Pregorexia: Η διαταραχή στην εγκυμοσύνη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου

Όταν μία γυναίκα πρόκειται να γίνει μαμά, η εγκυμοσύνη επιφέρει πολλές αλλαγές στην ίδια, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. Η γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη πολύ έντονα, έχοντας να διαχειριστεί τόσο τη διαφορά στο σώμα της και στον οργανισμό της, όσο και τα συναισθήματά της και τις εναλλαγές στην ψυχολογία της.

Πρόκειται φυσικά για μία περίοδο που η γυναίκα βιώνει την ευτυχία στο ζενίθ της, ανυπομονεί να κρατήσει στην αγκαλιά της το μωρό της, και κάνει σχέδια και όνειρα για το μέλλον της μαζί του.

Υπάρχουν όμως και κάποιες “αρνητικές” επιπτώσεις που αρκετές γυναίκες θέλουν να προλάβουν και να αποφύγουν. Το σώμα μίας γυναίκας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλάζει, παίρνει κιλά, δημιουργούνται ραγάδες, η λεκάνη της ανοίγει.

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο θαύμα αυτό της γέννας, και το σώμα έχει μία μοναδική ομορφιά την περίοδο αυτή! Ωστόσο δεν το βλέπουν όλες οι γυναίκες έτσι, και πολλές από το φόβο τους μην πάρουν κιλά, οδηγούνται σε δίαιτες και ανορεξικές συμπεριφορές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους όσο και την υγεία του μωρού.

Η εμμονή τους αυτή με το βάρος της εγκυμοσύνης λέγεται Pregorexia, και συναντάται σε μεγάλο ποσοστό γυναικών. Πάμε όμως να δούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Τι είναι η Pregorexia

Ο όρος pregorexia -αν και δεν είναι επίσημος ιατρικός όρος- συνδυάζει τις λέξεις “εγκυμοσύνη” και “ανορεξία” για να περιγράψει τις γυναίκες που φοβούνται την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως γίνονται εμμονικές με το βάρος τους και κάνουν εξαντλητικές και ακατάλληλες -για το έμβρυο- δίαιτες με σκοπό την απώλεια βάρους. Δεν πρόκειται για μια πραγματική ιατρική διάγνωση – αλλά περιγράφει πραγματικές και ανησυχητικές συμπεριφορές.

Για ποιους λόγους οι γυναίκες εκδηλώνουν Pregorexia

Σύμφωνα με έρευνες, οι πιο συχνοί λόγοι που πολλές γυναίκες εκδηλώνουν pregorexia και προχωρούν σε εξαντλητικές δίαιτες, είναι τα πρότυπα που προβάλλονται τόσο στα μέσα ενημέρωσης, όσο και στον κοινωνικό περίγυρο.

Οι τηλεοράσεις, τα social media και οι τάσεις προβάλλουν διάσημες γυναίκες και μη με καλλίγραμμα και γυμνασμένα σώματα, ενώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια εγκυμοσύνης. Πλέον η κοινωνία θέλει την εγκυμονούσα με κορμί χωρίς ατέλειες, χωρίς ραγάδες, χωρίς παραπάνω κιλά από αυτό που χρειάζεται για το μωρό.

Βλέποντας λοιπόν μία γυναίκα πόσο “εύκολα” με διατροφή μπορείς να διατηρήσεις το σώμα σου και μετά την εγκυμοσύνη, προχωρούν σε ακατάλληλες δίαιτες, παραλείπουν γεύματα και δεν τρέφονται σωστά.

Επιβαρυντικός παράγοντας αποτελεί πολλές φορές ενδεχόμενη διατροφική διαταραχή στο ιστορικό της εγκύου και στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής είναι πιο επιρρεπής στην Pregorexia.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Όταν μία μητέρα δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ίδια και το μωρό, ενώ αντίθετα η πρόσληψη τροφής μειώνεται δραματικά, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι τόσο για την ίδια όσο και για την υγεία του μωρού.

Κίνδυνοι για το μωρό:

  • Το μωρό μπορεί να γεννηθεί με χαμηλό βάρος και να αναπτυχθούν άλλες επιπλοκές στην υγεία του κατά τη βρεφική ηλικία.
  • Το μωρό θα αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς
  • Πρόωρη γέννηση
  • Πιθανότητες αποβολής
  • Προβλήματα στην υγεία του παιδιού μετά τη γέννηση όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στην όραση και το αναπνευστικό σύστημα

Κίνδυνοι για τη μητέρα:

  • Κατά την εγκυμοσύνη θα νιώθει κουρασμένη και εξαντλημένη
  • Η επιλόχειος κατάθλιψη σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται με την pregorexia
  • Καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις

 

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της pregorexia

Τα σημάδια της pregorexia που μπορεί να εμφανίσει μία εγκυμονούσα, μοιάζουν πολύ με αυτά της ανορεξίας.  Η γυναίκα σιγά σιγά θα αρχίσει να προσέχει πολύ τα κιλά της, θα παραβλέπει γεύματα μέσα στη μέρα επίτηδες, και θα πιέζει τον εαυτό της να κάνει εμετό. Θα αποκτήσει εμμονή με το βάρος και θα ζυγίζεται καθημερινά. Η εικόνα που θα έχει για τον εαυτό της θα είναι αρνητική, και θα επιδιώκει συνεχώς να χάνει όλο και περισσότερα κιλά

Συνήθως, οι γυναίκες με pregorexia ακολουθούν μια ρουτίνα γυμναστικής, αλλά αυτό εύκολα μετατρέπεται σε εμμονή. Νιώθουν ότι πρέπει να γυμναστούν για ώρες, με σκοπό να κάψουν όλες τις θερμίδες που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η σωστή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και η υγεία της μητέρας και του εμβρύου είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για τα οποία θα πρέπει να φροντίζουμε. Σημασία δεν έχει πόσα κιλά θα πάρουμε στην εγκυμοσύνη αλλά να φέρουμε στον κόσμο ένα υγιέστατο παιδάκι.

Και να μην ξεχνάμε πως η ομορφιά που έχει το σώμα μίας εγκυμονούσας είναι η πιο ξεχωριστή και η πιο “γυναικεία” από κάθε άλλου είδους ομορφιάς. Αγαπήστε το σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη γιατί πρόκειται για ένα θαύμα το να φέρνεται μία ζωή στον κόσμο.

Photo via Skin Formulas

 

 

Close