15 λόγοι που τα παιδιά δεν είναι τόσο κοντά με τους γονείς_

Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τους λόγους που τα  παιδιά δεν είναι τόσο κοντά με τους γονείς! Ειδικά στις ελληνικές οικογένειες, οι άνθρωποι έχουμε μάθει τα παιδιά να είναι πολύ κοντά με τους γονείς τους. Στην Ελλάδα γενικότερα οι οικογένειες είναι πολύ δεμένες και τα παιδιά τις περισσότερες φορές ακόμη και σαν ενήλικοι εξαρτώνται ως ένα βαθμό από τους γονείς.

Φυσικά πιστεύουμε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι κοντά με τους γονείς, όμως πρέπει να είναι και ανεξάρτητα. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όμως που τα παιδιά δεν είναι απλά ανεξάρτητα. Είναι απομακρυσμένα από τους γονείς τους.

Δείτε ακόμα Γονείς: 13 λάθος φράσεις που δημιουργούν ενήλικες με ψυχολογικά τραύματα

Οι γονείς πιθανότατα έκαναν κάποια λάθη που τα παιδιά μεγαλώνοντας απομακρύνθηκαν. Πολλές φορές οι γονείς κάνουν λάθη και ευτυχώς θέλουν και να τα διορθώσουν. Αν θέλεις λοιπόν να καταλάβεις τι πήγε λάθος και δεν έχεις τις σχέσεις που θα ήθελες με το παιδί σου, διάβασε παρακάτω: 

Το παιδί δεχόταν έντονη κριτική από σένα

Υπάρχουν πολλοί γονείς που θεωρούν, ότι μέσα από την αυστηρή κριτική τα παιδιά γίνονται καλύτερα. Έτσι όταν το παιδί ζωγράφισε το πρώτο του βουνό εσύ του είπες πως η ζωγραφιά του δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και καλά θα κάνει να την διορθώσει.

Ή όταν αποφάσισε το παιδί να σου αγοράσει ένα δώρο, εσύ του είπες ότι χάλασε πολλά λεφτά χωρίς λόγο και ότι το δώρο που σου πήρε σου είναι άχρηστο. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι τέλεια. Σίγουρα μπορείς να τους πεις σε κάποια φάση της ζωής τους, ότι κάτι το κάνουν πολύ καλά όμως θα μπορούσαν να το κάνουν και καλύτερα.

Για παράδειγμα στην ζωγραφιά με το βουνό, αν το παιδί την είχε φτιάξει πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο, θα μπορούσες κάποια στιγμή να του πεις “Η ζωγραφιά σου είναι πανέμορφη! Τι θα έλεγες όμως την επόμενη φορά να κάνεις το βουνό πιο τριγωνικό; Θες να σου δείξω;”. Η σκληρή κριτική κάνει τα παιδιά να απογοητεύονται και να απομακρύνονται.

15_ λόγοι _που _τα_ παιδιά _δεν _είναι_ τόσο_ κοντά_ με_ τους_ γονείς_

Δεν ακούς ποτέ την άποψη του παιδιού σου

Πολλοί γονείς το ξεχνούν όμως τα παιδιά μπορεί να είναι μικρά, όμως παραμένουν άνθρωποι. Έχουν προσωπική άποψη και προσωπικό γούστο. Σίγουρα θα πρέπει να επηρεάσεις και συ λίγο τον τρόπο σκέψης τους, όμως από ένα σημείο και μετά πρέπει να μάθεις να σέβεσαι τις προσωπικές τους επιθυμίες.

Για παράδειγμα, πιέζεις το παιδί σου να φάει την σούπα που δεν του αρέσει. Μία σούπα που του την έχεις δώσει πολλές φορές και όλες τις φορές είδες ότι δεν του αρέσει. Για ποιον λόγο συνεχίζεις και φτιάχνεις την ίδια σούπα ή του την προσφέρεις με το ζόρι; Φτιάξε κάτι που να του αρέσει.

Μεγαλώνοντας το παιδί δεν θα ξέρει την αξία του να σέβεσαι τις προσωπικές ελευθερίες του άλλου. Και θα έρθει κάποια στιγμή που θα έχεις ανάγκη την κατανόησή του, αλλά εκείνο δεν θα στην δώσει, γιατί δεν την έλαβε ποτέ από σένα ακόμη και στα πιο απλά πράγματα.

15 _λόγοι_ που _τα _παιδιά _δεν_είναι _τόσο_ κοντά_ με _τους _γονείς_

Πιέζεις το παιδί πολύ σχετικά με τις επιδόσεις του στο σχολείο

Σίγουρα οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Παρόλα αυτά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο καλοί σε όλα. Το παιδί σου μπορεί να παίρνει συνεχώς Γ στα μαθηματικά αλλά να ζωγραφίζει ή να τραγουδά πιο όμορφα από όλη την τάξη.

Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα θετικά του παιδιού μας. Για παράδειγμα, αν στα μαθηματικά δεν είναι καλό όμως στην έκθεση είναι τέλειο, τότε σημαίνει ότι το παιδί για κάποιο λόγο δυσκολεύεται στα μαθηματικά. Μπορείς να το βοηθήσεις να ανταπεξέλθει με κάποια ιδιαίτερα μαθήματα.

Όμως αν δεις ότι δεν έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα δεν πρέπει να το κριτικάρεις, να το πιέζεις και να το συγκρίνεις με όλη την υπόλοιπη τάξη του. Όταν μεγαλώσει θα φοβάται να σου μιλήσει για την δουλειά, για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, γιατί θα ξέρει ότι εσύ δε θα το καταλάβεις.

15 _λόγοι_ που _τα _παιδιά _δεν_είναι _τόσο_ κοντά_ με _τους _γονείς_

Δεν αφιερώνεις χρόνο στο παιδί

Όταν κάνεις παιδί οφείλεις να αφιερώσεις χρόνο και στο παιδί. Σίγουρα έχεις άγχος και πολλές υποχρεώσεις όμως πρέπει μέσα στη μέρα να περνάς δημιουργικές ώρες με το παιδί σου. Αν δεν το κάνεις, μην απορείς που μεγαλώνοντας, το παιδί δεν θα έχει χρόνο ούτε για σένα.

15 _λόγοι_ που _τα _παιδιά _δεν_είναι _τόσο_ κοντά_ με _τους _γονείς_

Υποτιμάς το γούστο του

Μπορεί να υπάρχει το χάσμα γενεών και η μουσική που ακούει το παιδί σου, να σου φαίνεται χαζή, βαρετή ή χωρίς νόημα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμάς το γούστο του. Αύριο μεθαύριο θα κάνει το ίδιο και με το δικό σου γούστο και σίγουρα δεν θα σου αρέσει.

15 _λόγοι_ που _τα _παιδιά _δεν_είναι _τόσο_ κοντά_ με _τους _γονείς_

Προσπαθεί να χειριστείς το παιδί σου

Εκφράσεις όπως “εμείς κάναμε το καλύτερο για σένα και συ μας συμπεριφέρεσαι έτσι, αχάριστε” είναι ατάκες που πολλοί γονείς χρησιμοποιούν. Παρόλα αυτά είναι αρκετά χειριστικές και τοξικές ατάκες.. Κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε για το παιδί σας, γιατί έτσι οφείλατε. Δεν σας χρωστάει τίποτα γι’ αυτό.

15 _λόγοι_ που _τα _παιδιά _δεν_είναι _τόσο_ κοντά_ με _τους _γονείς_

Πιέζεις το παιδί με την προσωπική του ζωή

“Η Μαρία από τα Κάτω Πετράλωνα παντρεύεται. Εσύ; Πότε; Θα πεθάνω και εγγονάκι δε θα δω”. Λίγο ή πολύ όλοι τα έχουμε ακούσει αυτά. Πείτε μου την αλήθεια, όταν αυτές οι ατάκες επαναλαμβάνονταν συχνά, αυθόρμητα δεν θέλατε να εξαφανιστείτε για λίγο καιρό;

λόγοι_που_το_παιδί_μπορεί_να_μην_είναι_τόσο_κοντά_με_τους_γονείς_λάθη γονιών_

Υποτιμάς τα ταλέντα του

Το παιδί έχει έφεση στην ζωγραφική. Αντί να το στηρίξεις σε αυτό, του λες συνεχώς ότι η ζωγραφική είναι χαζή και ότι αν θέλει να πετύχει, θα πρέπει να δώσει σημασία στα μαθηματικά. Μπορεί να είχες όνειρο να δεις το παιδί σου γιατρό ή δικηγόρο, όμως τα δικά σου όνειρα είναι για σένα.

Οφείλεις να στηρίζεις το παιδί σε κάθε του απόφαση και να ενισχύεις τα ταλέντα του. Το παιδί θα πετύχει στην ζωγραφική ή όπου αλλού θελήσει και σύ σίγουρα θες να είσαι από μία μεριά και να το καμαρώνεις. Αν συνεχίσεις να το πιέζεις για τις επιλογές και τα ταλέντα του, δεν θα είσαι.

λόγοι_που_το_παιδί_μπορεί_να_μην_είναι_τόσο_κοντά_με_τους_γονείς_λάθη γονιών_

Προδίδεις την εμπιστοσύνη του

Ένα παιδί πολλές φορές απομακρύνεται όταν δεν μιλάει στους γονείς του για τα προσωπικά του. Γιατί γίνεται όμως αυτό; Πόσες φορές το παιδί σου είπε ένα μυστικό κι εσύ ακόμη και μπροστά του, το μαρτυράς στον μπαμπά, στις θείες ή στα αδέρφια του;

Μπορεί για εσένα αυτό το μυστικό να μην είναι σημαντικό και ο μπαμπάς, οι θείες και τα αδέρφια να είναι δικοί σας άνθρωποι, όμως αν το παιδί ήθελε να το μάθουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, θα το έλεγε το ίδιο. Εμπιστεύτηκε εσένα και συ πρόδωσες την εμπιστοσύνη του. Πως θα σε εμπιστευτεί ξανά;

λόγοι_που_το_παιδί_μπορεί_να_μην_είναι_τόσο_κοντά_με_τους_γονείς_λάθη γονιών_

Δεν υποστηρίζεις τα συναισθήματά του

Μεγαλώνουμε παιδιά – και κυρίως αγόρια – με αντιλήψεις “οι άντρες δεν κλαίνε” και μετά απορούμε που το παιδί σαν έφηβος ή σαν ενήλικας γίνεται άκαρδος και χωρίς ενσυναίσθηση. Είναι σημαντικό το παιδί να εκδηλώνει τα συναισθήματά του κι εσύ πρέπει να το στηρίξεις αυτό.

15 _λόγοι_ που _τα _παιδιά _δεν_είναι _τόσο_ κοντά_ με _τους _γονείς_

Του επιβάλεις τα δικά σου όνειρα

Έχεις όνειρο το παιδί να γίνει γιατρός όμως αυτό ονειρεύεται να ασχοληθεί με τα αυτοκίνητα. Αντί να το συζητήσεις μαζί του και να το στηρίξεις στην απόφασή του, εσύ αποφασίζεις να του επιβάλεις την άποψή σου, γιατί…εσύ ξέρεις καλύτερα το καλό του. Ακόμη και από το ίδιο.

Πως περιμένεις μεγαλώνοντας το παιδί να θέλει να έχει σχέσεις μαζί σου; Μπορεί να ακολούθησε τελικά το όνειρό του, όμως πληγώθηκε γιατί δεν σε είχε στο πλάι του. Μπορεί να φοβήθηκε να σας πάει κόντρα και τελικά να κατέληξε ένας μίζερος γιατρός που δεν του αρέσει καν αυτό που κάνει. Και στις δύο περιπτώσεις, τα συναισθήματά του δεν είναι ευχάριστα.

λόγοι_που_το_παιδί_μπορεί_να_μην_είναι_τόσο_κοντά_με_τους_γονείς_λάθη γονιών_

Φορτώνεις το παιδί με πολλές ευθύνες

Στις ελληνικές οικογένειες πολλές φορές οι μαμάδες φορτώνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού στα κορίτσια και αφήνουν τα αγόρια να τεμπελιάζουν στους καναπέδες. Σεξιστικές προκαταλήψεις του παρελθόντος, έχουν κάνει παιδιά να μεγαλώνουν σαν κακομαθήμενα και άλλα παιδιά να μεγαλώνουν πιεσμένα. Η δεύτερη κατηγορία παιδιών, θα απομακρυνθεί.

λόγοι_που_το_παιδί_μπορεί_να_μην_είναι_τόσο_κοντά_με_τους_γονείς_λάθη γονιών_

Δεν του κάνεις πολλά κομπλιμέντα

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από έναν καλό λόγο. Τα παιδιά που δεν δέχονται συχνά κομπλιμέντα, γίνονται παιδιά με ανασφάλειες και αναστολές. Αν δεν πιστέψεις εσύ ο ίδιος στην ομορφιά και στην χάρη του παιδιού σου, πως θα του μάθεις να πιστεύει το ίδιο στον εαυτό του;

λόγοι_που_το_παιδί_μπορεί_να_μην_είναι_τόσο_κοντά_με_τους_γονείς_λάθη γονιών_

Του φορτώνεις ευθύνες που δεν του αναλογούν

Παράτησες το σχολείο για να μεγαλώσεις το παιδί σου; Και τι με αυτό; Γιατί πρέπει να το φορτώνεις με ευθύνες και ενοχές για μία απόφαση που δεν ήταν δική του;

λόγοι_που_το_παιδί_μπορεί_να_μην_είναι_τόσο_κοντά_με_τους_γονείς_λάθη γονιών_

Δεν στέκεσαι δίπλα του

Όταν ένα παιδί προχωράει σε μία δύσκολη απόφαση εσύ οφείλεις να του πεις την άποψή σου με ωραίο τρόπο αλλά πάντα να του δείχνεις ότι το καταλαβαίνεις και το νοιάζεσαι. Σε αντίθετες περιπτώσεις, απλά θα βρει την παρηγοριά αλλού.

λόγοι_που_το_παιδί_μπορεί_να_μην_είναι_τόσο_κοντά_με_τους_γονείς_λάθη γονιών_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: brightside.me

Close