10 σημάδια οτι είστε υπερβολικά αγχωμένοι και δεν το έχετε συνειδητοποιήσει

Το άγχος μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στα συναισθήματά μας και τις συμπεριφορές μας, και αυτό συμβαίνει σε όλους μας. Το γνωρίζατε όμως, ότι το άγχος επηρεάζει και το σώμα μας; Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για το Στρες (AIS) , το στρες έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, τις καρδιακές προσβολές, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την υπέρταση και την αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και ιογενείς διαταραχές. Το στρες μπορεί να προκαλέσει κνίδωση ή εξανθήματα, έλκη στομάχου και κράμπες, και να μας κάνει να μην μπορούμε να κοιμόμαστε τη νύχτα.

Το WebMD εξηγεί ότι τα συμπτώματα του στρες μπορούν να ταξινομηθούν σε συναισθηματικά, γνωστικά, σωματικά και συμπεριφοράς. Παρακάτω είναι δέκα από τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορείτε να προσέξετε. Εάν κάποιο από αυτά ισχύει για εσάς, ήρθε η ώρα να κάνετε μερικές αλλαγές …

1) Πονοκέφαλοι. Το στρες μπορεί να μας κάνει να σφίγγουμε το σαγόνι μας και τους μυς στο πρόσωπό μας, το λαιμό, τους ώμους υπερβολικά. Εμείς συνήθως δεν συνειδητοποιούμε ότι το κάνουμε, αλλά αυτό προκαλεί ένταση και επίμονο πόνο στο κεφάλι.

2) Πόνο στο στομάχι. Η ιατρική κοινότητα έχει αρχίσει να καταλαβαίνει περισσότερα για το έντερο μας – και αναφέρονται σε αυτό συνήθως ως «μικρό εγκέφαλο», επειδή είναι τόσο γεμάτο με νευρικές απολήξεις. Στην πραγματικότητα, κατέχει το μεγαλύτερο ”πακέτο” νεύρων στο σώμα μας, εκτός του εγκεφάλου. Αυτό το καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητο και αντιδραστικό στο στρες, σύμφωνα με την Πρόληψη , οι οποίοι παραθέτει μια μελέτη σχεδόν 2.000 άτομων, η οποία έδειξε ότι εκείνοι που είχαν έντονο άγχος ήταν περισσότερο από τρεις φορές πιθανότερο να έχουν πόνο στο στομάχι.

 

3) Πόνος στο σαγόνι. Έχουμε ήδη συζητήσει τον πόνο που προκαλείται από το σφίξιμο στο σαγόνι , αλλά το τρίξιμο των δοντιών θα μπορούσε να είναι και ένας άλλος ένοχος. Οι άνθρωποι πολλές φορές τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό προκαλεί μια πληγή της γνάθου και των δοντιών, καθώς και πονοκέφαλο.

4) Ανθυγιεινές επιλογές. Οι άνθρωποι είναι πιθανό να εμπλακούν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές. Αυτό μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων, αλκοόλ ή τσιγάρων, ή μπορεί να κάνουν κακές επιλογές γύρω από τη διατροφή και την άσκηση. Δυστυχώς, αυτές οι επιλογές επιδεινώνουν τα συμπτώματα του στρες.

Ο βαθύς ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση των κυττάρων στο σώμα μας, έτσι η απώλεια του έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία μας

5) Αυξημένες αλλεργίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από αλλεργίες έχουν περισσότερα συμπτώματα άγχους. Θεωρείται ότι οι ορμόνες του στρες ενθαρρύνουν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης του αίματος που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

 

6) Σοβαροί πόνοι περιόδου. Το άγχος επηρεάζει άμεσα τις ορμόνες μας, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διαφορές στον έμμηνο κύκλο μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει πιο επώδυνες και παρατεταμένες κράμπες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι πολλές ασκήσεις και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες προκειμένου να χαλαρώσετε και έτσι να μειώσετε τις ορμόνες του στρες.

7) Θέματα με το δέρμα και τα μαλλιά. Το WebMD εξηγεί ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει ξαφνική εμφάνιση ακμής, ψωρίαση, πιτυρίδα και έκζεμα. Το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να είναι ο ένοχος της μόνιμης τριχόπτωσης.

8) Απώλεια της λίμπιντο.  Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για το στρες επισημαίνει οτι αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του στρες. Μπορεί να είναι ενοχλητικό να το συζητάμε, αλλά το άγχος μπορεί να είναι ένας παράγοντας της μειωμένης σεξουαλικής απόδοσης ή της όρεξης – και αυτό από μόνο του μπορεί να είναι μια άλλη αιτία του στρες.

9) Κυριαρχία συναισθημάτων. Αν αισθάνεστε σαν να έχετε χάσει τον έλεγχο των πραγμάτων στη δουλειά ή στην προσωπική σας ζωή, ή αν βρείτε τον εαυτό σας να προσπαθεί να επινοήσει τρόπους για να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε αγχωμένοι. Αν αυτό γίνει ανεξέλεγκτο, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε υπερολικό άγχος ή κατάθλιψη.

10) Προβλήματα ύπνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αϋπνία, εφιάλτες, υπνοβασία, ή διαταραχές  ύπνου. Το χρόνιο στρες οδηγεί σε αύξηση των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων (REM) και μειώνει την ποσότητα του βαθύ ύπνου. Ο βαθύς ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση των κυττάρων στο σώμα μας, έτσι η απώλεια του έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία μας

 

Είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίσετε άγχος μερικές φορές – στην πραγματικότητα, είναι το κλειδί για την επιβίωσή μας ως άνθρωποι. Ωστόσο, αν νιώθετε ότι τα επίπεδα του άγχους σας επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή σας ή ότι δεν έχετε πλέον τον έλεγχο πάνω τους, εξετάστε τη λήψη μέτρων για τη μείωση του στρες. Αυτό μπορεί να σημαίνει την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής ή την αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης.

Πηγή: remedydaily.com
Close