Υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει: αρκεί αυτό για να σωθεί η σχέση σας;

Υποσχεθήκατε ποτέ να αλλάξετε για να αποκατασταθεί ή για να σωθεί η σχέση σας; Έχει ποτέ κάποιος άλλος κάνει το ίδιο για σας;

Η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν ξέρετε ότι επέρχεται χωρισμός αλλά αρνείστε να το αποδεχτείτε.

Το πιο παράξενο πράγμα είναι ότι, όταν κάποιος υπόσχεται να αλλάξει, μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι να τερματιστεί η σχέση.

Γιατί; Επειδή οι υποσχέσεις αυτές είναι μερικές φορές προσπάθειες χειρισμού.

Υπόσχεται ότι θα αλλάξει για να αποφύγει την απώλεια

Υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει: αρκεί αυτό για να σωθεί η σχέση σας;

Ας πούμε ότι το άτομο με το οποίο έχετε σχέση σας απάτησε και, μόλις το ανακαλύψατε, θέλετε να χωρίσετε.

  • Ο σύντροφός σας, από απελπισία, κάνει ό,τι μπορεί για να σας δώσει να καταλάβετε ότι έκανε λάθος, ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά, ότι θα αλλάξει. Δίνει ένα σωρό υποσχέσεις για να εξασφαλίσει την επιδοκιμασία σας.
  • Πέφτει ακόμα και στα γόνατα, αν χρειαστεί, ικετεύει, και όλα αυτά σας κάνουν να τον λυπάστε και να τον συμπονάτε. Μερικές φορές αυτό έχει αποτέλεσμα και του δίνετε μια δεύτερη ευκαιρία.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει να κάνει με την αλλαγή. Αντίθετα, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι, ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις που δίνει, τις δίνει πάνω στην ένταση της στιγμής. Με άλλα λόγια, πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια να μη σας χάσει και να σωθεί η σχέση.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η υπόσχεση δεν θα τηρηθεί. Μάλιστα, τη στιγμή που του δίνετε μια δεύτερη ευκαιρία, τα πράγματα μπορεί να ξαναγίνουν όπως πριν.

Οι υποσχέσεις αυτές για αλλαγή δίνονται σε διάφορες περιπτώσεις: διαφορές, ψέματα, προβλήματα συμβατότητας, χωρισμοί…

Δείτε ακόμη: Έχω σχέση με παντρεμένο. Η γυναίκα του, μου τον στέλνει ντυμένο, πλυμένο ταϊσμένο κι εγώ περνώ καλά!

Αντιμέτωπο με μια τέτοια κατάσταση το άτομο φοβάται ότι θα χάσει τον σύντροφό του ή είναι απρόθυμο να αποδεχτεί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στη σχέση. Θα δοκιμάσει τα πάντα και θα δώσει υποσχέσεις σε μια προσπάθεια να χειριστεί τα συναισθήματα του συντρόφου του για να σωθεί η σχέση.

Ο εγωισμός στις σχέσεις

Υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει: αρκεί αυτό για να σωθεί η σχέση σας;

Συχνά δεν θέλουμε να δούμε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Εστιάζουμε απλώς σε αυτό που θέλουμε, έτσι είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε την υγεία μας και την υγεία του συντρόφου μας.

Αυτό συχνά προκύπτει ως αποτέλεσμα της συναισθηματικής εξάρτησης. Υπόσχεστε ότι θα αλλάξετε για να μη χάσετε το άτομο με το οποίο είστε προσκολλημένοι.

Είμαστε εγωιστές. Προσκολλόμαστε σε κάποιον ενώ τον δηλητηριάζουμε και τον παρασύρουμε σε αυτήν την κατάσταση.

Μπορεί να υποσχεθείτε κάτι το οποίο δεν είστε σίγουροι ότι θα τηρήσετε.

Δείτε ακόμη: 7 φράσεις που δείχνουν ότι η σχέση σας έχει τελειώσει σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Αυτό συμβαίνει επειδή οι υποσχέσεις ξεγελούν και τους δύο συντρόφους.

Οι προθέσεις σας μπορεί να είναι καλές, όμως είστε σίγουροι ότι θα τις τηρήσετε; Δεν σας αξίζει να το ξαναζήσετε αυτό. Δεν σας αξίζει να ακούσετε ή να πείτε ψέματα.

Παράταση του πόνου

Υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει: αρκεί αυτό για να σωθεί η σχέση σας;

Οι υποσχέσεις για αλλαγή μπορεί απλώς να παρατείνουν μια κατάσταση που τελικά θα σας προκαλέσει ακόμα περισσότερο πόνο.

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να μην παρασυρθείτε αλλά αντίθετα να φανείτε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Είναι δύσκολο, αλλά γιατί να μην ακούσετε τις συμβουλές έμπιστων φίλων ή συγγενών; Μην απορρίπτετε τις συμβουλές τους απλώς επειδή δεν είναι αυτό που θέλετε να ακούσετε.

Δεν θέλετε να ακούσετε αυτό που έχουν να σας πουν επειδή βρίσκεστε σε σύγχυση. Όμως, με τον καιρό θα πάρετε αποστάσεις από την κατάσταση και θα συνειδητοποιήσετε πόσο δίκιο είχαν.

Μην κρεμιέστε από υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν ποτέ.

Υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει: αρκεί αυτό για να σωθεί η σχέση σας;

Ας ανοίξουμε τα μάτια μας μπροστά σε αυτές τις παγίδες και ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από τη συμπόνια και τον οίκτο. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να αναλογιστείτε την κατάσταση.

Κανένας δεν λέει ότι πρέπει να αποφασίσετε αυτήν τη στιγμή. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να δείτε την κατάσταση πιο καθαρά και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Εικονογράφηση: Paula Bonet

Ευγενική παραχώρηση εικονας: wikiHow.com

Πηγή: meygeia.gr
Close