Το παλιό κόλπο της γιαγιάς, για να διατηρείς φρέσκια την φέτα, ακόμη και για μήνες

Έχουμε μόνο 18 καλοκαίρια με τα παιδιά μας, λένε. Μοιάζουν ελάχιστα μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή και σίγουρα περνούν πολύ γρήγορα. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν και από τη μια στιγμή στην άλλη φεύγουν μακριά μας.

Δειτε ακομα Η εξομολογηση μιας νεας μαμας! 

Πρέπει, λοιπόν, να χαρούμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτές τις ανέμελες στιγμές μαζί τους. Πώς θα γίνει, όμως, αυτό όταν η δουλειά απορροφά τον περισσότερο χρόνο μας;

Μία εργαζόμενη μαμά περιγράφει γιατί τα παιδιά της δεν έχουν ονειρεμένα καλοκαίρια, επειδή εκείνη… δουλεύει! Μήπως ταυτίζεστε μαζί της;

«Μην με παρεξηγήσετε. Ξέρω ότι η παιδική ηλικία περνά πολύ γρήγορα. Ο καιρός που μπορείς να περάσεις με τα παιδιά σου πριν γίνουν ενήλικες, πράγματι, κυλά σαν νερό και προσωπικά αναπολώ πολύ συχνά τις στιγμές που τα παιδιά μου ήταν μωράκια. Αυτό συμβαίνει περισσότερο τα καλοκαίρια…

Σαν εργαζόμενη μαμά οι 12 εβδομάδες του καλοκαιριού με τα παιδιά μου, περιορίζονται στις – πάνω κάτω – 24 μέρες, αν είμαι τυχερή και έχω αρκετή άδεια ή προκύψει κάποιο τριήμερο!

24 μέρες στις οποίες όλοι περιμένουν από εμένα να κάνω… μαγικά! Να περάσω χρόνο με τα παιδιά μου, να πάω για ψώνια, να καθαρίσω το σπίτι, να μαγειρέψω και – αν τα καταφέρω – να κάνω κάτι και για μένα.

Με άλλα λόγια, το ότι τελείωσε το σχολείο δεν σημαίνει ότι εντελώς ξαφνικά σταματούν και όλα τα άλλα. Ναι, κάποιες φορές μπορώ να πάρω άδεια από τη δουλειά ή να ξεκλέψω κάποια Παρασκευή για να την περάσω με τα παιδιά, αλλά πάλι πρέπει να πληρώσω λογαριασμούς, να πάω σούπερ μάρκετ, να καθαρίσω, να μαγειρέψω και… να σιδερώσω (το σιχαίνομαι αυτό!).

Πώς να χαρίσω στα παιδιά μου τα ονειρεμένα καλοκαίρια τους;

Και θα είμαι ειλικρινής: Θα ήθελα τα πράγματα να είναι αλλιώς. Νιώθω περισσότερες ενοχές το καλοκαίρι. Θα προτιμούσα να είμαι με τα παιδιά μου και να πλατσουρίζουμε, να περπατάμε ξυπόλητοι, να παίζουμε και να κοιμόμαστε στο μπαλκόνι του σπιτιού. Αυτό, όμως, δεν το «σηκώνει» οικονομικά η οικογένειά μου.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τις μαμάδες που μένουν στο σπίτι και ξοδεύουν το περισσότερο καλοκαίρι τους για να καθαρίσουν, να βοηθήσουν τους άλλους, να κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν και παράλληλα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των μικρών ή μεγάλων παιδιών, τα οποία – δεν ξέρω γιατί – το καλοκαίρι είναι τόσο πολύ… γκρινιάρικα!

Όπως και οι υπόλοιπες εργαζόμενες μαμάδες, παλεύουν και εκείνες για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, περιορίζουν κατά πολύ τα προσωπικά τους έξοδα και πληρώνουν διαρκώς βόλτες, παιχνίδια, ρούχα, φαγητά για τα παιδιά τους.

Η ιδέα του “τέλειου” καλοκαιριού μπορεί να τις… σκοτώσει, όπως όλες μας!

Οπότε, ναι, ξέρω ότι τα καλοκαίρια με τα παιδιά μου περνούν πολύ γρήγορα. Όμως, αντί να μου λέτε συνέχεια ότι τα χρόνια δεν γυρίζουν πίσω και χάνω τόσα πολλά, προτιμώ κάποιος να μου πει ότι έχω και να κερδίσω. Ότι έχω κάτι να περιμένω στο μέλλον.

Ότι θα μπορέσω να πάω και πάλι στην παραλία και να διαβάσω ένα βιβλίο με ησυχία, χωρίς να με διακόπτουν φωνές ή τσακωμοί. Ότι θα μπορέσω να περάσω τις διακοπές μου μακριά από τον παιδότοπο. Ότι θα μπορέσω να κοιμηθώ λιγάκι παραπάνω το πρωί.

Θα ήθελα τόσο πολύ κάποιος να με διαβεβαιώσει για αυτά. Να μου πει ότι θα μεγαλώσω αυτόνομα, ανεξάρτητα και ευτυχισμένα παιδιά που δεν θα κρέμονται διαρκώς από πάνω μου και θα μπορώ να χαίρομαι που τα δημιούργησα πολύ περισσότερο από όσο χαίρομαι τώρα, που η κούραση με νικά…

Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι άλλο. Τα καλοκαρία με τα παιδιά μας περνούν κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα ζήσουμε μαζί τους. Αυτό πρέπει και να κατανοήσουμε οι μαμάδες, είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας. Κάνουμε καλή δουλειά! Τα καλοκαίρια των παιδιών μας θα είναι υπέροχα είτε κάνουμε χιλιάδες πράγματα μαζί είτε όχι. Σημασία έχει να είμαστε εκεί, χωρίς άγχος και πίεση. Να είμαστε εκεί – ακόμα και για λίγες μέρες – με όλο μας το είναι!

Καλό σας καλοκαίρι…»

Δειτε ακομα «Βαρέθηκα να νιώθω κουρασμένη» Η εξομολόγηση μιας μαμάς που συγκλονίζει

Το ειδαμε στο www.infokids.gr

πηγη: scarymommy.com

Close