Τι είναι το φαινόμενο της Φωλιάς στις εγκυμονούσες & τι πρέπει να προσέξουν πριν τον τοκετό;

Μπορεί να ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία γυναικών, μπορεί και όχι. Σίγουρα πάντως ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών οι οποίες διανύουν τις τελευταίες εβδομάδες κύησης, έχουν μια έντονη επιθυμία να κάνουν πολλές δουλειές στο σπίτι και ειδικότερα όσων αφορά το μωρo που περιμένουν να έρθει.

Θέλουν να φτιάξουν το παιδικό δωμάτιο, να κατεβούν στα μαγαζιά για να αγοράσουν τα ρούχα του παιδιού κοκ. Φυσικά αυτό είναι φυσιολογικό και χρειάζεται να γίνει. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που δεν το κάνουν επειδή…χρειάζεται, αλλά επειδή πραγματικά το έχουν ανάγκη. Όλο αυτό, δεν πηγάζει από τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία για τον ερχομό του παιδιού τους, αλλά επειδή το σώμα τους έχει αυξημένη ενέργεια.

Γιατί προκαλείται αυτό; Βρήκαμε ένα άρθρο στο brighside.me που εξηγεί ακριβώς το φαινόμενο της φωλιάς. Τι είναι, πότε παρουσιάζεται συνήθως και πως μπορούμε να το χειριστούμε έτσι ώστε να είναι απολαυστικό και να μη θέσει σε κίνδυνο την υγεία της μαμάς και του μωρoύ. Διαβάστε παρακάτω:

Τα ψυχολογικά αίτια γύρω από το φαινόμενο.

Όπως και με οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή στη ζωή, οι μελλοντικές μητέρες δεν θέλουν να παρασυρθούν όταν φτάσει το νέο τους μωρό. Είναι απολύτως φυσικό να προετοιμαστείτε δημιουργώντας το δωματίου του μωρoύ, αγοράζοντας ρούχα και αποθηκεύοντας πάνες. Θα έρθει άλλωστε κάποια στιγμή που το μωρo θα χρειαστεί όλα αυτά τα πράγματα. Μερικές γυναίκες όμως πιστεύουν ότι όταν μια μαμά θέλει υπερβολικά πολύ να αγοράσει μερικά από τα παραπάνω πράγματα, τότε η γέννηση του μωρoυ της δεν θα αργήσει να έρθει.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “φωλιά” και μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά υποστηρίζει ότι προέρχεται από την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Μάλιστα, ο Δρ Άντερσον, ο ψυχολόγος που ηγήθηκε της μελέτης, εξήγησε ότι «κορυφώνεται στο τρίτο τρίμηνο καθώς η γέννηση του μωρού προσεγγίζει και πιθανώς εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό στις γυναίκες όπως και σε άλλα θηλαστικά ζώα», δηλαδή να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για το μωρό και να ενθαρρύνει τη σύνδεση και την προσκόλληση μεταξύ του παιδιού και των γονέων του.

Ο ρόλος του οιστρογόνου

Άλλη έρευνα εξηγεί ότι μπορεί να προκληθεί από τις ίδιες ορμόνες που αυξάνουν την κοιλιά: το οιστρογόνο. Το σώμα μιας γυναίκας το παράγει σε μεγάλο αριθμό όταν περιμένει παιδί. Της δίνει ενέργεια με αποτέλεσμα να έχει όρεξη για πιο έντονη σωματική δραστηριότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι τα υψηλότερα τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, δεν είναι περίεργο γιατί οι γυναίκες έχουν την επιθυμία να σηκωθούν και να κάνουν πράγματα για να προετοιμαστούν για το μωρό. Το σώμα τους τα οδηγεί για να κάνει αυτά τα πράγματα.

Τι είναι το φαινόμενο της Φωλιάς στις εγκυμονούσες & τι πρέπει να προσέξουν πριν τον τοκετό;

Photo via: imago stock&people / EAST NEWS

Ο τοκετός…βρίσκεται κοντά.

Αλλά εκτός από την ύπαρξη ψυχολογικών αιτιών εξαιτίας ορμονικών παραγόντων, η παράδοση λέει ότι το φαινόμενο της φωλιάς μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι ο τοκετός είναι κοντά και μπορεί να θεωρηθεί ως σωματική επαγρύπνηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χρόνος που εμφανίζεται το φαινόμενο της φωλιάς είναι οι τελευταίες εβδομάδες κύησης, οπότε η γυναίκα έχει την ανάγκη για έντονη σωματική δραστηριότητα.

Αυτό μπορεί να γίνει διότι η γυναίκα προετοιμάζεται για τον τοκετό. Αν εμφανιστεί νωρίτερα όμως, μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν για το φαινόμενο της φωλιάς και αναφέρουν ότι το βίωσαν όταν ακόμη αργούσε η ημέρα του τοκετού τους.

Τι είναι το φαινόμενο της Φωλιάς στις εγκυμονούσες & τι πρέπει να προσέξουν πριν τον τοκετό;

Photo via: LMA/bauergriffinonline.com/East News & FACE_Celebs_Instagram_Twitter_32548638

Συμβουλές για το φαινόμενο της φωλιάς και την οικογένεια.

Το φαινόμενο της φωλιάς μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο αλλά πρέπει να σιγουρευτεί η ίδια και οι αγαπημένοι της άνθρωποι, ότι δεν κινδυνεύει. Η διαδικασία της οργάνωσης του δωματίου είναι απαραίτητη όμως πρέπει να βεβαιωθούν ότι η εγκυμονούσα δε θα σηκώσει βαριά αντικείμενα και δε θα κουραστεί υπερβολικά.

Επίσης και κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του δωματίου θα πρέπει οι εγκυμονούσες να μην έρθουν σε επαφή με χημικά προϊόντα που μπορεί να βλάψουν τις ίδιες αλλά και το μωρo. Το φαινόμενο της φωλιάς το χαρακτηρίζει επίσης και το γεγονός ότι οι γυναίκες που περιμένουν μωρo έχουν την επιθυμία να αγοράζουν πολλά πράγματα γι’ αυτό.

View this post on Instagram

For those of you who don’t know me, I’m about to have our 3rd baby and I’m SO GRATEFUL for being pregnant again, especially at my age and I thank god everyday for blessing me, but Oh my lord am I ready to have this baby. 😂 2 weeks and change till we welcome our new little human and as every woman in history who has ever had a baby knows well, the last month is SO HARD! Ladies, what are some of your most uncomfortable memories from the last month before delivery? I mean, i seriously gotta relate to some mama’s for a second! I’m fully elephant ankles, back pain, hips hurt, running to the bathroom every 15 minutes. And sleep? Forget it. Which is so annoying because if the baby is a screamer like our eldest was, we won’t be seeing the back of our eyes for the next few years!😅 Tbh, bring it on because as long as I can stretch again and go to the gym again and just be able to simply put my socks on again without turning red from effort, I think I’ll be able to handle anything. The only positive is this awesome dress by @asos which i love and is so cool and comfy, but I’m wearing it so much because i only have a few nice maternity dresses! 2 weeks and change people. Let’s do this.✊🏼😎

A post shared by Milla Jovovich (@millajovovich) on

Αν λοιπόν οι οικονομίες σας δεν είναι πολλές, τότε θα πρέπει να εμποδίσετε την αγορά ακριβών και άχρηστων αντικειμένων που μπορεί η μητέρα να θελήσει να πάρει. Αφού κάνετε όλα τα παραπάνω, προσπαθήστε να απολαύσετε τις τελευταίες εβδομάδες κύησης. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή η κοιλίτσα, θα χαθεί!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close