Το μητρικό γάλα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του μωρoύ! Η παιδίατρος Α. Κατσαφάδου εξηγεί όλα τα πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα το μητρικό γάλα θα είναι πάντα καλύτερο από ότι αυτό του εμπορίου. Φυσικά καταλαβαίνουμε τις γυναίκες, που παίρνουν την απόφαση να μη θηλάσουν αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Το μητρικό γάλα, προσφέρει στο μωρo μας, όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιές.

Του προσφέρει τις σωστές άμυνες, το βοηθά να προστατευθεί από την παχυσαρκία, το προστατεύει από λοιμώξεις και αλλεργίες, δεν κοστίζει και φυσικά “δένει” ακόμη περισσότερο το μωρo με την μητέρα. Σε αντίθεση με το γάλα του εμπορίου, που είναι πανάκριβο και φυσικά αποτελεί υποκατάστατο. Έτσι, αν έγινες κι εσύ μανούλα και έχεις τη δυνατότητα να θηλάσεις, εμείς σε ενθαρρύνουμε να το κάνεις, χωρίς να σκεφτείς τις εξωτερικές αλλαγές που μπορεί να σου φέρει ο θηλασμός.

Ο θηλασμός άλλωστε και το να δίνεις στο παιδί σου, το μητρικό γάλα, είναι μια ιεροτελεστία που η μάνα δίνει στο παιδί ένα κομμάτι της για να το προστατεύσει ακόμη περισσότερο. Νιώθει το συναίσθημα της μητρότητας και το θαύμα που της έχει προσφέρει απλόχερα η φύση: την δυνατότητα του θηλασμού.

Τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλατος, είναι πάνω κάτω γνωστά. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι  που δεν γνωρίζαμε και η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κατσαφάδου μας ενημέρωσε σχετικά με αυτό, μέσα από ένα κείμενό της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Το μητρικό γάλα, έχει τη δυνατότητα να αλλάζει και να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Με λίγα λόγια, δεν είναι ίδιο το γάλα της μιας μαμάς με της άλλης και αυτό, διότι το κάθε παιδάκι έχει τις δικές του ανάγκες. Έτσι, το γάλα σου είναι φτιαγμένο ειδικά για το παιδί σου και μόνο. Κι αν αποφασίσεις να κάνεις και δεύτερο ή τρίτο παιδί, το γάλα σου και πάλι θα διαφοροποιηθεί. Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό κείμενο της παιδιάτρου Αλεξάνδρας Κατσαφάδου:

Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο, διότι είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ανθρώπινου βρέφους. Περιέχει τη σωστή αναλογία σε θρεπτικές ουσίες που το καθιστούν εύπεπτο. Έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, δεν κοστίζει, δεν απαιτεί προετοιμασία, προστατεύει από λοιμώξεις και αλλεργίες, λόγω των αντισωμάτων που περιέχει και από δυσκοιλιότητα, κωλικούς, διαβήτη, παχυσαρκία κλπ.

Όσο πιο πολύ θηλάζεις, τόσο πιο πολύ γάλα έχεις. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης σε όλο του το μεγαλείο.

Η σωματική επαφή με το μωρo, οδηγεί σε στενότερη σχέση μητέρας-μωρoύ, ενώ περιέχει αυξητικούς παράγοντες που ασκούν ευνοϊκή δράση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ξέρετε όμως ότι το γάλα που βγαίνει από το στήθoς σας προσαρμόζεται και διαφοροποιείται η σύστασή του ανάλογα με τις ανάγκες του μωρoύ που θηλάζει; Κι όμως!

Κάθε μαμά παράγει διαφορετικό γάλα και η ποικιλία της σύστασης από γυναίκα σε γυναίκα είναι μεγάλη. Στους επιστήμονες είναι από καιρό γνωστή η τεράστια ποικιλία από γυναίκα σε γυναίκα στα ποσοστά λιπαρών, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση υπηρετεί και «ταιριάζει» στις ανάγκες του συγκεκριμένου παιδιού.

Το γάλα της πρωτοτόκου διαφέρει από εκείνο της πολυτόκου. Διαφορές στη σύσταση μητρικού γάλακτος έχουν ανιχνευθεί ακόμα και σε δίδυμα, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός!
Έχει βρεθεί ότι μητέρες που έχουν αγoράκι παράγουν γάλα με 25% περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με εκείνες που έχουν κoριτσάκι, προφανώς για να ικανοποιηθούν μεγαλύτερες ανάγκες!

Το γάλα της μητέρας που γέννησε πρόωρα έχει έξτρα πρωτεΐνες, θερμίδες, λίπος, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως και αμυντικούς και αυξητικούς παράγοντες, ώστε να υποστηρίξει το πρόωρο.
Το πρωτόγαλα, δηλαδή το γάλα των πρώτων ημερών, είναι στην ουσία ένα ισχυρό εμβόλιο γεμάτο κύτταρα, αντισώματα, ορμόνες και ένζυμα για το εύθραυστο παιδί που έρχεται στον κόσμο.

Μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής το γάλα της μαμάς γίνεται μεν λιγότερο σε ποσότητα, είναι περισσότερο όμως χορταστικό – τουλάχιστον κατά 50%, περιέχοντας λίπος που μπορεί να φτάνει κάποιες φορές και το 28%!

Το γάλα του μακροχρόνιου θηλασμού προσφέρει συμπυκνωμένη ενέργεια, σταθερή ποσότητα αντισωμάτων, περισσότερη καζεΐνη για να δημιουργεί αίσθημα κορεσμού στο παιδί, μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και η Β12, όπως και πολύτιμους αυξητικούς παράγοντες για τον εγκέφαλο, όπως η χοληστερόλη και η σεροτονίνη που λείπουν ή βρίσκονται σε ελάχιστα ποσά στα γάλατα του εμπορίου.

Center photo via: Παιδιατρικό – Νεογνολογικό ιατρείο : Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα PhD,MSc MD

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close