Η διατροφή που πρέπει να ακολουθείς όταν είσαι έγκυος

Όταν είσαι έγκυος, πρέπει να ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή έτσι ώστε να εξασφαλίσεις την ομαλότερη ανάπτυξη του εμβρύου και την δική σου σωματική ακεραιότητα! Παρόλα αυτά, ακούγονται πολλοί μύθοι που πρέπει σήμερα να διαψευστούν! Ας τους δούμε παρέα!

Όταν είσαι έγκυος ποια τυριά δεν πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σου!

Όταν είσαι έγκυος, πρέπει να αποφεύγεις τα μαλακά τυριά με εμφανείς μικρό οργανισμούς. Τέτοια είναι το ροκφόρ, το καμαμπέρ, το blue cheese και το brie! Δεν πρέπει να τα εντάξεις στην διατροφή σου, όσο εγκυμονείς διότι σε αυτά τα τυριά υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί το ο μικροοργανισμός Listeria monocytogenes, o οποίος ενδέχεται να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις τόσο για τις εγκύους όσο και για τα έμβρυά τους.

Όταν είσαι έγκυος απέφυγε τα ωμά τρόφιμα!

Τέτοια μπορεί να είναι, τα αυγά που δεν είναι καλά βρασμένα, το ωμό κρέας, τα ωμά ψάρια όπως το σούσι, τα μύδια, τα στρείδια και άλλα θαλασσινά διότι η έγκυος ενέχει υψηλό κίνδυνο  επιμόλυνσης  με παθογόνα βακτήρια.

Όταν είσαι έγκυος ποια λαχανικά πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σου!

Οι σαλάτες, φυσικά κάνουν καλό αλλά πριν την κατανάλωση πρέπει να πλένονται σχολαστικά. Όταν χρειαστεί να φάτε μια σαλάτα απέξω, επιλέξτε βραστά λαχανικά και όχι ωμά. Διαφορετικά διαλέξτε λαχανικά που πλένονται και καθαρίζονται εύκολα.

Όταν είσαι έγκυος ποια ψάρια δεν πρέπει να καταναλώνεις συχνά!

Καλό θα ήταν να αποφύγετε, μεγάλα ψάρια που είναι ψηλά στην τροφική αλυσίδα, όπως ο σολομός, ο ξιφίας και ο τόνος, έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, τα οποία μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Πόση καφεΐνη πρέπει να καταναλώνεις όταν είσαι έγκυος!

Μια έγκυος, πρέπει να καταναλώνει ημερησίως 200 mg καφεΐνης. Ένας ζεστός στιγμιαίος καφές περιλαμβάνει 110 mg καφεΐνης και ένας φραπέ περίπου 160. Από την άλλη ο γαλλικός ή ο καπουτσίνο εμπεριέχουν 90-130 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι. Ακόμη και αν συμπεριλάβουμε τις κρυφές πηγές καφεΐνης όπως ένα ποτήρι τσάι, μια έγκυος μπορεί να καταναλώνει ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Αν θέλει παραπάνω, μια πολύ καλή λύση είναι ο ντεκαφεϊνέ!

Μια έγκυος ΠΟΤΕ δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ!

Γενικότερα το αλκοόλ, είναι μια ουσία που περνά κατευθείαν από την μητέρα στο έμβρυο. Οπότε η κατανάλωσή του, πρέπει να αποφεύγεται διότι είναι τοξική.

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

Close