Πνιγμός: Μητέρα έχασε το παιδί της ενώ ήταν δίπλα της και προειδοποιεί

Μητέρα έχασε το παιδί της απο πνιγμό και μας λέει την ιστορία της

Ο πνιγμός, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς το καλοκαίρι. Όσο καλό κολύμπι και να έμαθες στο παιδί, ακόμη και με μπρατσάκια ή σωσίβιο να το έχεις, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού στα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση που ακούμε, πως ένα παιδί έχασε έτσι άδικα τη ζωή του, δεν γίνεται να μην επηρεαστούμε, να μην στεναχωρηθούμε, να μην βάλουμε και τη δική μας θέση αυτόματα στη θέση εκείνης της μάνας.

Πολλές φορές όμως, κάνουμε το λάθος και επαναπαυόμαστε, ή δεν είμαστε τόσο προσεκτικοί όσο θα έπρεπε. Γιατί η θάλασσα και το νερό δεν σε προειδοποιούν, και πολλές φορές ίσως να μην καταλάβεις ότι το παιδί πνίγεται. Μπορεί να γίνει σιωπηλά, αθόρυβα, ενώ το παιδί δεν έχει φωνάξει για βοήθεια.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και της παρακάτω μητέρας. Η Kailey Holian έχασε πριν από τρία χρόνια τον γιο της, την ώρα που έπαιζαν όλη μαζί στην πισίνα, και βρισκόταν δίπλα της. Και όμως! Η μητέρα δεν κατάλαβε ότι πνιγόταν το παιδί.

Έρχεται σήμερα η ίδια μητέρα, με ένα συγκλονιστικό μήνυμα, να ταρακουνήσει τους γονείς όλου του κόσμου με την εμπειρία που της στοίχειωσε τη ζωή. Ο μεγαλύτερος πόνος της έρχεται να προειδοποιήσει τους γονείς σχετικά με τους κινδύνους του πνιγμού.

Διαβάστε παρακάτω την ιστορία της:

Πριν λίγες ημέρες έκλεισαν τρία χρόνια από τότε που κράτησα τελευταία φορά αγκαλιά τον γιο μου. Γι’ αυτό δώστε μου, παρακαλώ, μερικά λεπτά να σας μιλήσω για την ασφάλεια στο νερό.

Εξοργίζομαι πραγματικά όταν ακούω, διαβάζω και βλέπω αυτά τα γενικά μηνύματα περί ασφάλειας στο νερό. Λες και δεν νοιαζόμαστε αρκετά για να προσέχουμε διαρκώς τα παιδιά μας ή να τους έχουμε μάθει να κολυμπούν από πολύ μικρά. Η ασφάλεια στο νερό δεν είναι τόσο απλή!

Οπότε, όχι αυτό δεν είναι άλλο ένα τέτοιο, γενικό μήνυμα. Αυτό είναι ένα αληθινό και ωμό μήνυμα.

Είχα τσεκάρει τα πάντα πριν πάμε στην πισίνα:

 1. Έκανε μαθήματα κολύμβησης από μωρό
 2. Ήξερε να κολυμπά
 3. Ήξερα πρώτες βοήθειες – Έχω πιστοποίηση πάνω στο κομμάτι του CPR
 4. Υπενθύμισα στα παιδιά μου ότι πρέπει να σέβονται το νερό
 5. Πρόσεχα διαρκώς τα παιδιά μου μέσα στην πισίνα

Στις 16 Ιουνίου, 2016, όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν είχε σημασία.

Οι πισίνες δεν είναι παιχνίδια. Είναι τρύπες στο έδαφος γεμάτες με νερό. Οι παραλίες δεν είναι παιχνίδια. Είναι το “στόμα” των ωκεανών.

Πρέπει να τους φερόμαστε με τον σεβασμό που τους αξίζει. Το νερό δεν νοιάζεται, δεν καταλαβαίνει, δεν έχει αισθήματα.

Το νερό δεν μπορεί να σε προειδοποιήσει όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά, όπως δεν μπορούν και τα παιδιά σου.

Δεν υπάρχει πλατσούρισμα ή φωνές για βοήθεια. Τίποτα σχετικά με τον πνιγμό δεν θα σου τραβήξει την προσοχή μέχρι να είναι πολύ αργά. Ο πνιγμός συμβαίνει κάτω από το νερό. Δεν μπορείς να φωνάξεις για βοήθεια κάτω από το νερό.

Ό,τι κι αν έχετε δει στην τηλεόραση, ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ. Τα πράγματα δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχουν αυτά τα σημάδια πνιγμού που νομίζουμε ότι θα υπάρξουν».

«Στεκόμουν λίγα βήματα μακριά του. Καθόταν στο σκαλάκι της πισίνας και εγώ δίπλα του εξηγούσα στα υπόλοιπα παιδιά τι να προσέχουν στο νερό (ειρωνεία, έτσι;)

Στο μυαλό μου νόμιζα ότι ήμουν πολύ κοντά του για να τον ακούσω να φωνάζει. Ήμουν αρκετά κοντά για να με πιτσιλήσει το νερό, αν κάτι συνέβαινε.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, όμως, επειδή ο ΠΝΙΓΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟΣ.

Χρειάστηκε πολύ λιγότερο από ένα λεπτό. ΈΝΑ ΛΕΠΤΟ. Γλίστρησε αργά κάτω από το νερό και τα πνευμόνια του γέμισαν.

Του έκανα CPR και κατάφερε να βγάλει όλο το νερό. Τον κρατούσα αγκαλιά, του έλεγα ότι όλα θα πάνε καλά όσο ακουμπούσε στο στήθος μου και έκλαιγε.

Ήταν ξύπνιος και σε εγρήγορση όταν ήρθε το ασθενοφόρο. Τον παρακολούθησαν προληπτικά. Τον διασωλήνωσαν ως πρόληψη, αλλά ποτέ δεν ξύπνησε από τότε.

Περιμέναμε 3 ημέρες για να ξυπνήσει. Προσευχόμασταν για ένα θαύμα. Ήμουν προετοιμασμένη να περιμένω μια ζωή. Αλλά ο εγκέφαλός του σταμάτησε να λειτουργεί. Δεν θα ξυπνούσε ποτέ. Ο χειρότερος εφιάλτης κάθε μαμάς ήταν τώρα η πραγματικότητά μου. Το παιδί μου πέθανε από πνιγμό.

3 χρόνια μετά και ακόμα δεν έχω όλες τις απαντήσεις. Νόμιζα ότι είχα κάνει τα πάντα σωστά και ραγίζει η καρδιά μου κάθε φορά που ακούω για άλλο ένα θύμα πνιγμού.

Σας αφήνω, λοιπόν, μία λίστα με όσα πρέπει να προσέχετε πριν το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα:

 1. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός. Μην περιμένετε φωνές ή έντονες κινήσεις.
 2. Μπορεί να συμβεί και σε ΕΣΑΣ  ο πνιγμός. Συνέβη σε εμένα.
 3. Αντιμετωπίστε το νερό με σεβασμό, όχι ως παιχνίδι και κτήμα σας.
 4. Δεν έχει σημασία αν ξέρουν να κολυμπούν. Όλοι μπορεί να πνιγούν!
 5. Ακόμα και όλα τα παραπάνω δεν αρκούν. Ποτέ μην χαλαρώνετε δίπλα ή μέσα στο νερό.
 6. Μακάρι η ιστορία του Weston να γίνει μάθημα σε όλους. Μην τον ξεχνάτε. Η ιστορία του μπορεί να σώσει τη ζωή των παιδιών σας…

πηγή: mom.me.com

Close