Θέλει τόλμη για τον κάθε άνθρωπο να φύγει από το σκοτάδι

Θέλει τόλμη για τον κάθε άνθρωπο να φύγει από το σκοτάδι, δηλαδή από τα προβλήματά του, τις εμμονές του, τις συνήθειές του, την ταμπέλα που του φόρεσαν οι άλλοι, την εικόνα που έπλασαν για τον εαυτό του.

 

Θέλει τόλμη για να καταφέρει τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, να δημιουργήσει καινούργιο πλαίσιο αναφοράς, μέσα από το οποίο θα αξιολογήσει τις χιλιάδες πληροφορίες, τόσο από το παρελθόν του όσο και από το παρόν.

Θέλει τόλμη για να διαμορφώσει το δικό του μέλλον, τη δική του πορεία, και να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και της ζωής του.

Είναι κοπιαστικό αυτό το ταξίδι, και δεν διαθέτουν όλοι την ίδια ικανότητα να εκφράζουν με λόγο τις εσωτερικές δραματικές εμπειρίες και συγκρούσεις.

Η πορεία προς τη γνώση του εαυτού δεν έχει εύκολες και άμεσες λύσεις. Κάθε ατομική ψυχοθεραπεία είναι ένα ξεχωριστό μονοπάτι. Δεν μπορείς να οδηγήσεις όλους τους θεραπευόμενους με πανομοιότυπο τρόπο. Ο κάθε ταξιδιώτης είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, όπως είναι ξεχωριστή, μοναδική και ιδιαίτερη η προσωπικότητά του.

Κάτι, όμως, πολύ σημαντικό, που αποτελεί το κλειδί για το ένα τέτοιο ταξίδι, είναι η σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τη μόρφωσή του, την κοινωνική τάξη, το επάγγελμα ή την οικονομική του επιφάνεια, όσο με το χάρισμα της αυτογνωσίας, το βάθος όπου δύναται να φτάσει ο θεραπευόμενος, αλλά και με την ικανότητα του θεραπευτή να πορευτεί μαζί του.

Δείτε περισσότερα στο apithano.gr

Close