"Με χωρίζει συνέχεια άλλα εγώ συνεχίζω να τον δέχομαι πίσω. Γιατί;" - Ψυχολόγος απαντά

Όλες κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βρεθεί ερwτευμένες με τον ακατάλληλο άνθρωπο. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν από την ζωή τους, και που ταλαιπωρούν και τις δικές μας ζωές. Άνθρωποι που φεύγουν και έρχονται όποτε θέλουν και όταν αποφασίζουν να γυρίσουν εμείς είμαστε πάντα εκεί να τους περιμένουμε.

Για ποιο λόγο ενώ σε χωρίζει συνέχεια και χωρίς λόγο εσύ συνεχίζεις να τον δέχεσαι πίσω όταν επιστρέφει; Πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις; Η ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου με ένα πολύ αναλυτικό κείμενο άπαντα σε όσες γυναίκες δεν μπορούν να “λύσουν” τα “δεσμά” από μια προβληματική και τοξική σχέση, μια για πάντα. Διαβάστε παρακάτω:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μοιάζει σαν να υπάρχει ένα μοτίβο σε αυτή τη σχέση το οποίο επαναλαμβάνεται. Εκείνος σε εγκαταλείπει- χωρίζει και φεύγει, ενώ εσύ μένεις σε αυτήν την σχέση και είσαι ο σταθερός άνθρωπος που είναι εκεί και μάλιστα τον δέχεται πίσω.

Αναρωτιέμαι αν είναι πράγματι έτσι και τι αίσθηση έχει για σένα αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ερωτικές σχέσεις εξελίσσονται αρκετά με αυτόν τον τρόπο, πράγμα που μελετήθηκε ιδιαίτερα στην ψυχολογία και μια από τις θεωρίες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μελέτη των σχέσεων είναι αυτή του John Bowlby που συνεχίστηκε έπειτα από τη Mary Ainsworth.

Σύμφωνα με την θεωρία αυτή υπάρχουν τέσσερα είδη σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ ενός παιδιού και του προσώπου που το φροντίζει, σχέσεων που φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που αργότερα θα σχετιστεί το παιδί ως ενήλικας με τον ή την ερωτική του σύντροφο.

Να εστιάσεις σε εσένα

Με λίγα λόγια ο τρόπος που σχετιζόμαστε είναι πολλές φορές αυτόματος και έχει τις ρίζες του στο παρελθόν. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει αν μάθουμε να εστιάζουμε στο τώρα. Στο ερώτημα σου στο οποίο αντιλαμβάνομαι τη θλίψη σου για την εξέλιξη των πραγμάτων, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλα συναισθήματα μέσα σου ως προς τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Η δική μου πρόταση είναι να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να επεξεργαστεί τα όσα συμβαίνουν μέσα σου και να φροντίσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου αυτήν την περίοδο, με όποιον τρόπο νιώθεις ότι σε ικανοποιεί. Επίσης η πρόταση μου είναι να εστιάσεις σε εσένα και να είναι όποια απόφαση πάρεις, παρμένη από σένα και το δικό σου εσωτερικό κέντρο.

Η φροντίδα εμπεριέχει πολλές φορές την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό που θα μπορέσει να σε ακούσει και να είναι μαζί σου σε αυτό. Ελπίζω να σας βοήθησα, είμαι εδώ αν κάτι χρειάζεστε.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

 

Close