Μαμάδες που έγραψαν ιστορία

Δυναμικές, πετυχημένες, διάσημες μαμάδες που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας!

 

  Erin Brockovich

erin-brockovich 

Το 2000 κέρδισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα όταν την ενσάρκωσε η ηθοποιός Τζούλια Ρόμπερτς στην ομώνυμη ταινία “Erin Brockovich”. Μητέρα τριών παιδιών με δύο διαζύγια και τρία παιδιά, δυναμική ακτιβίστρια κατάφερε να χαρίσει την δικαιοσύνη σε ανθρώπους που εξαπατήθηκαν στο έλεος μεγάλων επιχειρήσεων. Έγινε γνωστή από το δικαστικό αγώνα εναντίον της αμερικανικής εταιρίας Pacific Gas and Electric Company (PG&E) σχετικά με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην πόλη Χίνκλεϊ. Η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό της εταιρίας που αναγκάστηκε να πληρώσει στους κατοίκους της πόλης 333 εκ. δολάρια ως αποζημίωση. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο ποσό συμβιβασμού που είχε δοθεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ.  

 

Τόνι Μόρισον  

μαμα 

Η Μόρισον, μια χωρισμένη γυναίκα, η οποία μεγάλωσε μόνη τους δύο γιους της, Χάρολντ και Σλέιντ δουλεύοντας ως επιμελήτρια εκδόσεων, έγραφε τα βιβλία της τα βράδια, στον λίγο χρόνο που της απέμενε από τις πολλές υποχρεώσεις της. Το 1993 έγινε η πρώτη αφροαμερικανίδα συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα πέντε μυθιστορήματα, που η Μόρισον έχει δημοσιεύσει ως το Νομπέλ, της έχουν χαρίσει αρκετά βραβεία, καθώς και διεθνή αναγνώριση. Τα βιβλία της γίνονται εύκολα μπεστσέλερ, γιατί αναφέρονται στο κοινό παρελθόν των Αμερικανών, είτε αυτοί ανήκουν σε φυλετική μειονότητα είτε στη λευκή άρχουσα τάξη. «Γράφω για να δημιουργήσω τάξη, ομορφιά και ζωή σ’ έναν κόσμο γεμάτο χάος, μιζέρια και θάνατο, όπως αυτός που με περιβάλλει», είχε δηλώσει παλαιότερα η Μόρισον σε σχετική έρευνα της «Liberation». Μερικά από τα μυθιστορήματα της είναι: Beloved, Song of Solomon, Sula, Paradise, The Bluest Eye, Tar Baby.

 

Πριγκίπισσα Νταϊάνα 

μαμα

Μην με αποκαλείτε ‘είδωλο’. «Είμαι απλώς μια μάνα που προσπαθεί να βοηθήσει.» Τον Ιούνιο του 1982 μετά από 17 ώρες τοκετού, η Νταϊάνα γεννά τον Πρίγκιπα “William Arthur Philip Louis Windsor”, που έρχεται δεύτερος κατά σειρά μετά τον πατέρα του για την άνοδο στο θρόνο. Δύο χρόνια αργότερα,γεννιέται ο δεύτερος γιος της βασιλικής οικογένειας, ο Πρίγκιπας “Henry Charles Albert David” (πιο γνωστός ως Harry). Το 1991, αφού γίνεται ιδιαίτερα δραστήρια σε ανθρωπιστικές και φιλανθρωπικές δουλειές, στην Νταϊάνα χρεώνεται το γεγονός πως κατέρριψε το στίγμα που σχετίζονταν με το AIDS και το HIV όταν αγκάλιασε ένα ασθενή του AIDS που έκλαιγε με λυγμούς κατά την διάρκεια επίσκεψής της σ’ ένα νοσοκομείο του Λονδίνου. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν πως η κίνηση ήταν αποφασιστικής σημασίας στο να διαλύσει το δημόσιο πανικό και φόβο που περιέβαλλε την ασθένεια στην Μεγάλη Βρετανία.  

 

Ιντίρα Γκάντι

indiragandhi2 

Η πρώτη και μόνη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας σε δημοσκόπηση του BBC, το 1999, ψηφίστηκε ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας ανάμεσα σε άλλες γυναικείες προσωπικότητες, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, η Μαρία Κιουρί και η Μητέρα Τερέζα. Έμεινε στην εξουσία συνολικά 15 χρόνια, από το 1966 έως το έως το 1977, και από το 1980 έως τη δολοφονία της, το 1984, με τρεις από τις τέσσερις θητείες της να είναι διαδοχικές.  Παντρεύτηκε τον Φερόζ Γκάντι το 1942 με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Ρατζίβ και τον Σαντζάι. Ο σύζυγός της, όμως, την εγκαταλείπει για μια νεαρή μουσουλμάνα και η Ίντιρα Γκάντι αναγκάζεται να μεγαλώσει μόνη τα παιδιά της. Όταν αυτός έπαθε το πρώτο του έμφραγμα τον πήρε ξανά κοντά της.

 

Μάργκαρετ Θάτσερ

μαμα

Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990,  υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και μια ιστορική φυσιογνωμία.  Το 1944 μπήκε στο  Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει χημεία και ειδικά κρυσταλλογραφία. Μετά την αποφοίτηση της εργάσθηκε ως χημικός σε πολλές εταιρείες. Το 1951 παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της Μάργκαρετ. Το 1953 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, την ίδια χρονιά που η ίδια τελείωσε τις σπουδές της, ειδικευόμενη στο φορολογικό δίκαιο. Ο Βρετανικός τύπος υποστήριξε αρκετές φορές ότι τα παιδιά της την είχαν σχεδόν ξεχάσει…

mamamou

Close