15 Φεβρουαρίου.Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

 

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν υψηλό ποσοστό ίασης, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Για την ακρίβεια εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς,και το παιδί υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι, γι’ αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, αλλά και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται εγκαίρως στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Ένα αξιοσημείωτο και αισιόδοξο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία, στις μέρες μας γίνονται καλά.

παιδικος καρκινος

Close