Το συγκλονιστικό post ενός μπαμπά για την ερπητική εγκεφαλίτιδα που έπληξε το νεογέννητο γιο του

Ο Θόρστεν, 34 ετών από το Αμβούργο, και η σύζυγός του είχαν μόλις γιορτάσει την γέννηση του γιου τους, Τζον.Το μωρό και η μητέρα είχαν επιστρέψει στο σπίτι από το νοσοκομείο, και οι δύο καλά στην υγεία τους. Αλλά όπως εξήγησε ο πατέρας με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook στις 9 Μαΐου, την οποία είδαν χιλιάδες τις τελευταίες ημέρες, η χαρά για την άφιξη ενός μωρού μπορεί να είναι βραχύβια.

«Περίπου 14 ημέρες μετά την γέννηση του Τζον, το μωρό έγινε ανήσυχο και άρχισε να έχει περίεργα ρίγη» έγραψε ο Θόρστεν.

Η μαία συμβούλευσε τους νέους γονείς να πάνε τον Τζον σε ένα γιατρό την επόμενη ημέρα. Το ίδιο βράδυ, οι γονείς πήγαν το νεογέννητο στο νοσοκομείο όπου οδηγήθηκε κατευθείαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Τέσσερις ημέρες αργότερα ήρθε η διάγνωση: το μωρό είχε ερπητική εγκεφαλίτιδα. Ο ιός του έρπητα είχε φτάσει στον εγκέφαλο του μωρού προκαλώντας επικίνδυνη φλεγμονή.

«Ο Τζον έχει τον ιό του έρπη και εξαπλώθηκε στον εγκέφαλό του επειδή το φράγμα αίματος – εγκεφάλου δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί» εξήγησε στο Facebook ο Θόρστεν.

Δείτε ακόμη: Εφερε στον κόσμο παιδί χωρίς εγκέφαλο για να δωρίσει τα όργανά του (εικόνες)

Για τον Τζον, η πρόγνωση ήταν ζοφερή. Μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου του υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την μόλυνση, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών και θα μπορούσε ακόμη και να πεθάνει από την ασθένεια.

Αλλά ο Θόρστεν επιμένει πως «δεν θέλουμε το έλεός σας. Θέλουμε κάτι πιο σημαντικό». Ζητά απλά από οποιονδήποτε έχει έρπη να μένει μακριά από μωρά. Αν έχετε αυτό στο μυαλό σας, θα μπορούσατε να σώσετε τη ζωή ενός παιδιού και να τον γλυτώσετε από τον πόνο» έγραψε.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεογέννητου δεν είναι αρκετά δυνατό για να καταπολεμήσει τον ιό επιβεβαιώνει η Antje Vogler, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας στο Pasewalk, Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Τα μωρά που έχουν μολυνθεί με έρπητα γίνονται χλωμά, σταματούν να ανταποκρίνονται και ενδέχεται να υποστούν επιληπτικές κρίσεις ή κράμπες καθώς και πυρετό. Ενώ είναι σπάνιο για τα μωρά να μολυνθούν, η ερπητική εγκεφαλίτιδα προκαλείται από τον κοινό ιό του έρπητα τύπου 1.

Δείτε ακόμη: Προσοχή στα παιδιά:Η ύπουλη εγκεφαλική ασθένεια που μοιάζει με γρίπη

«Προτού μας χτυπήσει την πόρτα αυτό, δεν είχαμε ιδέα πως ο έρπης μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνος για τα μωρά» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων DPA ο Θόρστεν. Η ανάρτηση που έκανε στο Facebook προορίζονταν αρχικά για τους φίλους και την οικογένεια μόνο, αλλά σύντομα εξαπλώθηκε πέρα από αυτούς τους κύκλους με αποτέλεσμα να το διαβάσουν δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες σε όλη τη Γερμανία και όχι μόνο.

«Αν η ανάρτηση μας στο Facebook ή η κάλυψη από τα ΜΜΕ μπορεί να σώσει ακόμη και ένα παιδί, η σκληρή πορεία του Τζον θα έχει αποκτήσει νόημα» δήλωσε ο Θόρστεν.

Το συγκλονιστικό post ενός μπαμπά για την ερπητική εγκεφαλίτιδα που έπληξε το νεογέννητο γιο τουΑς μάθουμε περισσότερα για την ερπητική εγκεφαλίτιδα

Μια επικίνδυνη επιπλοκή της λοίμωξης από τον απλό έρπη (HSV-1 και HSV-2) είναι η εκδήλωση φλεγμονής στον εγκέφαλο, κατάσταση που περιγράφεται με τον όρο εγκεφαλίτιδα.Η λοίμωξη του εγκεφάλου θεωρείται πως είναι αποτέλεσμα της άμεσης μετάδοσης του παθογόνου μικροοργανισμού στους νευρώνες από κάποιο άλλο, περιφερικό σημείο μέσω του τρίδυμου ή του οσφρητικού νεύρου.Η ακριβής παθογένεια παραμένει ασαφής και είναι άγνωστο ποιοι παράγοντες επισπεύδουν την εκδήλωση της ερπητικής εγκεφαλίτιδας.Τα χείλη και το στόμα είναι οι περιοχές που εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον HSV-1, ενώ ο HSV-2 πλήττει τα γεννητικά όργανα και μεταδίδεται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τα μωρά που έχουν μολυνθεί με έρπητα γίνονται χλωμά, σταματούν να ανταποκρίνονται και ενδέχεται να υποστούν επιληπτικές κρίσεις ή κράμπες καθώς και πυρετό.

Δείτε ακόμη: Εγκεφαλική πάρεση: «Κλειδί» η σωστή διάγνωση

Τόσο ο HSV-1 όσο και ο HSV-2 μπορεί να προκαλέσουν ερπητική εγκεφαλίτιδα:

– Σε παιδιά άνω των 3 μηνών και σε ενήλικες: Στην περίπτωση αυτή, η ερπητική εγκεφαλίτιδα οφείλεται συνήθως στον HSV-1 και εκδηλώνεται τοπικά στον κροταφικό ή τον μετωπιαίο λοβό.

– Στα νεογνά: Στην περίπτωση αυτή, η ερπητική εγκεφαλίτιδα οφείλεται συνήθως στον HSV-2 και η λοίμωξη παρατηρείται κατά τον τοκετό – η λοίμωξη του εγκεφάλου είναι γενικευμένη.

Η οικογένεια των ερπητοϊών περιλαμβάνει περισσότερα από 150 είδη. Είναι αρκετά σπάνιο να εκδηλωθεί εγκεφαλίτιδα λόγω λοίμωξης από κάποιο άλλο είδος πέραν του απλού έρπη. Ωστόσο, ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα σε άτομα με ανοσοεπάρκεια.

Πρόδρομα συμπτώματα της ερπητικής εγκεφαλίτιδας είναι τα εξής:

– αδιαθεσία
– πυρετός
– πονοκέφαλος
– ναυτία

Μετά τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν σημάδια εγκεφαλοπάθειας:

– λήθαργος
– σύγχυση
– ντελίριο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραπέμπουν σε άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Πηγή: infokids.gr
Close