί είμαστε και πόσο έτοιμοι θα μας βρουν οι δυσκολίες της ζωής. Το να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα, σίγουρα θα σε κάνει πιο δυνατό απέναντι σε μια ζωή γεμάτη τρικλοποδιές.

Δείτε ακόμα Διπολική διαταραχή: Μια ψυχική νόσος που δύσκολα αναγνωρίζεις-Όλα τα συμπτώματα

Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, όσων αφορά τα αρνητικά τους συναισθήματα. Διαβάστε παρακάτω:

Αναλύεις πολύ τις σκέψεις σου!

Έχεις ένα πρόβλημα. Σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να σκεφτείς τι έχεις κάνει λάθος, τι θα μπορούσες να κάνεις σωστά και ποιες είναι οι εναλλακτικές που έχεις. Μέχρι εκεί καλά. Το θέμα είναι, ότι σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα πρόβλημα, καμία από τις αποφάσεις που θα πάρουμε δε θα είναι η σωστή.

Οποιαδήποτε σκέψη κάνουμε κατά τη περίοδο της κρίσης, θα είναι λάθος ή διαστρεβλωμένη. Αν κατά τα άλλα νιώθεις ένας τυχερός άνθρωπος και κατά τη διάρκεια του προβλήματος, πιστεύεις ότι έχεις ένα μαύρο σύννεφο διαρκώς από πάνω σου, μάλλον ισχύει η πρώτη σκέψη που έκανες συναισθηματικά νηφάλιος και όχι η δεύτερη.

Επίσης, όταν αναλύεις πολύ ένα πρόβλημα δεν φτάνεις πιο κοντά στην λύση του. Το κάνεις να μοιάζει μεγαλύτερο. Σίγουρα πρέπει να σκεφτείς τις πιθανές λύσεις του, όμως πρόσεξε μην το παρακάνεις.

Ένα πρόβλημα που λύνεται σε μια ημέρα, θα το κάνεις να λυθεί σε μια εβδομάδα, διότι έχεις καταφέρει να βρεις άλλα δεκαπέντε παρακλάδια του ίδιου προβλήματος.

Aρνητικά συναισθήματα :Τα προσπερνάς!

Στην αντίπερα όχθη αυτών που αναλύουν πολύ τις σκέψεις του, είναι εκείνοι που επιλέγουν να μην τους δώσουν καν σημασία. Και αυτό δεν είναι μια σωστή πρακτική. Όταν ένα πρόβλημα το κρύβεις κάτω από το χαλί δεν παύει να υπάρχει.

Όταν έχεις μάθει σαν άνθρωπος να κρύβεις τα συναισθήματα σου και να κάνεις στην άκρη τους προβληματισμούς σου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να συγκεντρώσεις πολλά προβλήματα κάτω από το χαλί, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να γίνουν βουνό και να σε “πλακώσουν” .

Όταν έχεις ένα πρόβλημα πρέπει να έρχεσαι αντιμέτωπος μαζί του και να το διορθώνεις έμμεσα. Με την βοήθεια αυτών που αγαπάς, βασιζόμενος στα δικά σου πόδια, ακόμη και με την βοήθεια ειδικών. Τα προβλήματα υπάρχουν για να τα λύνουμε και όχι για να τα αγνοούμε. Και όχι, δεν είσαι πιο δυνατός όταν δεν τα αντιμετωπίζεις.

 Mην δίνεις υπερβολική δύναμη στα αρνητικά συναισθήματα

Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες. Όλοι έχουμε τους κακούς μας μήνες ή τα κακά μας χρόνια. Η λύση δεν είναι να ξεκινάμε να νιώθουμε ότι τα συναισθήματα μας είναι μεγαλύτερα από εμάς, Τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι δικό μας δημιούργημα και το να τα διώξουμε από την ζωή μας είναι και αυτό στο δικό μας χέρι.

Σίγουρα όλα τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι τα ίδια μεταξύ τους. Οι άνθρωποι που περνούν κατάθλιψη, δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνους που απλά περνούν μερικές άσχημες μέρες, Παρόλα αυτά, όταν νιώθεις ότι τα αρνητικά σου συναισθήματα δεν έχουν πια τον δικό σου έλεγχο, πρέπει να επισκεφτείς έναν ειδικό.

Δεν είναι αδυναμία. Ίσα ίσα, το να πάρεις το θάρρος και να αναζητήσεις την θεραπεία για την ψυχική σου κατάσταση, θέλει πολύ μεγαλύτερο κουράγιο, από το να αποφασίσεις να το λύσεις “μόνος σου” μη ξέροντας ουσιαστικά τι να κάνεις. Η δεύτερη επιλογή, όταν η ψυχική σου κατάσταση χρειάζεται ειδικό, σε μαραζώνει περισσότερο.

Αν νιώθεις λοιπόν ότι τα ψυχολογικά σου προβλήματα είναι πολλά και η ζωή σου δεν είναι πια κάτω από τον δικό σου έλεγχο, μερικές συνεδρίες σε κάποιον ψυχολόγο θα σε βοηθήσουν πολύ. Αν πάλι περνάς απλά μια άσχημη φάση, μην δίνεις επιπλέον βαρύτητα σε αυτή την άσχημη φάση. Είναι απλά μια μπόρα, που θα περάσει.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Καθίστε για μια ημέρα και κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σας. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στη σημερινή ζωή που κάνετε; Τι μπορείτε να αλλάξετε; Να θυμάστε ότι μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί μας βοηθάει να εξελισσόμαστε.

Αν σας βοηθάει, μπορείτε να γράψετε τις σκέψεις σας σε ένα χαρτί. Πολλές φορές οι σκέψεις που έχουμε στο κεφάλι μας είναι χαοτικές και αυτό δεν αλλάζει ακόμη κι αν τις πούμε φωναχτά. Όταν τις γράφουμε όμως, τα πάντα ξεκινούν να μπαίνουν σιγά – σιγά σε μια σειρά. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί διατηρούν ημερολόγιο.

Μη φοβάστε να αποδεχτείτε ότι δεν είστε καλά ψυχολογικά. Δεν χρειάζεται να παριστάνεται σε όλους τον δυνατό. Αφήστε τον εαυτό σας να πέσει, έτσι ώστε να μάθει να σηκώνετε. Είναι μια άσχημη φάση που όλοι την έχουμε περάσει και όσο κι αν τώρα σας φαίνεται παράξενο, θα βγείτε από εκεί πιο δυνατοί.

Επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Αν ξεκινήσετε να έχετε κρίσεις άγχους, ψυχοσωματικά προβλήματα, οι αρνητικές σας σκέψεις είναι καρφωμένες στο κεφάλι σας και δεν λένε να φύγουν ακόμη κι αν έχει περάσει ένας μήνας από την στιγμή που εμφανίστηκαν, βρείτε το κουράγιο και αναζητήστε βοήθεια.

Μιλήστε σε αυτούς που αγαπάτε. Εξωτερικεύστε τις σκέψεις σας. Όσο κι αν σας φαίνεται χαζό αυτό που σκέφτεστε, εφόσον ξεκινάει να σας επηρεάζει ψυχολογικά, έχει βαρύτητα. Αυτοί που σας αγαπούν, θα είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν ακόμη κι αν έχουν σοβαρότερα προβλήματα να διαχειριστούν.

Photo cover via: ba-reps.com

Close