Όταν το σώμα ξεσπάει: 11 Ψυχοσωματικά συμπτώματα του άγχους που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Η εκδήλωση διαφόρων συμπτωμάτων στρες και άγχους, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά τον τελευταίο καιρό σε πολλούς ανθρώπους. Και αυτό οφείλεται στους γρήγορους και πολύ απαιτητικούς ρυθμούς στους οποίους ζούμε.Ετσι καταλήγουμε με ψυχοσωματικα.

Δυστυχώς η καθημερινότητά μας έχει γίνει τόσο στρεσογόνα, τόσο πιεστική, που ο οργανισμός μας ψάχνει διάφορες διεξόδους για να αποβάλλει τα αρνητικά συναισθήματα που τον βαραίνουν. Γι’αυτό και πρέπει να διαβάσετε και να μάθετε για τα παρακάτω συμπτώματα που προκαλεί το άγχος, και να μάθετε πως μπορείτε να τα διαχειριστείτε!

Συμπτώματα άγχους: Μην τα αγνοείτε
σας έχουμε τα 11 ψυχοσωματικά συμπτώματα τα οποία συνήθως εμφανίζονται όταν έχουμε υπερβολικό άγχος στην καθημερινότητα μας.

Τριχόπτωση
Η απώλεια μαλλιών είναι από τα πρώτα συμπτώματα σωματοποίησης του άγχους.

Αιμορραγία από τη μύτη
Η ρινορραγία, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, σχετίζεται με το στρες και τα ψυχοσωματικά. Βέβαια υπάρχουν και άλλες έρευνες που δεν έχουν αποδείξει τη σχέση ρινορραγίας και άγχους.

Απώλεια μνήμης
Η απώλεια μνήμης είναι κλασικό σύμπτωμα τους στρες και μάλιστα οι νευρολόγοι κάνουν σαφή διάκριση της απώλειας μνήμης από στρες και της απώλειας μνήμης από τη νόσο Αλτζχάιμερ.

Όταν το σώμα ξεσπάει: 11 Ψυχοσωματικά συμπτώματα του άγχους που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Κόπωση και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το άγχος επηρεάζει το αδένα του θυμου. Ο θύμο αδένας είναι υπευθυνος για την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η έλλειψη τους μας κάνει ευάλωτους σε διάφορες λοιμώξεις.

Δείτε ακόμη Σχολικό άγχος: Πώς μπορούν να το αναγνωρίσουν οι γονείς.

Εφίδρωση
Ο υπερβολικός ιδρώτας, ειδικά μέσα στο χειμώνα, είναι και αυτό ένα από τα καμπανάκια του σώματος, ότι έχει «συσσωρευτεί» πολύ άγχος στο οργανισμό.

Εμετός
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «σύνδρομο κυκλικού υποτροπιάζων εμετού» και αφορά σε ανθρώπους, που έχουν έντονη ναυτία και εμετό αρκετά συχνά και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Συχνοί πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
Η ένταση και το άγχος συχνά εκδηλώνεται με ανεξήγητους πόνους στο κεφάλι. Εάν λοιπόν αισθάνεστε έναν αμβλύ πόνο, αισθητό και στις δύο πλευρές του κεφαλιού ή στο λαιμό, προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Η να αλλάξετε την κατάσταση που σας αγχώνει.

Δείτε ακόμη:Βιταμίνη Κ: Πως να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα ανεπάρκειας και οι τροφές που πρέπει να λαμβάνουμε!

Ταχυκαρδίες
Το άγχος από μόνο του δεν προκαλεί συνήθως ταχυκαρδίες. Παρόλα αυτά έχει συνδεθεί με την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης ή αλκοόλ. Και οι τρεις αυτές ουσίες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της ταχυκαρδίας.

Δυσκολία συγκέντρωσης
Η έκκριση ορμονών ενεργοποιεί την αμυγδαλή του εγκεφάλου. Η ενεργοποίηση αυτή παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του μετωπιαίου λοβού που είναι υπεύθυνη για την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας.
Παρατηρείτε αυξομειώσεις (ή αύξηση) στο βάρος σας
Η φράση «παχαίνω από το άγχος μου» είναι κάτι που πολλοί χλευάζουν. Αυτή η φράση όμως έχει την ρίζα της σε επιστημονικά ευρήματα. Το άγχος προκαλεί διατροφικά προβλήματα. Ωστόσο, εάν το στρες είναι χρόνιο, έχει σαν αποτέλεσμα τα παραπανίσια κιλά.

Δεν έχετε ποιοτικό ύπνο
Η ελλειψη ύπνου είναι κάτι το οποίο πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Έχει συνδυαστεί μέσα από μελέτες με πολλες παθήσεις. Ένας τρόπος για να μπορέσετε να έχετε ποιοτικό ύπνο το βράδυ είναι να βρείτε ορισμένους τρόπους να απελευθερώσετε το άγχος σας μέσα στην ήμερα.

 

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Close