Πως υποστηρίζουμε έναν φίλο με συμπτώματα κατάθλιψης;

Όταν ένα φιλικό μας πρόσωπο είναι αντιμέτωπο με την κατάθλιψη, μπορεί να νιώσουμε σύγχυση, αμηχανία και θυμό στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε. Αρκετά συχνά, η αλληλεπίδραση με κάποιον που βιώνει την κατάθλιψη μπορεί να μοιάζει με ένα «συναισθηματικό ναρκοπέδιο»:

Κάθε τι που λέμε ή κάνουμε πέφτει στο κενό, νιώθουμε ότι προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα, ότι ο άνθρωπος μας πιέζεται και αντιδρά. Μπορεί ακόμα και να νιώσουμε ότι η καλύτερη επιλογή είναι η σιωπή.

Η αλήθεια είναι πως η κατάθλιψη υπονομεύει ακόμα και τις πιο σταθερές και κοντινές μας σχέσεις. Υπάρχουν όμως μερικά βασικά πράγματα που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε προκειμένου να αντισταθμίσουμε την αγωνία μας και να προσφέρουμε τελικά αληθινή βοήθεια ως φίλοι:

Ψάξτε για ενδείξεις
Δεν είστε ειδικός για να γνωρίζετε αν ένας φίλος παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης ή περνάει μια παροδική δύσκολη περίοδο. Σοβαρές αλλαγές όμως όπως είναι η απόσυρση από την κοινωνική ζωή, η έλλειψη φροντίδας του εαυτού του και οι σκέψεις βλάβης του εαυτού, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις μια σοβαρότερης κατάστασης.

Δώστε το παρόν
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ενδιαφερθείτε, να ρωτήσετε και να συναντηθείτε με το φίλο ή της φίλη σας. Με άλλα λόγια, τα να δίνετε το παρόν μπορεί να είναι πολύ σημαντικό.

Ακούστε τι του συμβαίνει
Καθίστε και ακούστε με ανοιχτό μυαλό και υπομονή. Τις περισσότερες φορές, η αγωνία μας κάνει να βομβαρδίζουμε το φίλο μας με συμβουλές. Μην βιαστείτε να συμβουλεύσετε, αφήστε τον άνθρωπό σας να ξέρει ότι είστε εκεί για αυτόν και ότι θέλετε να βοηθήσετε, όπως μπορείτε. Αν δεν θέλει να μιλήσει γι ‘αυτό, σεβαστείτε το. Αφήστε τον να νιώθει ότι ανησυχείτε και ότι θα χαρείτε να τον ακούσετε όταν θελήσει να μιλήσει σε κάποιον.

Δείτε περισσότερα στο apithano.gr

Close