5 σκέψεις για να νιώσετε καλύτερα (με τον εαυτό σας)

Όταν έχουμε τις μαύρες μας, όταν όλα μας φταίνε, όταν τα βάζουμε με τον εαυτό μας και τις αποτυχίες μας, μπορούμε να διαβάσουμε τις παρακάτω σκέψεις και να νιώσουμε καλύτερα!

Όλοι μας τα βάζουμε με τον εαυτό μας κατά περιόδους. Νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε, ότι δεν είμαστε επαρκείς. Οι λόγοι γι’ αυτό που αισθανόμαστε είναι διαφορετικοί για τον καθένα από εμάς. Μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι, ότι δεν έχουμε πετύχει κάποια πράγματα στη ζωή μας ή ότι δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα προσόντα προκειμένου να πετύχουμε όλα όσα θα θέλαμε. Το σημαντικό όμως είναι ότι όποια ταμπέλα και αν έχουμε βάλει στον εαυτό μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν. Αρκεί να το αποφασίσουμε.

«Το μυαλό μας μάς παίζει παιχνίδια»
Η Έλενα είχε μια καλή δουλειά με σταθερό μισθό και ασφάλιση. Όταν οι γονείς και οι φίλοι της έμαθαν ότι σκεφτόταν να παραιτηθεί και να «τρέχει» αποκλειστικά το site που είχε φτιάξει μόνη της, προσπάθησαν να την αποθαρρύνουν. «Τα λόγια τους ορισμένες φορές με επηρέαζαν», εξηγεί η ίδια και συνεχίζει: «Οι σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό μου ήταν το πώς θα μπορούσα να πληρώσω τους λογαριασμούς μου, το πώς θα κατάφερνα να τα βγάλω πέρα κάνοντας κάτι του οποίου δεν γνώριζα την οικονομική εξέλιξη. Όλα αυτά θα με είχαν κρατήσει πίσω, αν δεν αποφάσιζα να αδειάσω το μυαλό μου από τις σειρήνες και να μπω στη δράση. Ακόμα και σήμερα, που ζω οικονομικά από το site μου, κάθε φορά που καλούμαι να πάρω μια σημαντική απόφαση και να προχωρήσω μπροστά, οι ίδιες σκέψεις με κατακλύζουν: το αν θα τα καταφέρω, το πόσο προσεκτική πρέπει να είμαι». Είναι σημαντικό να κάνουμε σοφές επιλογές, σταθμίζοντας κυρίως έναν παράγοντα: το πώς νιώθουμε μέσα μας με κάθε μας απόφαση. Είναι εξίσου σπουδαίο, όμως, το να μην αφήνουμε το μυαλό μας να μας τρομάζει και να μας αποτρέπει από το να δοκιμάσουμε κάτι.

«Ποιος να συγκριθεί μαζί σου;»
Ας αναρωτηθούμε όλοι πόσο συχνά συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους γύρω μας. «Μα πώς γίνεται να έχει τόσο ωραίο σώμα;», «Εγώ, δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταφέρνω με δύο παιδιά και δουλειά. Ενώ αυτή…». Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε τη στιγμή που κάνουμε τη σύγκριση είναι όσα έχει περάσει ένα άτομο για να φτάσει κάπου. Συχνά, ταυτίζουμε το «επίτευγμα» κάποιου με την τέλεια ζωή, αγνοώντας το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα δεδομένα στην ιστορία. Δεν σκεφτόμαστε ότι το να ήμασταν στη θέση του δεν θα μας έκανε αυτομάτως ευτυχισμένους. Μια γυναίκα, για παράδειγμα, με εντυπωσιακό σώμα πιθανότατα έχει δαπανήσει ώρες στο γυμναστήριο και έχει στερηθεί τροφές που της αρέσουν. Θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε τα ίδια προκειμένου να αποκτήσουμε ένα ανάλογο σώμα; Το ζητούμενο, άλλωστε, δεν είναι να κυνηγάμε υλικά αγαθά, επιτυχίες ή ακόμα και την ευτυχία, αλλά το να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είναι αυτός που είναι, αλλά και να αποδεχθούμε και τους άλλους όπως είναι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και ο καθένας μας κάνει το δικό του ξεχωριστό ταξίδι στη ζωή. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, το δικό μας!

Δείτε περισσότερα στο apithano.gr

Close