14 Λόγοι που τα μεσαία παιδιά ξεχωρίζουν-Δεν απαιτούν προσοχή αλλά ξέρουν να την κερδίζουν!

Οι περισσότεροι πιστεύουν, είτε λόγω εμπειρίας, είτε από επιστημονικές έρευνες, πως το να είσαι το μεσαίο παιδί σε μία οικογένεια είναι δύσκολο, και με πολλές αδικίες εις βάρος σου.

Είναι γεγονός πως το μεσαίο παιδί έχει να “ανταγωνιστεί” με 2 αδυναμίες… Του πρώτου, προφανώς γιατί το πρώτο παιδί στην οικογένεια δημιουργεί συχνά αδυναμίες, και του τελευταίου σαν το μικρότερο και πιο ευαίσθητο.

Μπορεί το μεσαίο παιδί να είναι το γνωστό “παιδί λουκάνικο”  αλλά οι περισσότεροι βλέπουν τη θέση αυτή στην οικογένεια πολύ λάθος! Πολλά ταλέντα και πλεονεκτήματα παρατηρούνται ιδιαίτερα στα μεσαία παιδιά και αυτό είναι γεγονός!

Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πράγματα που κάνουν τα μεσαία παιδιά ξεχωριστά, κάποιες ιδιαιτερότητες αλλά και ικανότητες που τα κάνουν να διαφέρουν από τα υπόλοιπα…

1. Είναι ικανότατοι διαπραγματευτές

Επειδή τα μεσαία παιδιά μειονεκτούν στο να παίρνουν αυτό που θέλουν (αδυναμίες που λέγαμε παραπάνω), έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ιδιαίτερα ικανότητες χειραγώγησης και διαπραγμάτευσης για να γίνεται το δικό τους!

Και εδώ να αναφέρουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικάνων προέδρων ήταν μεσαία παιδιά όπως ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Τζον Κένεντι και ο Τέντι Ρούσβελτ.

2. Επιφέρει ειρήνη και λύει συγκρούσεις

Μπορούμε να πούμε ότι συνδέεται και με την παραπάνω ικανότητα που έχουν τα μεσαία παιδιά. Θα τους χαρακτήριζες και ειρηνιστές, καθότι από μικρά παιδιά έχουν μάθει να μπαίνουν στη μέση και να παύουν συγκρούσεις και τσακωμούς.

Σημείωση: Ο Νέλσον Μαντέλα και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ ήταν και οι δύο μεσαία παιδιά. Έτσι απλά το αναφέρουμε…

3. Είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί

Μπορεί να μην είχαν την προσοχή που θα ήθελαν σαν παιδιά, αυτό ωστόσο τα βοήθησε να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους, και να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους για να ψυχαγωγούνται περισσότερο.

4. Αντιμετωπίζουν λιγότερη πίεση

Και εδώ ευχαριστείς το Θεό που ήσουν το μεσαίο παιδί στην οικογένεια! Αν το καλοσκεφτείς ισχύει πως τα μεσαία παιδιά δέχονται τη λιγότερη πίεση από τους γονείς απ΄όση ασκείται στο πρώτο και το τελευταίο. Γιατί; Όντας το πρώτο παιδί “οφείλεις” να εκπληρώσεις τις προσδοκίες που έχουν οι γονείς σου για σένα.

Και αυτό όχι γιατί είναι καλύτερο παιδί από το μεσαίο, αλλά όπως εκείνο είναι πρώτο, έτσι και οι γονείς γίνονται για πρώτη φορά γονείς, και θέλουν να μεγαλώσουν όσο πιο “σωστά” γίνεται το παιδί τους. Φυσικά αυτό μετά “τους περνάει” και συνέρχονται. Το τελευταίο πάλι είναι το παραχαϊδεμένο και “πάνω του” προσπαθούν να διορθώσουν όλα τα “λάθη” που έκαναν με τα υπόλοιπα.

Οπότε μην το σκέφτεσαι και πολύ…να ξέρεις η πίεση στο μεσαίο είναι συνήθως η μικρότερη.

5. Γίνονται καλοί σύζυγοι

Να μια ακόμη αλήθεια για τα μεσαία παιδιά. Και επανερχόμαστε στον πρώτο λόγο που αναφέραμε, τη διαπραγμάτευση. Διότι τι είναι ο γάμος φίλοι μου; Ένα συμβόλαιο, μία συμφωνία με πληθώρες διαπραγματεύσεις και υποχωρήσεις, που όλα αυτά φυσικά περιτρυγιρίζονται από μεγάλα και αληθινά (θα θέλαμε συνήθως) συναισθήματα.

Και εδώ είναι που έρχονται οι ικανότητες διαπραγμάτευσης και χειραγώγησης και επιλύουν μικρά καβγαδάκια και τσακωμούς με τον πιο όμορφο και πολιτισμένο τρόπο! Υπομονή και μυαλό θέλει όχι εντάσεις.

6. Είναι καλοί στο να δημιουργούν ιστορίες

14 Λόγοι που τα μεσαία παιδιά ξεχωρίζουν-Δεν απαιτούν προσοχή αλλά ξέρουν να την κερδίζουν!

Είτε προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή και τα βλέμματα πάνω τους, είτε θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο αλλού, τα μεσαία παιδιά έχουν μάθει να επινοούν τις καλύτερες ιστορίες. Μιλάμε για δευτερόλεπτα όχι αστεία. Αυτό και αν είναι χάρισμα!

7. Ο μεσαίος κρίκος που κρατάει την οικογένεια ενωμένη

Οκ δεν λέμε ότι όλη η οικογένεια βασίζεται πάνω του, αλλά συνήθως το μεσαίο παιδί είναι εκείνο που επιδιώκει περισσότερες οικογενειακές συγκεντρώσεις και τραπέζια για να περάσουν χρόνο μαζί! (Να η πίεση που δεν υφίσταται στα μεσαία παιδιά τι κάνει…)

8. Ξέρουν να μοιράζονται

Συνήθως τα μεσαία παιδιά παίρνουν τα πράγματα του πρώτου παιδιού, είτε είναι ρούχα, είτε παπούτσια, είτε παιχνίδια. Έχουν μάθει λοιπόν να δέχονται πράγματα και να δίνουν. Ξέρουν να μοιράζονται και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

9. Δουλεύουν σκληρά και ξέρουν να διασκεδάζουν

Ξέρουν πως να δουλέψουν σκληρά, λόγω του πόσο σκληρά έπρεπε να προσπαθήσουν για να αποσπάσουν την προσοχή στους γονείς. Δεν φοβούνται και δεν κουράζονται να παλέψουν για να δείξουν την αξία τους. Και φυσικά γι’αυτόν τον λόγο ξέρουν και πως να “τα σπάσουν” με τους φίλους και να “ξεδώσουν”.

10. Παίρνει τα θετικά στοιχεία από τα αδέρφια του

Όντας μικρότερος από το πρώτο παιδί, παρατηρούσες από μικρός τι έπρεπε και τι δεν έπρεπε να κάνεις. Έπαιρνες συμβουλές και οδηγίες από κάποιον μεγαλύτερο που “ήξερε” και μπορούσες να εμπιστευτείς, και φυσικά αυτός είναι ο αδερφός σου.

Αργότερα ήρθε και ο μικρότερος, αυτός που θα ζητήσει από σένα στη συνέχεια συμβουλές, θα χρειαστεί να κρατήσεις μυστικά και να γίνεις ο μεγάλος αγαπημένος αδερφός. Συμπέρασμα; Κερδίζεις και από τα 2!

11. Θα κάνουν αυτό που θέλουν!

Έχουν μεγαλώσει έτσι και θέλουν την ανεξαρτησία τους. Θα κάνουν αυτό που θέλουν, θα μετακομίσουν νωρίς και θα πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Όπως και να το κάνουμε τους αγαπάμε και τους ζηλεύουμε γι’αυτό!

12. Ξεπερνούν τα θέματά τους και πάνε παρακάτω

14 Λόγοι που τα μεσαία παιδιά ξεχωρίζουν-Δεν απαιτούν προσοχή αλλά ξέρουν να την κερδίζουν!

Μετά από λίγο, τα μεσαία παιδιά απλά συνηθίζουν να ξεπερνούν την απογοήτευσή τους. “Οκ δεν είμαι αδυναμία…Ε και;” Παύουν να σκάνε επειδή άκουσαν έναν καλό λόγο από τους γονείς ενώ για τον μικρό της οικογένειας πλέκεται εγκώμιο. Αυτός είναι, καταφέρνει, πετυχαίνει και πάει παρακάτω.

13. Είναι πάντα στην ώρα τους

Τα μεσαία παιδιά τείνουν να είναι πάντα στην ώρα τους. Η συνέπεια είναι αυτή που τα διακρίνει και το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία. Αν τους πείτε να περάσουν γύρω στις 8:30, πιθανότατα θα είναι εκεί στις 8:25.

14. Ξέρουν ότι δεν έχουν όλα να κάνουν σχετικά με αυτούς

Και είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορείς να τα διώξεις μακριά σου. Τα μεσαία παιδιά ξέρουν ότι δεν περιστρέφεται ο κόσμος γύρω τους. Γι’αυτό και είναι πολύ καλοί ακροατές. Ξέρουν να ακούν το πρόβλημά σου, να στέκονται δίπλα σου και να σε στηρίζουν.

Είναι ο ώμος που θα θες για να κλάψεις, ο άνθρωπος που θα αναζητήσεις τη συμβουλή του, εκείνος που ξέρεις ότι θα σε στηρίξει χωρίς να επιδιώκει κάτι από σένα.

Και αυτοί ήταν κάποιοι από τους λόγους που τα μεσαία παιδιά ξεχωρίζουν. Μπορεί να μην αναζητούν και να επιδιώκουν την προσοχή, αλλά ξέρουν πως να την κερδίσουν επάξια! Ευχαρίστησε το μεσαίο παιδί στην οικογένεια, γιατί είτε είσαι αδερφός, είτε γονιός, είσαι πολύ τυχερός που το έχεις!

 

Close